08 december 2009

Fina Kanin

Det är underligt egentligen vilka fördomar som finns i vår värld. Alla möjliga, från små till stora och till gigantiska. Jag ska presentera en av de mindre; kaniner. Min kanin Leo är en dvärgvädur med den ganska ovanliga färgen blå zobel siames och han är inte alls som en kanin, säger de som mött honom.
Här är det Gina som är tillsammans med Leo i Röda Rummet.


Leo ligger på en av sina favoritmattor, han gillar den där persiska ullen, säger han, den värmer så bra och så får han så bra fäste för tassarna när han sticker iväg med en rivstart, snabbt som vinden, på kaniners vis. Han tycker om det här huset, det är så stora ytor att springa på och han spinner loss i kurvorna mellan rummen, tur att han har fyrtassdrift!

Leo fyller snart 12 år! Och det där med den hiskeliga farten har lugnat sig och så ser han inte lika bra längre. Jag kan berätta att han är alldeles rumsren, går på en låda med kattsand, och han är lös i hela huset. När han var yngre låg han ofta i soffan med hundarna. Det där med fördomar då? Jo många ser en bur framför sig när de tänker på kaniner; de säljs ofta som tex "burkanin säljes" i tidningarna. Vad är en burkanin? Leo har aldrig sett en bur än mindre varit inspärrad i en. Om man handskas med kaninungen som om det var en hundvalp så blir även kaniner rumsrena. Sedan är det sladdarna som kan ställa till bekymmer, men det går att åtgärda. En gång för länge sedan bet Leo av telefonsladden...inga telefonförsäljare kom fram och det var ju bra! Det tog ett tag innan jag reagerade på att det aldrig ringde.
Jag tycker att han är så vacker och söt!


Den här bilden är inte den bästa men jag smög mig på Gina och Leo när de låg och sov på mattan tillsammans en kväll och det var ganska mörkt. Gina är min äldsta labbe, 11 år.


Leo är en riktig tuffing. Att det gnags ben alldeles intill bekommer honom inte det minsta. Han var till och med dit och nosade och ville gnaga lite. Det går vilt till när mina labbar får gnagben, det kan man också se på rörelseoskärpan på hundarna.


När Ella var valp så hade hon Leo som kudde! De låg i sängen båda två och sov tillsammans. En riktig pälskudde, en levande sådan, varm trygg och gosig.


Mina älskade djur. Jag tror med bestämdhet att djuren blir på det sätt som människan gör dem till, i alla fall våra husdjur. Många som träffat mig och mina djur blir förvånade över att de kommer så bra överens; jag blir mest förvånad över att det är något att förvånas över...


Ett litet kaninöra över ögat stänger ljuset och världen ute.

37 kommentarer:

Peters Projekt sa...

Åh, jag blir alldeles varm om hjärtat! Hur underbara bilder som helst och dessutom en medkännande varm text! Man ser att de små trivs tillsammans.

Visst är det så att djur blir lite som man själv önskar. Behandlar man dem med respekt och hanterar dem varsamt, så blir de oftast mysiga.

Pratade idag med en bonde som löpande har en liten grupp slakttjurar i lagår'n. De bor hos honom i ca. 16 månader varefter de går till slakt. Förvisso ledsamt men ändå. Han sa' att han inför varje slakttransport har ont i magen en vecka och känner sig som en svikare. Han sa' också att de förhållandevis små tjurarna har det största förtroende för honom och att han hanterar dem som barn när det gäller att aktivera dem så att de inte blir sjövilda ;)

Tack för ett underbart varmt och ömt inlägg med vackra bilder!

Peter

Lisas torp sa...

Ljuvliga bilder och fin text om dina härliga djur! Och visst är det så att mycket färgas av våra rent mänskliga fördomar! Vilken bedårande liten kanin!
Lisa

Marieberg sa...

Ååå så mysigt med dina fina djur.
Djuren de ger oss människor en extra dimension i livet.
Jag lider med djurallergikerna eller andra som inte har möjlighet till närhet med djur.

Lantliv sa...

Bara ler....så fint du skriver!
Det blir vad man gör det till....simple as that!!
Underbar kanin...vi hade en röd sådan förut...tänk när de ligger så där med benen rakt ut....så söta!
Ler igen....Ella som valp...Leo som kudde...vad fint!
kram Anne-Lee

HelenJ sa...

Härliga bilder och härlig text! Visst är det toppen att se så goda vänner.
Jag håller med dig, om man har djuren sedan de är små kan man själv sätta sin prägel på dem. Man får de djur man förtjänar! Och efter att ha sett bilderna är jag övertygad om att du är en underbar ömsint människa! =)
Dessutom är labbar något av det bästa som finns. Jag var hundvakt åt en 18 månaders labbekille i helgen, och ville knappt släppa iväg honom när han skulle hem sen....

IreneL sa...

Åhhh så underbara djur du har och vilka fina bilder! Helt fantastiska! Visst är det härligt med djur! / Irene

Vit som snö sa...

Så underbart ljuvliga bilder!!!!
Jag saknar vår lilla Fanta som du kan se i min högra spalt, en teddydvärgvädur- såå himla fin!!! Det är också en lugn ras som gärna kan gå lösa i huset. (fast ett Playstation o en platt-tv fick sladden uppgnagd men det är en heeeelt annan historia;)
Kram Cilla

Thorins Trädgård sa...

Hej, känner igen det där med kanin i bur. Våra två kaniner är i bur men den är så stor att man kan sitta i den som vuxen och är cirka 12kvm. Kaniner behöver hoppa omkring.

Sedan är jag av den uppfattningen att de behöver sällskap. Våra kaniner gosar jättemycket med varandra och sover alltid tillsammans.

Jättefint inlägg, både text- och bildmässigt.

Marit

Laila sa...

Så herlige bilder av nydelige dyr. Tror de fleste dyr går sammen bare man lar dem. Jeg har en perserkatt og en affenpincher, de ligger nok ikke og koser sammen for perseren var her i fem år føre, og en perser slipper ikke noen inn på seg så lett, men de leker og er venner.
Klem Laila

Love Your Homes sa...

Vilket härligt hem du har och då menar jag den kärlek du förmedlar till dina djur, de litar på dig till fullo och respekterar varandra.

Jag bara smälter när jag ser bilden med Ella o Leo, skulle gärna vara djur hos dig (fast jag har tänkt att bli uggla i mitt nästa liv) har du plats för en sån på taket?

Ho ho,
Ia

Anjas Hill sa...

Själv tillhör jag släktet"djuroman" ;)))! och älskar alltså djur något kopiöst!
Det är precis som du säger, det går att lära djur att bli rumsrena m. fl. trevligheter, men, man måste tycka om dem och "förstå" dem.
Dina bilder får mig att längta efter djur alldeles enortmt. Din Leo är ju bedårande, trots att jag aldrig själv velat ha kanin...Vilka underbara bilder....
Min älskade katt blev 18 år och jag sörjer henne än efter 8 månader.
På tal om rumsrena djur så måste jag berätta att för mycket länge sedan arbetade jag under två års tid som hjälpreda åt en djurbonde. Han hade några grisar också. Dessa var rumsrena. De hade en toalett utanför stiorna vilka de använde. Berättar detta bara som en anekdot ang. grisdebatten och fördomar om djur. "Lortig som en gris", säger man ju, men jag undrar hur vi själva skulle se ut under samma omständigheter som grisar får leva för det mesta - alltså även grisar som har det relativt bra? Grisar är bland de mest "intelligenta" djur man kan ha.
Nu när jag inte själv har något husdjur njuter jag alldeles enormt av andras djurbilder!
Tack för ditt underbara inlägg!/Anja

AnnCharlotte sa...

Så fin han är, Leo.
Vi har våra kaniner ute, i kaninlusthuset. En rejäl rasthage i form av ett lusthus, med kaninburar inne i.

Unknown sa...

Vikla härliga djurkompisar du har.
När jag var liten (ungefär för hundra år sedan) hade vi en kanin som gick lös hemma. Den var också rumsren, eller så gott som. Hon hade hittat ett favorit ställe (under en pall i hallen) till detta o det var ju bara att lägga ut tidningar just där.
Sladdarna var däremot ett problem, vi var livrädda att hon skulle bita av en sladd o få ström i sig. Hon avskydde morötter men älskade pepparkakor, o blev alldeles galen när vi skakade kakburken, då förstod hon att det vankades något gott.
Ha en bra dag/Camilla

Gelas hem och trädgård sa...

Härligt att det finns såna som du som har djur. Märks på bilderna att djuren har det bra. De ger så mycket tillbaka. Roligt att du visar bilder av dem med. Är inne på att skaffa höns men i vår kommun krävs det tillstånd av grannar för att få ha dom och är lite osäker på vad grannarna säger. Men skall snart fråga. Hoppas kan jag ju alltid göra. Du tar så fina bilder och tokig i äldre hus som jag är såg jag genast den fina tapeten som var bakom på nästsista bilden. Vill ha också. Ha en jättefin dag. / Gela

Ruben sa...

Jag är full av beundran för dina fina inlägg, vet inte vad jag ska skriva, du är så fantastisk!!!! /Ruben

Anonym sa...

Åh vilka ljuvliga bilder.

Mina dagar sa...

Såååå gulligt! Hörde hur jag satt här framför datorn och sa högt:
Ååååååååå så fint, men va guuuuuuuuligt och bara satt och toktittade på bilderna.
Man smälter....

Våran kanin (dvärgvädur)Bosse är bara några månader. Du som haft kanin så länge kanske kan tipsa om vad jag INTE bör mata Bosse med och vad som är extra smaskens!

Må så gott!
/Eva

färgtrappan sa...

Hej! Vad goa dem är våra djur! Blir så glad av att se djur må så bra som dem verkar göra hos dig! Gott!
Våra djur vi haft har också alltid kommit bra överens, dem blir så lika varandra på något konstigt vis.
Å vad bra det där med "förlusten" av alla telefonförsäljare, man kanske ska skaffa sig en kanin i alla fall...
Ha det så gott med alla dina fyrfota vänner!

Rut och Signe sa...

Hej! Så vackert skrivet om dina vänner........ De är helt underbara ihop alla djuren. Din inställning till djur och natur är så fin det märks i dina inlägg som alltid är lika härliga att läsa. Du borde skriva en bok!!!! Stor kram från Marie

sagolikflora sa...

Hej!
Vilken rörande berättelse om dina fina djur, man blir ju tårögd. Jag älskar djur!!!!! Jag tror att människor o djur är likadana. Det blir alldeles bara på hur man gör det till. Har man mycket god kontakt med både djur och barn så landar man i deras värld. Först då så kommer respekten och samspelet som funkar harmoniskt tillsammans. Det är vackert att bara få uppleva den gemenskapen i livet.

Nu ska jag kolla vidare här inne. Ser ljuvligt ut.

---<-@

Marie - Systrarna sa...

Så fina bilder! Vi har också lite djur hemma, Tintin - vår blandrashund och så våra två nya familjemedlemmar: kattungarna Jackson och Pussel. Dessa tre ser man allt som oftast i de mest ömma situationer! De gillar varann skarpt!

Första gången jag är inne på den här bloggen - så nu ska jag kolla runt lite...

mvh/Marie - Systrarna -

Annika Christensen sa...

Vad underbart förstår att du är en verklig djurvän.
Den där kaninen var ju bara så söt.
Vi har haft det mesta tom inne gris.
Ha det gott
Annika

Sanna - My Blueberry House sa...

Ååh jag får en tår i ögat när jag läser din berättelse, så fin! Vilka fina bilder, Leo ser så himla gosig ut. Ska visa min dotter senare, hon kommer brista ut i ett långt "åååååååååh"!

Ha en bra dag,
Sanna

Norregård sa...

Jag döööör, vilka sötnosar!! Jag hade en dvärgkanin, den blev bara sex år. Jag kallade honom för Nini. Han var oxå alltid lös hemma, det var ju inte så bra för sladdarna...Han var så gosig och vi hade vår ritualer. T.e.x var han med mig varje morgon i badrummet:o) Jag var otröstlig när han gick bort.
Jag håller fullständigt med dig, djuren blir vad man "gör" dom till!! De ska ha massor med kärlek, respekt och en trygg vägledare. Dina hundar är ljuvliga, och är säkert otroligt lyckliga!! Som alla dina djur förståss!! Jag kan inte se mig mätt på bilderna:o)
Kram Kram Malin

Galleri Hönshuset sa...

Hej på dig, hur står det till?

Så fint skrivet. Håller med fullständigt i det du skriver...
Vilka bilder, oh nu måste jag väcka mina tre pälshögar och gosa med dem =)

ha det gott. Kram Pirre

Anonym sa...

Aww, så fruktansvärt underbart gulligt!
Det är inte många kaniner som blir så gammla som din Leo så du har någ gjort precis rätt!
Han ser väldigt tillfreds ut.

Nu vågar jag skaffa hund när jag flyttar hemifrån utan att oroa mig för mina kaniner Tack! ^^
/Nita

LOPPISLIV sa...

Ohhh vad ljuvligt, blir helt varm i hela hjärteroten av ditt inlägg. Bästa vänner oavsett storlek eller ras, helt underbart! Din lille kanin drog vinstlotten som hamnade hos er som månar så gott om honom. Vi hade två utekaniner när dottern var liten men jag mådde så dåligt över deras tillvaro i buren så vänner som bodde på landet tog hand om dem, de fick springa fritt i deras stora stall och fick ett underbart liv till slut och jag var så glad över vårt beslut, varje gång vi var där och såg hur gott de mådde. Stor Kram Paula

Skogsdoft & havsbris sa...

Tusen tack för presentationen av din fina kanin! :) Eftersom jag själv har en kanin så är det kul att höra lite om andras kaniner också! Härliga bilder av både din kanin (kul att han heter just Leo, det heter min mans pappa också! Fast han är inte lika gosig som din kanin då... ;) )och hundarna, gillar särskilt dem av valpen och kaninen tillsammans - SÅÅÅ söta! :) Kan tänka mig att Leo verkligen älskar att skutta runt i ert stora hus, det måste vara rena paradiset för en kanin!
Önskar våra hundar kunde ha lika avslappnad attityd mot kaninen, men tyvärr kan de vara ena riktiga vildbasare och jag är rädd att vi inte hade haft någon kanin kvar om Melvin bodde inomhus... :(
När jag var yngre hade jag en kanin som var väldigt förtjust i sladdar när han bodde inomhus... Det var ett riktigt mirakel att han klarade sig med livet i behåll! :O
Du skrev på min sida att det skulle vara roligt att resa bort lite, men att ni sitter fast med djuren. Jag vet hur besvärligt det där kan vara, visst sköter svärmor om hundarna om vi åker bort men tror nog hon helst skulle slippa ibland... Och kaninvakt är ännu svårare att få. varför tycker alla det är så jobbigt att vara kaninvakt? När vi åkte på bröllopsresa i augusti fick Melvin vara hos min mamma så svärmor skulle slippa, mamma hade inget emot det eftersom vi ju haft kaniner tidigare och han ändå följer med dit de helger vi är där.
Ha en fin fortsättning på veckan!

Sjabbig men chic sa...

Underbara bilder! Och vår lilla dvärgvädur Hanni och vår hund Talle trivs också så där bra ihop. Men det jag undrar är hur du gör med sladdarna. Hanni är lös här hemma flera timmar om dagen men jag drar ur alla sladdar till alla smålampor. Lite arbetssamt. Men det går ju. Fast om du har något tips så mottages det tacksamt för här var också telefonsladden i småbitar och du förstår ju själv vad som skulle hända om det var starkström i! Huga!

kram Lisa

Anonym sa...

Ja, djuren är väl också "männsikor", åtminstone har de rätt att bli väl behandlade. Även de som ska bli mat...

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Åh så underbara, gosiga fina bilder du visar. Jag älskar hundar och nu kaniner också! Så söt han är, precis som en liten hund. Jag är helt och fullt övertygad om att djuren blir som sina mattar och hussar. Sånt här blir man varm i hjärtat av.
Lussekram
AnnaMaria

Åke och Tanterna sa...

Hejsan

Återkommer gång på gång till Din blogg och njuter av de fina bilder Du lägger ut.

Må gott

MVH

Britt

C. Tvillingmamma sa...

Vilka underbara små personer!

Jajag tror oxå,att de blir vad vi gör dom till...visar vi hängivenhet och respekt så får vi de tillbaka oavsett vad.

Man blir så lycklig när man ser bildena...de e en kärlek vi kanske inte förstår,men berörd blir man!

Cecilia sa...

Vilka underbara djur och vilka underbara bilder. Jag blir alldeles varm och lycklig när jag ser det. Ja visst, djur av olika sorter kan trivas tillsammans, det är nog vi människor som skapat oss en uppfattning om att det inte går ... Bilderna på din labrador och Leo är ljuvliga, de ser ut att vara bästa vänner. Jag önskar att fler djurägare var som du!
/Cecilia

Vérone sa...

Adorable !!!

n o r d i n g å r d e n sa...

Nej men gud, jag hade helt missat detta bedårande inlägg! Vilka godingar, vilka vänner! Åh så kul det är att se olika djur trivas tillsammans och så kul att få se sk "burdjur" i frihet! Jag mår så dåligt över folk som har sina "vänner" i bur. Jag hade också en vädur en gång, han var också en fri man! Så gulliga de är ihop, dina labbar och Leo! Man smälter....

n o r d i n g å r d e n sa...

..blev tvungen att kika på dem igen och helt riktigt- djuren blir som vi behandlar dem och många ggr är de långt klokare än människan! Tyvärr, för många djur har det inte så bra som dina, de är lyckligt lottade att de fått en sådan matte....

Related Posts with Thumbnails