16 september 2010

Att vara flexibel!

Nu har det varit en stor grävling här på gården. Ibland måste en del saker som inte är så roliga göras, vare sig man egentligen vill det eller inte. Vem vill gräva upp gårdsplanen så att allt försvinner i djupa hålor och det bildas jätteberg av jord? Att börja om från början, precis när man fått till det som man vill? Tjaa... det var bara att inse kalla fakta och bjuda in grävmaskinen och låta den löpa amok fullständigt!

Vattenledningen från brunnen in till huset hade börjat läcka...någonstans där långt nere i marken. Ingen aning vart...så vi beslutade oss för att "helt enkelt" gräva ner en ny fräsch vattenledning. Klokt belut, hoppas jag, men attans vad maskinen flurade till. Att det finns så mycket jord, att det blir mer volym på jorden när den grävs upp, mystiskt! Här har grävaren börjat löpa amok alldeles intill mitt ljusa grus! Jag hade lagt ut presenningar för att skydda gruset...trodde att det kanske skulle fungera. Vad naiv man kan vara ibland...Jaha... se där! Vilken "rolig" syn. Kortet har jag tagit från norra balkongen på huset. Ett helt klart fall av ett katastrofområde! Vet ni vad som hände just när jag tog det här kortet? Telefonen ringde... det var en granne som berättade att några, bla en engelskman, skulle komma och filma byn!!! Va??? Jag kände paniken så smått komma rusandes! "Jo, visst är det så", sa grannen. "Och så vill de komma upp till dig och filma trädgården och huset!" Jag började fnissa, känslan av att vara utsatt för ett skämt var enorm. "Menar du nu? Nu genast? På momangen? Alldeles utan förvarning??" sa jag. "Joo, de ringde och de skulle komma om ett litet tag", sa grannen.
Vad skulle ni göra? Och vad gjorde jag?
"Jaha...vad roligt! Fast vi har en grävare här och man tar sig inte in till gården längre. Det är liksom ett katastrofområde här just nu", sa jag till grannen. Och så tänkte jag, snabbt som blixten, att vad fasen låt dem komma! Man ville ju inte missa att trädgården och huset skulle få vara med på film.. "Men visst vill vi vara med! Låt dem komma bara, jag fixar det, jag har full koll på läget, inga problem!" sa jag.
Är det det som kallas att man är flexibel, klarar att ha många bollar i luften, att man fixar logistiken och kan se möjligheter i de svåraste situationer...och andra sådana modeord? Eller så är det helt enkelt så att man är helgalen.
Som så ofta, när det kör ihop sig och man blir nästan sönderstressad av saker och ting som ter sig omöjliga att få till så satte jag mig vid dammen och tittade på koiarna. Trädgården var helt ostädad, fontäner och grusgångar hade fått göra höst i sin egen takt. Jag satt där och tänkte: "jag måste nog fixa till det lite här i trädgården..." Och så satte jag igång med raketfart! Städa i dammen, städa bäcken, tvätta fågelbadet, fixa grusgångar, fylla vatten i våtmarken, fylla nytt vatten i många andra vattenlekar, stötta upp blommor, plocka lärkkvistar, tvätta fågelbajs från utemöbler, arrangera blommor på verandan och annat allmänt piff och puff liksom. När jag var så klar som jag kunde bli var jag genomsvettig och håret helt galet flurigt och så hade jag skitat ner mig både här och där. Läge att vara med på film......

Dammen från en lite annorlunda vinkel.


Musboet, som förhoppningsvis mist sina hyresgäster...

När jag var "klar" i trädgården gick jag och kollade hur utgrävningen hade urartat.. Det visade sig att det var på rätt väg, såg inte alls så hemskt ut längre faktiskt. Riktigt bra! Det var bara att börja om från börja, lägga i jord och grusa och sätta blommor och klippa markduk och gräva ner uppgrävda buskar och lägga i mer jord när det sätter sig och marken börjar svanka. Vart den fyllnadsmassan ska komma från har jag ingen aning om. Just ny bryr jag mig helt ekelt inte. Jag har valt att inte titta åt det där hållet på ett tag. Ibland är det faktiskt skönt att släppa taget och inse att man har begränsningar. Det kommer fler dagar.
Hur det gick med de som skulle komma och filma...tja...om de nu inte ligger i nån grop, eller är nedgrävda... så dök de helt enkelt inte upp!!!

28 kommentarer:

Norrfrids Eija sa...

GRRRRRR...förstår din frustration. Men vilken tur att vattenledningen inte låg på dammsidan, då hade till och med jag gråtit av medlidande! Spännande med film, vart får vi se din trädgård härnäst?

Unknown sa...

Ja, jisses.
Men nu fick du ju litet rensat i rabatterna så även om ingen kom fick du ju något gott ur DET i alla fall.
Det andra problemet(grävmaskinen) tycker jag du gör rätt i att bara se åt ett annat håll, så länge. Varför skynda, det kommer ju en morgondag också.
Har ju själv halva tomten uppgrävd just nu, eftersom nya avloppsrör ska ner, men det löser sig det med.
Alltid hittar man någon "ny" idé, värdig att provas när det är så dags att fixa till det.
Ha det toppen!!

Njut i din trädgård sa...

Men åhh varför kom dem inte, dem har inte säkert inte en aning om vad dem gick miste om! 10 % av din trädgård skulle vara nog för det finaste reportaget.

Snacka om morot för att höststäda. ;)

MrsUniversum sa...

Underbart fantasifull beskrivning av då det kör ihop sig rejält. Tack för den!

Stina sa...

Huvva! Sicket monster! Men, det kommer att bli bra!

Emmas utsikt sa...

Hahaha så snopet... skojigt inlägg... vad duktig du var.

Skogsdoft & havsbris sa...

Jösses, kan föreställa mig panikkänslan när ALLT måste fixas till i all hast! Och sen dök de aldrig upp, typiskt... Synd att du fick stressa i onödan, men du får njuta av din fina nystädade trädgård i lugn och ro nu istället!
Vilket kaos en grävmaskin ställer till känner jag så väl igen från ifjol när vi byggde vår bastu... Hela gårdsplanen var uppgrävd + ett stort område ut till diket vid tomtgränsen. Ända tills nu har vi haft lervälling på gården när det regnat, men nu äntligen, äntligen har vi fått grus till gården så vi slipper alla vattenpölarna och leran i fortsättningen! Hoppas ditt ljusa grus klarade sig, vet hur frustrerande det måste kännas att få börja om från början där igen... Sänder ett tyst tack till högre makter att vi aldrig hann ta itu med katastrofpartiet (ett stort parti med blommor som var helt igenväxt och fullt med ogräs och växter som spritt sig in i varandra) som sen blev uppgrävt då ifjol, för allt jobb hade ju varit förgäves. Men men, ibland går det inte att undvika och då är det bara att vara just flexibel, som du skrev. Er gård kommer att bli jättefin igen, när det blir klart, det är ju alltid en tröst!

Ruben sa...

Inte komma!!! vilket sätt! Du borde begära ersättning för sveda och värk!!! ;-)
/Ruben

Lisas torp sa...

Ha-ha! Jisses du! Jag kan bara tänka mej frustrationen och stressen över en sån sak - just NU till råga på allt!

Tur att du ändå verkar ha en rätt stor trädgård med en stooor damm och att grävmaskinen tydligen inte var i närheten just där! Det gäller att ta vara på det som går!
Skönt ändå att få vattnet fixat, men visst så snart något sådant ska göras blir det katastrofläge i trädgården!

Säkert kommer det att bli fint igen och kanske kommer du på helt nya lösningar...?!
Ljuvliga bilder som vanligt! Jag kan nog aldrig se mej mätt på din damm...*suck*!
Lisa

färgtrappan sa...

Hoppla. Ja det gäller att vara flexibel minsann :)
Men...tror du inte att de ligger i nå´n grop i allafall? Det tror jag, de skulle aldrig bara strunta i att komma till din vackra trädgård. Vovvarna kanske kan hitta dem där under nånstans. Sööök!

Skogslyckan sa...

Jag kan riktigt känna din stress i din text...du skriver med en härlig inlevelse och många stänk av humor..det gillar jag.
Så jädrans nedrigt att inte dyka upp sen då...
Ja ja hoppas de vet vad de gick miste om...
Kram Pia

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Men så snopet, som du slet. Din insats var enorm på den korta tiden, fast dom vet ju inte hur mycket fint dom missade.
Varm kram
AnnaMaria

AnnCharlotte sa...

Åååååå....så retligt. Fast å andra sidan så slipper du ju städa på ett tag ;)

Marieberg sa...

Oj, ska man skratta eller gråta känns det som när sådant där händer.
Du löste det på rätt sätt - JOBBA, rensa och hugga igång med det som går. Muskelarbete rensar hjärnan och är en bra "ventil" för det mesta.
Men det nygrävda mår säkert rätt bra av att få vila och sätta sig riktigt över vintern innan det går att återställa helt.

Dubbelörn sa...

*gapskratt* förlåt... men hoppas du ändå kan skratta åt det nu efteråt :D.

Känner igen det här. Har gått veckor med "jaskabara" o då händer absolut ingenting här hemma. Nu fick jag reda på att vi skulle få gäster till helgen o jag har rusat omkring. Storröjning efter sommaren o då inomhus! Äntligen har jag plockat bort allt som blivit liggande o det är så fint här hemma.

Men tänk att det alltid måste till lite gäster eller annat för att man ska få ändan ur *skrattar*

Trädgården din är ljuvlig som alltid, bara man tittar åt rätt håll ;)

Kram

Prästgårdseva sa...

Vilken dramatik! Och vilken antiklimax.
Så roligt, att få se gården och trädgården ur lite andra vinklar.
Vackert som vanligt även om jag är glad, att det inte är hos mig de gräver. Vi hade en pärs för några år sedan när vi var tvungna, att lägga om avloppet. Vite hotade... Men inte ville jag ha maskiner in i trädgården...
Eva

Annika Christensen sa...

En sådan grävling är väl helt ok det leder säkert till något bra. Vilka bra stora stenar ni hittade....
Kan du skicka hit lite energi så att jag får lite fart när det gäller trädgårdsarbete.
Här är en hel del att göra.
Fast jag tar var dag som den kommer just nu.
Annika

Sophia Callmer sa...

Knäppt att de inte kom, det ser ju helt ljuvligt ut i din trädgård med eller utan grävare!
Fast jag vet hur det är när det grävs..och här ska snart grävas, fast inte så nära huset denna gången som tur är, nu är det vår översvämning från i vintras som ska ordnas för att de inte ska bli sjö här igen till vintern.
Då får du istället njuta av din nystädade trädgård!

Love Your Homes sa...

Förstår....vilket tokryck! Lite rart med presseningen.....

Undrar om engelsmannen behövde karta och kompass för finna vägen eller tänk om grannen spelade dig spratt mitt i grävandet.

Jag gissa att du har övervakare vid gropen, precis som jag i trädgården, fast du har nog tre stycken.

Må väl på Riksdagsmannagården!

heavenandearth sa...

Haha! Gapskratt!!

Tänk så de kan bli! Nu fick du iaf en rejäl höstuppfräschning i trädgården! Det är mer än jag kan säga att jag fått! Men vi ska iaf försöka få ner lite vitlök i helgen!

Ha en toppenhelg!
Kram! Iréne

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka svikers som inte kom när du med raketfart fixade till i trädgården:-( De vet verkligen inte vad de gick miste om.

Men jösses vilken stor grävling, den där gäller att hålla ögonen på så han inte tar sig friheter.

Trevlig helg!
Kram,
Regina

an angel at my table sa...

Vilket roligt inlägg. Du skriver så härligt med stor inlevelse jag förstår precis känslan!!

Tack för dina snälla ord hos mig och för ditt stöd i min kamp för Drömhuset! Jag har fått så många fina kommentarer och många berättar om samma sak som du om när " Utbölingarna" kommer till byn.Helt otroligt jag har inte förstått hur otroligt rädda människor är för förändringar. Men det är väl också för och nackdelar som med allt annat. Ni kanske får samma lojala stöd när ni bott i byn X antal år. Vad vet man? Jag försöker att tänka positivt och det verkar som du har lyckats vända den lokala opinionen.
Men för mig börjar det hända saker. Det är alla otroligt härliga bloggares positiva tankar som gjort att det börjar lösa sig. Det är jag säker på. Jag vet inget konkret ännu och kan inget säga med håll utkik på min blogg jag skriver så fort jag vet mer!!!

Allt gott!

Mari

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Tänk vad mycket som blir gjort på kort tid när man är sådär "lagom" stressad ;)

Är helt säker på att filmen blev riktigt bra trots det lilla katastorfområdet, fontänen är ju sagolikt vacker och utsikten är ju helt makalös!

---
Du har helt rätt, jag föredrar gamla möbler i originalskick! Tycker så mycket av dess själ går förlorad om man målar dem, även om det ofta blir snyggt...

Trevlig helg!
Kramar Linda

Anonym sa...

Hej!
Jag har precis "ramlat in" på din härliga blogg. Jag tycker att ni bor i ett fantastiskt fint hus och och att du har skapat en helt underbar trädgård från ingenting! Men vilken otroligt duktig fotograf du är! Vilka bilder! Jag njuter.

Viola sa...

Hejsan, har jätteproblem med att lämna kommentar hos dig idag,,, vi tar om det än en gång så får vi se...repris..vet vad ett sådant monster kan ställa till med, hade ett sådant inne på Bossgård i våras och allt grus bara försvann..hoppas att din trädgård snart är återställd, ha en fin helg, kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så tråkigt men nog fick du gjort en massa. Jag har fått frågan av två olika journalister om de får komma och fota min trädgård men än ha ringen kommit, man blir lite besviken innerst inne och man håller på och gör sig till och sen blir det inget av det....lite tråkigt är det.

Ha det gott
Kram Anna

Mor Grön sa...

*Haaahahaa* Jag ser för mitt innre filmteamet ligga fastgrävda i någon grop där ute på gården.

Ännu roligare hade jag dock när jag först bara läste rubriken och såg första bilderna. Jag trodde att ni fått problem med grävlingar och bestämt er för att gräva upp deras gryt med en grävmaskin. Det kändes liksom lite ...avancerat. Ibland är man trött i huvudet.

yanmaneee sa...

off white nike
yeezy boost 350
converse outlet store
michael kors handbags
lebron 17
supreme t shirt
canada goose
supreme clothing
nike max
cheap jordans

Related Posts with Thumbnails