20 februari 2010

Inspiration Renässans - Barock

När man anlägger en trädgård är det bra ifall man har någon sorts vision. Att man för sitt inre öga, i fantasin, nästan redan ser trädgården hur den ser ut. Eller i alla fall kan komma att se ut, ifall visionerna är kompatibla med verkligheten. Jag visste vad jag ville göra och var också medveten om att jag skulle kunna genomföra det (även om folk i allmänt trodde annorlunda). Men jag blev efterhand tvungen att inse att min vision inte kunde genomföras till min fulla belåtenhet, varken klimatmässigt eller ekonomiskt. För mitt inre öga såg jag mönster inspirerade av barocken och renässansen! Så vackra och så spännande att göra.

En liten del av min hemliga trädgård är inspirerad av just renässans och barock.


Men de växter jag helst ville ha växer inte i mitt län och utrymmet var för litet för att dra på riktigt stort och så var det ju också den ekonomiska aspekten. För visst kunde jag dra iväg in i hästhagen...men det skulle kosta skjortan. (Men vad roligt det hade varit!!!)


Det gäller att ta ut riktningen. Att se det man vill och sedan kompromissa. Så tråkigt att alltid behöva kompromissa. Men riktningen var klar: rakt mot söder! Där lägger jag en gång med skifferplattor från verandan på huset fram till dammen. Jag har aldrig gillat att mäta utan jag kör mest med ögonmåttet, själva känslan. Och ibland måste man "mäta" fel för att det ska bli rätt, kännas rätt, när det är klart! Det är faktiskt sant! Ju längre sträckor desto mer fel måste man göra för att det ska kännas rätt. Ett ord för det är att leka med perspektiven.


Efter att för hand spadat upp området som skulle förvandlas, (jag har grävt hela trädgården själv för hand, allt utom dammen) var det dags att rikta upp. Otålig som jag är höll jag på med det mesta samtidigt. Som man inte ska göra, har jag hört.. Som syns på bilden har jag redan lagt grus i en del gångar medan andra inte ens är påbörjade. Planterat en del växter innan landen var klara mm. Lyktan, den vita, är utbytt. Jag tyckte inte om den, tyckte mest att den liknade en glass, en mjukglass..


Jag hade sett låga klippta buxbomshäckar i min fantasi. Men det fick jag glömma eftersom de inte växer här. Dags för en irriterande kompromiss...det fick bli sten. Inte billigt! Dags för kompromisser igen. Göra om ritningen i huvudet. Jag har inte haft någon ritning, allt bara i huvudet. Egentligen ville jag ha gatsten lagt i formationer inne i gångarna, men det skulle bara sett fjantigt ut eftersom området inte var tillräckligt stort. Det fick bli grus i stället.


Så här blev resultatet. Längst in en fontän, en naken kvinna sittande med vattensprutande karpar runt sig. (Även fontänen fick bli en kompromiss, den jag ville ha..just det den kostade skjortan.) I cirkeln i mitten har jag lagt grus i olika färger i cirkelmönster. Blomlanden på var sida är identiska, spegelvända mot varandra. Landet framför är torrmarken med lavendel och landet mitt emot är dess motsats; våtmarken. Längst fram praktbetonika, vilken fick ersätta en häck av buxbom.. Allt gjort på en ganska liten yta och för mitt inre öga ser jag ett stort område, skulle det verkligen ha kunnat bli bra, när perspektivet hade kunnat gripa tag i en på rätt sätt!


För att göra en våtmark behöver man material. Här på bilden står jag och gräver i en myr! Tung, stinkande kletjord. Luktade riktig äcklig skit! Och såg ut som skit eller kletig torv.


Den här stinkande geggan hällde jag också i dammen!!! Helt otroligt! Men jag hade en idé bakom det naturligtvis. Jag har aldrig sett en skogstjärn som har alger i sig. Så då måste det vara något med myrar och tjärnar som gör att alger vantrivs och man vill inte ha alger i dammen. Men jag kunde inte hälla i för mycket för då skulle den ekologiska balansen inte passa mina koikarpar. En kompromiss igen alltså, inte för lite klet för då kommer algerna och inte för mycket klet för då trivs inte koikarparna.


Här håller jag på med min våtmark. Har grävt ner en balja som ska låtsas vara ett vattenhål, en källa, när den blir klar. Har riktat den så att den är vågrät. Sedan har jag fyllt kletjorden med vatten...rena gyttjan. Och vad hände?! Jo baljan började flyta upp! Naturligtvis! Och det hade jag ju inte räknat med. Av med kläderna och hoppa i baljan för att med min tyngd pressa ner den igen! Och dit med vattenslangen från brunnen för att vattnets tyngd sedan skulle hålla den nere. Iskallt brunnsvatten, bara ben, skitig lera, det stinker skit! Och jag vägrade börja om från början med baljan. Kände mig som någon slags kryp när jag hoppade i baljan så att skitleran skvätte. En lortbagge!!


Lugnet återställt. Baljan ligger som den ska och är fylld med vatten.


Så här blev resultatet. En liten klockfontän med en stor vattendroppe av glas ovanpå. Mossa, myrgräs, missne och några orkidéer runt om.


Här står jag på balkongen och tar ett kort. Dammen är klar. Renässanslandet till vänster är påbörjat, gången med skifferplattor är påbörjad och bäcken, till höger, är också påbörjad. Och så målas huset delvis... Allt på samma gång och en massa annat också. Typiskt mig!


Så här blev resultatet. Kortet taget från balkongen.


Spegelklot. Spelet mellan ljus och mörker.


Lavendellandet.


Grusgång i renässanslandet. Jag kan inte låta bli att fantisera; tänk att någon gång ha obegränsat med material, bara att ta det jag behöver, ekonomiskt oberoende, klimatmässigt oberoende och få göra, anlägga, en hel park! En Slottspark!! Det vore något det, men drömma kan man ju...

40 kommentarer:

Lantliv i Norregård sa...

Hallå Lortbaggen;o)
Man blir ju helt andlös............
Vilket jobb, vilken vilja, vilket tålamod!!
Kan tänka mig hur stolt du måste känna dig!!!!
Helt otroligt!!!
Ha en riktigt trevlig helg;o)

Kram Kram Malin

Lisas torp sa...

Jag håller med Norregården! Helt andlös blir man verkligen! Samtidigt är det otroligt fascinerande att få följa någon som inte gör efter etablerade regler utan följer sin egen känsla och vision! Befriande!
Tänk, vilken trädgård du har skapat!!!

Du är ju helt klart i närheten av den slottpark du drömmer om, för att inte säja - du HAR ju redan en - i alla fall i mina ögon!!!

Åh, så kul det var att få se allt detta!
Lisa

Unknown sa...

Vilka jätteprojekt du ger dig in i. Barock, renässans, kurvor, mossor, vatten och stenar, vilken underbar grund att skapa en trädgård. Precis de ingredienser jag själv försöka ha i åtanke, problemet är att jag tänker för smått istället som för dig, stort. Har en tendens att smådutta lite här och där, inte bra.
Måste lära mig att ta ut svängarna.
Men du, du skulle passa alldeles utmärkt i en slottspark, fast du har ju redan en liten bit av en;)
Och utan insekter klarar sig ingen trädgår.
Ha en härlig lördagskväll.
//Camilla

ullis sa...

WOW, verkligen underbart vackert och jag förstår ditt slit med allt, känner även igen det där med att kompromissa, ibland SÅ tråkigt och ibland finner man (efter kompromissen) att det faktiskt blev bättre än original-idén.
Tack för att du delade med dig....tankar, ideér och fantastiska bilder!
Stor Kram Ullis

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Du har verkligen lyckats få till det.
Vad roligt det måste kännas nu.
Praktbetonikan passar perfekt tycker jag ;-)
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

HelenJ sa...

Det är inte bara fint det du gör - det passar så perfekt ihop med både huset och läget. Helt super! Och lite måste man ju offra sig, eller hur? =)
Och jo - min högsta dröm är också att få ha en hel slottsträdgård att leka med (ja, och slottet med förstås...). Tror nog det kommer att stanna vid en dröm =)

Love Your Homes sa...

Men, Boije, vad behöver du en slottspark till....Koikarparna mår ju bra här. Baljan sitter också där den ska. Fast nog skulle du hantera en slottspark, tvivlar inte en sekund.

Njut av detta mirakel! Makalöst.

slottsträdgårdsmästaren sa...

Jag är djupt imponerad!

Jord under naglarna sa...

Ditt enorma arbete och ditt öga för hur slutresultatet ska bli är än en gång imponerande!
Så himla fint!

Anonym sa...

Jag är jätte imponerad av ditt arbete. Det är så roligt att få se hur din trädgård växt fram. Känner igen mig i det där att hålla på på alla möjliga ställen samtidigt.Tack för att du delar med dig av dina tankar idéer och fantastiska bilder. Kanske kan det bli en fin vattenspegel av baljan jag köpte i somras också.
Marita i Björkhagen

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Helt fantastiskt, vilket arbete du har lagt ner på denna del av din trädgård!! Man får verkligen fram barockkänslan och praktfullheten i den.

Jag tycker att det var bra att buxbomen fick strykas och att det blev granitkanter, det ger en skarpare kontur vilket är bra på så små ytor. Undrar om du kunde använt klippt måbär istället... vet ej hur långt norr den klarar:-)
Och du hade ju helt rätt i att byta ut den vita stolplampan...

Ha en skön kväll,
Hillevissan

Lantliv sa...

Din underbara trädgård...vilket jobb! Vattnet som rinner dimman lägger sig i den porlande bäcken...du har gjort det så fint! Har alltid varit fascinerad av vatten...i sin miljö och sättet vi kan använda oss av det...
Badrum har jag sedan liten flicka dragits till vet jag! I Istanbul då jag såg alla dessa kranar så började jag fota dem...kröp nära...folk tittade...vem bryr sig! Jag var i trance....jag njöt! Ska visa dig sedan då jag kan använda datorn fullt ut!
Ha en fortsatt fin lördagskväll,
kram Anne-Lee

Annika Christensen sa...

Den parken skulle jag besöka direkt.. den hade nog blivit SVergis vackraste park.
Vilket projekt.. och viken envis het.
Otroligt bra jobbat måste jag säga.
Nu har du satt tankar i huvuet på mig..
Oj oj jag som har så ont i mina armar hur skall jag kunna gräva till sommaren...
.Idag har vi skottat 40cm från taket
Nu vräker det ner igen.
Vad skall man säga....
Våren kommmer med ett jättesprång eller??
ha en skön kväll
Annika

skogsnuvan sa...

Klimatet kan man inte göra något åt. Det värsta är att rosorna inte trivs bra tycker jag.
Du har ju lyckats göra en helt underbar trädgård och jag ger mig på att det är den enda slottsträdgård som finns i det här länet. Bra gjort!!!!

Anonym sa...

Fantastiskt, vad fint det blev!! Praktveronikan är jättefin, och vilken fin fontän!! *vill ha*

Tack för inspirationen!

färgtrappan sa...

Det är helt otroligt vad du kan fixa till. Nu vet jag PRECIS vem jag ska kontakta när jag "kör" fast i trädgården ;). Vilket resultat du får till.
Jag gillar inte heller kompromisser, dessa små irrrrriterande irritationsmoment. Men jag tycker ändå dina kompromisser blev väldigt bra.
Har precis beställt och fått hem en favorit bok "Bevara och sköta en gammal trädgård" som jag tycker är en bra inspirationskälla, fast jag vet inte, ditt arbete med din trädgård verkar nog som snäppet bättre ändå när det gäller att ge härlig inspiration, så berätta gärna mer!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Tack! Tack för din inspiration du delar med dig av, känslan av att allt är möjligt och tron på en vår!
Kram/ Anna

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag har sagt det förut...du är så fantastiskt på att ha visioner och sedan kunna genomföra dem. Det krävs något speciellt att kunna börja från scratch och sedan veta vilka steg (eller avsteg) som ska göras för att nå så nära visionen som möjligt. Du har en fantastisk trädgård och ett fantastiskt hus. Jag är speciellt förtjust i dina foton av när himlen speglar sig i dammen och med sjön i bakgrunden. Dem har jag tittat på många gånger.
Stor kram,
Regina

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Men du har ju en slottspark, för mig ser det finare ut än hos kungen! Vilket jobb du gjort, jag är mycket imponerad. Vet ingen som har så fin trädgård som du. Dammen är ju så fin, vatten är alltid vackert. Gillar dina klot också. Och vilket kul montage du gjort på fotot av dig, det kunde du vinna en fototävling med.
Ha en fin söndag
Kramar
AnnaMaria

Anna sa...

Hej Boije.Din trädgård är magisk.Håller på att planera för vår låga balkong utanför utbygget.Ska gräva en damm till nr3,den ska ligga precis nedanför balkongen och en massa vackra växter.Men snön ligger djup..Älskar din blogg.Kram Anna östergötland

Bea sa...

ANDLÖST vackert!Jag njuter av både text och ditt fantastiska trädgårdsjobb och slutresultat är helt underbart! Vilken fin planering och enormt vackra inslag med vattenblänk, naturmaterial och växter!
Ja, visst kunde man gräva, bredda och ta sig ut i gamla kohagen med hela trädgården, men nej, med endast en spade och grep, gräver man inte många spadtag på en sommar och dessutom semester först i augusti :)
Men..kanske en lite förnyelse hörna blir till i min trädgård, vi får se!
Tack för titten hos mig!
Må gott! /Bea

Sjabbig men chic sa...

Så otroligt smart med lite klet! och det ser faktiskt roligt ut att bada i det. Resultatet är fantastiskt. Blev du lika len som efter en SPA-behandling med lera?

Kram Lisa

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag skrattar så när jag läser ditt inlägg. Oj vad jag känner igen mig själv. Allt på en gång!!! Det ser så härligt, och roligt ut. Jag vill hoppa in i bilderna och hjälpa till att gräva, bära.....vilken arbetslust!!!!!
Sååå underbart vackert ....mums för ögonen!!!
ha det gott
Kram Carina

bakom berget sa...

Jag är minst sagt imponerad! Vilket jobb du har lagt ner i din trädgård. Jag önskar att jag hade hälften av ditt tålamod och din fantasi. Verkligen JÄTTEFINT! Du måste längta till våren, när allt kommer fram ur snödrivorna igen.
Ha en skön vecka! Åsa.

*Ulrike* sa...

Such beautiful photos!

Anonym sa...

Jag är imponerad att du får tjärnen att fungera men kanske mest av allt: att du få mossa att överleva på en så öppen yta. Älskar mossa!!!
Fint!

Ester sa...

Japp. Jord under naglarna i all ära - men lera upp över öronen, det är trädgård, det... Och så fint det blev!
Må så Gott!
Ester

Randi sa...

Jag beundrar ditt engagemang! För det krävs när man ska förvandla en förvildad tomt till barockträdgård. Jag vet det av egen erfarenhet. Men jag är inte riktigt klar ännu - det blir man väl aldrig... Nya projekt vaknar till liv så snart man avslutat ett.
Lycka till med fortsatt förvandling! Jag kommer att följa dig...*ler*.
Randi

Rut och Signe sa...

Hugaligen! Ja, som jag sa i min förra kommentar till dig så är du ett proffs ut i fingerspetsarna. Så vackert det blir. Själv fortsätter jag arbetet med allmogeträdgården nu i vår och jag har miljoner idéer till att bygga upphöjda bäddar för en mix av grönsaker och växter tillsammans. Ska bli jättehärligt att få slita med jorden istället för all snö som kroppen nu får kämpa med. Men det blir muskler av snö också vilket behövs inför kommande växtsäsong. Kram Mu

Bodil sa...

Ja vad säger man? Jag tappar ord.... Du milde tid vilken anläggning! Och vilket slit!!! Men det är väl så med alltig som man brinner för - det känns aldrig jobbigt bara inspirerande.
Du har verkligen lyckats!!
Kram Bodil

Randi sa...

Det är jättesvårt att tipsa om köp av systemkamera. Jag kan bara råda dig att börja med att gå in i en proffsig fotobutik och berätta hur du använder kameran. Själv tar jag många bilder som jag har på bloggen med mobilkameran. Men ska bilderna tyckas krävs en proffskamera. På bloggen ser jag inte vilken kamera jag använt utan måste kolla filen. Jag tycker du ska hålla i kameran och känna efter att den ligger bra i handen. Ska du fota trädgårdar är det kanske viktigt att den inte är för tung, för då krävs stativ. Och det är svårt kan vara svårt bland stickiga rosor eller ömtåliga plantor.
Lycka till!
Kram Randi

oumberligating sa...

Kan man säga annat än WOW efter ett sådant inlägg som du skapat och WOW igen efter din otroliga trädgård, ett paradis, edens lustgård i miniatyr helt klart.
Men va vad det för "Rövhål" (Mycket effektfullt uttryck som jag lånat ifrån min danska Fru)som inte trodde på dig! Du tillhör numera min "vänskapskrets" ge mig namnen så ska jag infektera deras datorer med virus!(ler)
Funderar faktiskt på om jag inte vill se denna fantastiska trädgård i verkligheten!
Men var inte orolig jag ska inte bjuda hem mig till dig ännu! Vi bloggar några år först! (ler)
Glad att jag kom in på din livsbejakande sida idag, har "grävt" ner mig själv alldeles för mycket i en samhällsfråga idag och sedan en tid tillbaka!
Kram ifrån Peter!
Ha det bäst!
PS: Skulle skrivit under ditt lika fina hund inlägg men gick och fick valpar på "eget håll"!
Se blogg!

Gardenliving sa...

Härlig blogg! Mycket inspirerande och lärorik för mig som är nybörjare både inom trädgård och i bloggvärlden, tack! Hälsningar Linda (www.gardenliving.se)

vardagsvitt sa...

Wow... vilken fantastisk trädgård du har som väntar på dig i vår....
Jag som älskar trädgård & växter kan inte annat än njuta av dina bilder.
Kram Marith

Unknown sa...

Oj, vilket vackert hem och trädgård du har. Jag blir helt betagen av allt du visar. Vilket arbete du har lagt ner. Ska ha dig i åtanke när vi ska börja gräva i trädgården till våren. Önskar dig en bra fortsättning på veckan! KRAM Anna

Galtholmen sa...

Att få börja från början i en trädgård är det roligaste som finns. Min trädgård var en rektangulär åkerplätt, som successivt fått ändra form efter mina idéer. Som att stå med en tom målarduk och paletten full med färg... SKAPA är oerhört tillfredsställande. Jag har heller inga kunskaper, skapar utan ritning, kompromissar efter hand utan knussel. Tror att det alltid finns en anledning till att det som bär emot, leder till något bättre. Önskar att jag hade mer tid till att fortsätta skapa i min trädgård. Andra projekt (bygget av ett gårdsslakteri) tar just nu upp ALL tid för oss här. Och då är det ju underbart att kunna kika in hos dig emellanåt o få lite inspiration för framtida utveckling av vår trädgård.
Kram/
Ulrika
PS. Så otroligt roligt bilden o texten var när du stod i baljan...*skratt*. DS

Vit som snö sa...

Tack snälla för din fina kommentar hos mej, den värmde i hjärtat:) Så overkligt vackert du får till det!!! Varenda bild är som en saga. Jag har läst måååånga tidningar o böcker om trädgård o vandrat måååånga trädgårdsrundor men ALDRIG sett något så vackert som din sagopark! Njuter med ögonen!!!
Kram Cilla

Christina sa...

Vilket jobb och inte minst vilket underbart resultat! Väl planerat och väl planterat!
Verklig ögonfröjd!
/Christina

Anonym sa...

Mycket trevligt och inspirerande. Har precis själv "renoverat" en gammal dam,rensat och grävt ut. Har karpar i sedan förra hösten och dom har överlevt bra. Nu skall jag börja ordna det trevligt runt om dammen.

Mvh
Hans

yanmaneee sa...

golden goose outlet
kyrie 5 shoes
adidas nmd
yeezy shoes
nike air max 2018
kyrie 6 shoes
kyrie spongebob
jordan shoes
hermes
yeezy 700

Related Posts with Thumbnails