30 september 2010

Roadtrip -längtan efter en ny kamera

Satte mig i bilen och åkte en sväng. Tänkte kolla hur hösten farit fram med lövträdens blad. Hoppades finna granna färger och mysiga motiv. En björk stod och hängde invid en bro. Jag klev ur bilen och bollade fram min lilla kamera.
Torra roströda björklöv och solen som lyser.
En buske med fluffiga bollar fulla med frön. En snöbollsbuske, dunbuske eller en bomullsbuske, kan till och med vara änglahår eller päls från en hare som fastnat.. nää tror inte det. Tomtens skägg som fastnat när han körde förbi med renarna för nästan ett år sedan är nog det mest troliga..


Körde förbi ett grustag som blivit alldeles fyllt av vatten. Det var faktiskt vackert...men min lilla kompaktkamera är inte bra på vegetativa bilder på håll. Den gör bilderna brusiga och fula. Jag är såå less på min lilla kompaktkamera. Det känns som om jag inte utvecklas längre som fotograf. Och hur kan man göra det, en kompaktkamera har, minst sagt, sina begränsningar. Kan inte ens byta objektiv. Här har jag lagt på ett filter på bilden, det blev till och med bättre än originalbilden...

Vid samma grusgrop låg de här två mördade bilarna. Stackars bilar!! Kanske bäst att köra iväg innan bilhatarna kommer tillbaka.

Vips så dök en tjädertupp upp på vägen. Spatserade målmedvetet in i skogen. Jag tog en bild men kameran har ju som sagt sina begränsningar. Inne i skogen spände tjädern upp sig och visade alla sina granna fjädrar och började spela så smått, fast det är höst. Men ingen idé att ta någon bild när resultatet inte blir bra.


Satte mig i bilen igen och åkte till min bäck. Den ger alltid fina motiv. Men visst skulle det vara roligt att ha bättre kamerautrustning. Som någon sa till mig: "inte behöver du nån annan kamera inte!" Det är fri tolkning på det.. men kan tänka mig hur det skulle te sig om en fotograf kom och skulle göra ett reportage och halade fram en liiiiten kompaktkamera ur fickan.. inte seriöst alls och vilka begränsningar bildmässigt, oavsett om man har förmågan att se bilder eller inte så kommer man aldrig ifrån att den obefintliga tekniken gör vissa saker omöjliga.
En jämförelse: tänk om en rallyförare måste köra en gammal folkvagn och måste tävla mot ferraribilar. Men det kanske var en smått löjlig jämförelse.

17 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Otroligt vackra bilder.....din kamera tar mycket bra bilder eller så beror det på den duktiga fotografen.

Ha det gott
Kram Anna

Lisas torp sa...

Du lyckas ändå få till fantastiska bilder trots "skitkameran"!!! Men det är klart - jag har ju inget annat att jämföra med!
Men jag känner igen det där - jag stöter också hela tiden på begränsningarna och blir så besviken när kameran inte motsvarar det jag har tänkt mej!
Tänk, att kunna använda objektiv, och macroringar etc...! *suck*!
Jag har dessutom en analog Canon liggande, med flera objektiv...men den använder jag ju aldrig nu...!
Härliga höstbilder du visar ändå!!!!
Ha en skön dag!
Lisa

Skogsdoft & havsbris sa...

Visst har en liten kompaktkamera sina begränsningar, det vet jag ju av egen erfarenhet. Har ju fortfarande min lilla kamera kvar som oftast får följa med ut på promenader när jag inte vill släpa med den större och betydligt bökigare kameran. Men trots att du har en liten kamera tar du jättefina bilder, du brukar ha såna fina motiv. Gillar verkligen den på bäcken! Önskar vi hade en fin bäck här i närheten också, men någon sådan har vi aldrig råkat på här i skogarna tyvärr. Och den ulliga busken, häftigt! Jag tror att mycket också handlar om att kunna hantera kameran på rätt sätt, och det kan du verkligen! Hur fin och flashig kamera man än har hjälper ju inte om man inte har öga för fotografering eller kan använda den på rätt sätt. Dina bilder är alltid en njutning för ögat, du tar fantastiska bilder trots att du bara har en liten kamera!
Ha en fin höstdag!

Unknown sa...

Tycker du tar otroligt vackra bilder. Var helt säker på att du hade en "proffskamera".
//Camilla

Mette sa...

Forstar sa godt din frustrasjon. Allikevel, veldig fine bilder og nydelige motiver. Kanskje du er heldig og far til jul....? ;-) Du far hinte til de riktige personene - eller kjope Lotto!

ha en fin dag!

klem Mette

Skogslyckan sa...

Håller med alla de andra kommentarerna här. Jag har också bara en liten billig skit kamera, men jag tror man kanske måste ha den rätta blicken, och det har verkligen du. Otroligt att kunna ta så många fina bilder när man är ute på en runda. Min bror är duktig på att fotografera och sagt att jag får låna hans fina kamera några dagar. Men jag har hitils avböjt, för jag vet hur jag funkar, då blir jag biten, och måste genast ha en egen....
Kram Pia

ulla laiho sa...

Vad lustigt! Jag tittar på dina fina bilder, som du tar med kompaktkameran, särskild närbilderna,och så jämför jag mina så kallade närbilder tagna med Canon EOS 1000D, och tänker jag måste ha något nytt ... Jag tror också att en hel del ligger hos fotografen!
Vänligen Ulla Laiho

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Men, det är ju snart jul. Tomten som for fram så skägget fastnade kanske kommer till dig med en kamera? Det är bara och vara snäll..fniss
Kramar
AnnaMaria

STENLYCKA sa...

Du har blicken för det där med bilder. Du är en konstnär. Då spelar det ingen roll vad man har för kamera.
Underbara bilder, jag njuter!!!
Kram Raina

bakom berget sa...

Jag tycker du hänger med rätt okej, med din gamla Folka. Dom som åker Ferrari, kanske inte kör riktigt lika bra alla gånger...
Vilken härlig utflykt du hade!
Ha en trevlig kväll! Kram Åsa.

Stina sa...

Jättefina bilder!! Att fånga känslan beror mest på fotografen - inte på kameran!! (Men visst är det kul med nya grejjer...:)

Trevlig helg!

Sophia Callmer sa...

Klart att du ska ha en systemkamera, det är ju just när man faktiskt kan SE som det är alldeles outhärdligt irriterande att inte kunna få bilderna som man VILL!! Jag förstår precis vad du menar, jag är väl yrkesskadad, ibland tänker jag att jag ska ta en behändig kamera och tar lilla kompaktkameran men jag blir bara sur, det jag ser blir inte bilden. Så investera i en kamera, du kommer att ha så mycket glädje av den!
kram!

Sophia Callmer sa...

Och fin musik du har glömde jag att skriva, till skillnad från mycket som finns på olika bloggar är det behagligt att lyssna på!

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Jah har ju precis blivit med ny kamera!! Så kul!!
Nu ångrar jag att det inte blivit tidigare....Tänkte jag skulle försöka lära mig lite i Helgen!! Klart du ska ha en ny;o)

Kram Malin

Bitte sa...

Jag tycker alltid att du visar så vackra bilder! Jag har också en "skitkamera" så jag känner igen det där med att de har sina begränsningar och det är rätt irriterande ibland. T.ex. så kan jag inte ta närbilder med min, för de blir bara suddiga...

Hösten är verkligen vacker med alla sina sprakande färger. Sommaren har sin charm, men det har sannerligen hösten också :-).

Ha en fortsatt fin helg!

Kramar
Beatrice

Margot sa...

Trots kameran så är dina bilder fantastiskt njutbara, så vackra! Så många härliga färger på hösten!
Ha en skön helg!
Kram Margot

Prästgårdseva sa...

Dina bilder är redan fantastiska. Och fast jag tycker, att fotografen är viktigare än utrustningen, så förstår jag din frustration över att inte komma vidare. Och oj, så spännande det skulle vara att få följa dig med en kamera som du själv kan bestämma exakt hur dina ska se ut. Men din lilla kamera är nog eg. ingen 'skitkamera' även om den är både gammal och har begränsningar. Och ni tycks vara ett bra 'team' trots allt.

Kramar

Related Posts with Thumbnails