21 januari 2010

Våga gräva!

Alla har antagligen någonting här i världen som de är extra förtjusta i. Känner den där oförklarliga lockelsen, men vet inte vart den kommer ifrån. Det kan vara de mest skilda saker. För mig är det vatten. Tjärnar, sjöar, vattenblänk och droppar. Ja alla möjliga, eller omöjliga, vattenansamlingar. Jag har länge varit fascinerad av dammar. Så när vi köpte den här gården så var det alldeles självklart, för mig i alla fall, att vi skulle ha en damm! Och inte vilken damm som helst, den skulle vara stor och likna både en tjärn och vara lite åt det mer strikta hållet.


Vad gör man när man till sist inser att det är omöjligt att själv gräva det där enorma hålet? Jo man ringer efter en grävmaskin, med förare, helst. Sagt och gjort...men det visade sig inte vara det lättaste. De tänkta grävarna hade inte tid, inte alls tid, inte på år och dag, speciellt inte till något så onödigt som en trädgårdsdamm...
"Vad du än gör så ta inte dit någon jättestor grävare! För sjutton! Gör INTE det, den kommer att köra sönder allt, totalt!" Den varningen kom från en av alla förståsigpåare, sagt i all välmening. Men vad gör man när det inte finns något val? Jag fick till sist tag på en grävare, med förare, den bästa av alla, skulle det visa sig. Men när grävaren smög upp på gården höll jag på att ramla baklänges. Den var Jättestor!! Hiskelig! En 24 tons larvfot!


Här står monstret framför det andra huset på gården. Jag tror faktiskt att huset darrade litet och hoppades att grävmaskinen inte skulle svepa till med skopan...


Det visade sig att det var en enorm tur att det blev just detta stora monster, för hade vi lyckats leja någon av de andra grävarna så hade det inte blivit någon djup damm. Det visade sig nämligen att det var gigantiska stenbumlingar, stora block, där nere i jorden. Bilden visar en av alla dessa, den är inte alls den största, det fanns ännu större! Ett tag var jag rädd att hela grävaren skulle tippa ner i hålet!


Skickligare förare får man nog leta efter. Men så var det detta med formen på dammen. Jag hade gjort klart att den skulle vara oval, hade grävt upp en markant linje så att det skulle bli klart och tydligt. Men när grävandet hade pågått en tid så ville föraren ändra på min form... ojojoj , då fick jag, på ett fint sätt, berätta att det var just Formen på dammen som var det viktiga. Att jag inte alls ville ha någon "naturligt formad" damm. Det gällde liksom att gå försiktigt till väga, för de där grävarna vet vad de gör. Just det! Min fasa var de där njurformade dammarna och jag rös när jag tänkte på dem.


Här är hålet färdiggrävt. Kanten närmast huset stupar brant ner, så brant det någonsin var möjligt att få den. Mycket skickligt gjort av grävaren! Jag måste berätta att jag inte har någon erfarenhet av att anlägga några trädgårdar, inte heller dammar, och här stod jag nu med ett gigantiskt hål mitt framför huset. Det såg ut som om något ufo landat. Jag tillät mig inte att börja fundera på vad jag egentligen gett mig in på. Kändes faktiskt bäst att nästan inte tänka alls... Inte heller min man kan något om sådana här saker, ännu mindre än mig till och med.
Eftersom dammduken som vi beställt ännu inte hade kommit och hålet bara låg där i den torra värmen så började vi bli rädda att de branta kanterna skulle rasa. Och ifall en åskskur hade kommit så hade det nog inte gått så bra som det gjorde. Det kom lite lätt duggregn, till slut, som fuktade jorden så att den höll sig på plats. Som på beställning.


Som skydd mot stenar och annat vasst som kunde gnaga hål på dammduken lade vi markduk. Vi använde samma sort som de gör när de bygger vägar.


Äntligen var gummiduken på plats! Vi använde en EPDM gummiduk. Hållbarheten och livslängden på den ska vara otroligt bra. Och det vill man ju, när man gör dammar i den här storleken. Dammduken vägde 225 kilo! Och att få den på plats var ett litet äventyr. Tänk om vi inte skulle orka hålla emot och den dråsade ner i hålet. Ett annat spännande moment var att räkna ut hur pass stor duk vi behövde. Vi tog till rejält. Hellre det än att stå där med för liten dammduk. Av det som blev över av duken gjorde jag en bäck, men det är en annan historia.


Äntligen är dammen fylld med vatten. Oj vad jag fick ringa runt och forska överallt för att få vatten! Vi kunde inte använda vattnet på gården, det är en grävd stensatt brunn, och den skulle inte räckt långt... Till sist löste det sig. Vi lånade brandslang. Åkte till tre olika orter och hämtade totalt 550 meter slang. Den drog vi från dammen, över byvägen, ända ner till sjön. Ringde både Vägverket och Polisen för att höra att det var okej att sätta upp skyltar och dra slangen över vägen. Men trots skyltarna, flera stycken, så körde en tung grusbil med släp för full fart, mycket över hastighetsbegränsningen, över slangen! Såg nästan ut som om det var med flit, men vad vet jag. Det gick bra i alla fall. Slangen studsade runt lite men den höll och den fastnade inte i lastbilen, som den kunde ha gjort. Det tog 10 timmar att fylla dammen.


Här ser vi dammen framför huset. Den är 10 meter lång, 6 meter bred och 2 meter djup. Jag passar på att bada, ett välbehövligt bad. Så skönt!
Samtidigt som jag lekte trädgårdsdesigner och anläggare höll jag också på att måla huset.


Jag hade många idéer med dammen. En var att liksom plocka ner himlen. Här har det börjat bli höst.


Den här bilden är tagen från balkongen. Nu har vi börjat lägga skifferplattor runt framsidan av dammkanten.


I väntan på att grävaren skulle komma kunde jag inte hålla mig från att själv gräva en annan damm. En fyrkantig damm som ligger på den norra sidan av huset. Den här dammen är inte så djup. Jag gjorde den mest bara för att få leka lite med vatten.


Jag och Solon vid dammkanten. Skifferplattorna vi använt oss av är sådana som blivit över när de kluvit dem. Ojämna till form och tjocklek. En del är över en decimeter tjocka. De stora var så tunga att de inte gick att bära, vi rullade dem på stora kubbar, för att få dem på plats. Vi hämtade dem med bil och släpvagn. Jag backade upp den största plattan på släpet, eftersom vi inte fick upp den på annat sätt.


Nu till några före- och efterbilder.
Här är dammen, samma år som jag anlade den.


Här är dammen som den såg ut nu i somras.
Det är nu fyra somrar sedan grävaren var här.


Och så här såg det ut när vi flyttade in. Jag såg den då också, dammen, i min fantasi. Såg den ligga där, precis som den gör nu. Det här rev jag upp för hand, sågade och grävde. Blödde om händerna trots handskar och plåster. De redskap som använts är spade, såg, och spett. Inga maskiner. Så här såg det ut för fem år sedan. Jag har fått höra många gånger att det var ett omöjligt företag att göra en trädgård av detta. Det fanns ingenting kvar. Att någon som inte kunde nåt inte skulle ge sig in på så stora företag, inte ha så vidlyftiga idéer. Kanske måste man vara lite tokig för att ge sig in på någonting sånt här, men i så fall är jag väl det....

38 kommentarer:

n o r d i n g å r d e n sa...

Makalöst! Makalöst vackert ni bor!!! Vilken tomt, vilket hus, vilken utsikt!! Och vilket jobb ni la ned på poolen men så klart ni skulle ha en, det var ju bara ett måste, för oj så vackert det blev! Och vilken rolig bild på dig och den gulliga hästen, du har så fina djur, både brunten, alla tre vovvar och den gulliga lilla med hängöron, och som sagt, ett sagolikt vackert boende! Mari.

Unknown sa...

Herregud vilket arbete ni lagt ner på tomten med tanke på den sista bilden, hua.
Dammen är ju en ocean med jämförelse med vår som är bara är tre meter som längst o ganska smal.
En vidunderlig utsikt har ni också, känns som om huset ligger på den engelska landsbyggden.
//Camilla

Skogsdoft & havsbris sa...

Det är så fascinerande att läsa om allt arbete ni lagt ner på trädgården, och se på hur det såg ut när ni köpte gården och hur det ser ut idag - det är ju en milsvid skillnad! De som tyckte att du tagit dig vatten över huvudet, som gav dig på ett sådant jätteprojekt utan att ha någon tidigare kunskap, hade fel, för trädgården kunde inte ha blivit vackrare än den är nu! Du hade en vision och den förverkligade du, och det får du vara mycket stolt över! Det var verkligt intressant att se hur arbetet med dammen fortskred, då förstår man verkligen vilket jobb det var. Och jag måste säga att jag inte visste så mycket om hur man anlägger en damm heller, men nu blir jag nästan sugen på att ha en själv - dock i betydligt mindre format, om jag inte vill den ska ta upp halva trädgården! ;)
Vad kul att din fina häst var med på en bild också! Presentera honom gärna närmare i något inlägg, det vore kul eftersom jag själv varit hästtjej en gång i tiden och just islandshästar är det något visst med!
En sådan där jättelik grävmaskin hade vi också på gården ifjol när grunden för vår bastu skulle grävas. Vi hade nog inte föreställt oss att gropen skulle bli SÅ stor som den blev, och dessutom var gårdsplanen uppgrävd tvärsöver pga dräneringen som skulle dras ut till diket. Oj vilken förödelse det var! Nu till våren blir det att lappa de sista spåren efter de stora larvfötterna, och ett rejält gruslass behövs till gårdslanen som varit ena lervällingen i höstas... Någon gång i framtiden vill vi bygga ut vardagsrummet och det ser jag naturligtvis fram emot, men samtidigt fasar jag för grävmaskinens framfart i trädgården...
Får önska dig en riktigt fin helg! :)

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Vad kul att få se dammen bli till genom dina bilder!! Ett sånt makalöst jobb ni lagt ner...
Och ett sånt fantastiskt resultat;o)
Gillar bilden på dig och Solon!!
Kram Kram Malin

Ester sa...

Lite galenskap borde höra till det man sätter upp i sitt CV under rubriken positiva egenskaper! I alla fall när det gäller skapande. Det här var ett riktigt roligt inlägg - vi är fulla av beundran för det arbete du lagt ner och för det resultat du åstadkommit!
Må så Gott!
Ester o Pelle

sylvia sa...

God kveld, ja nå har sett og jeg har sett om igjen og om at dette,
Utrolig tøff dame du går på med alt du har av å få så vakkert,
helt herlig å få følge dette frem til utfall som er der dag.så skjønn en dame, herlig å ta ned himmelen i den.skjønner akkurat hva mener du, om du har fått til det.
kan ikke annet enn smilet mitt lille damen i hagen.1x1 meter, blir bare en uaktsomt drap,
men jeg har sjøen sortert ut, levende tre sjøen, så det kan være min dam.elsker vunnet, det gir fred i sjelen for meg.å fasinerer meg.
ønsker deg en god kveld,
 Klem fra Sylvia

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag är mållös, vilket arbete! När man ser hur det såg ut när ni flyttade in förstår jag att du har en fantasi som kan flytta berg, för hur jag än försöker har jag svårt att se dammen där ;-)
Kika in hos mig, det finns något att hämta där.
Kram,
Regina
Ps. Måste läsa alltihop igen

linnea-maria sa...

Vilket fantastiskt arbete. Det är så vackert med dammens vattenspegel som får en fortsättning i sjön därborta mot horisonten. Envishet det kommer man hur långt som helst med. Visst är det härligt att få visa alla förstå sig påare att det "går visst"! I min förra trädgård hade vi en sån bjässe som grävde. Flyttade massor för terrasser. De är otroliga på att köra. Ha det bra /linnea-maria

Elisa Day sa...

Magiskt! jag älskar havet! Men din trädgård och ditt hur är utöver det vanliga! det är en dröm att få uppleva dom via din blogg. Kram

Lisas torp sa...

Vilken rafflande historia - och grävaren sen - tala om monster!
Men så allt föll på plats, så otroligt! Jag kan bara säja att du är otroligt skicklig på att visualisera och att hålla fast vid din vision, samt hårt arbete och envishet!
Er damm är verkligen något utöver det vanliga!
Ett härligt inlägg!
Kram
Lisa

Galleri Hönshuset sa...

Hej, allt väl?

WOW säger jag bara. Så mycket jobb ni har lagt ner. Tänk vilken skillnad från den sista bilden =))) O tänk att du vågade ta tag i ett sånt projekt =)

Mannen har också en sån enorm maskin och varje gång den ska ut ur logen, tack gode gud att det inte är ofta, så mullrar det och marken skakar =)och när vi ska till och greja i trädgården ned den, ja då får man lappa gräsmattan efter det också eftersom den är så tung så det blir djupa spår efter den. Fördelen är att han är alltid pigg på stora trädgårdsprojekt som jag planerar =) Han vill gräva en pool men där är det tvärnit så länge barnen är små. Jag som jobbar på bad vet hur snabbt det händer olyckor med barn kombinerat med en pool....urk...orkar inte stressa varje sommar över det...

Ser fram emot vår och sommarbilder från din trädgård sen. Jag behöver inspiration =) Jag har kört fast lite i våran trädgård. Vi har mest rensat bort en massa.

Ha det gott. Kram Pirre

Ruben sa...

Vad imponerad jag blir. Vilket enormt projekt. Att du skulle behöva pumpa upp vatten från sjön var en helt oväntad lösning. (Man tar för givet att vatten bara kommer av sig självt he he). Resultatet blev ju fantastiskt, men det tror jag att jag har skrivit förut. Gillar även den lilla kvadratiska dammen. Vilka talanger, och vilken energi du har!!! /Ruben

Jord under naglarna sa...

Vilket enormt projekt. Jag är mycket imponerad av resultatet särskilt som du säger att ni inte hade någon erfarenhet av sådant.
Jättefint! Dammen i förgrunden och sjön i bakgrunden, vackert!

Lillebeth sa...

Fantastiskt. Och så himla snyggt. Tycker just det där med kanterna är svårt, men du har verkligen lyckats. Toppen!

Anna sa...

Kul att se din damm växa fram.Jag är ocskå dammtokig.Det är ju ett viktigt element i universum.Jag har grävt två mindre dammar och planerar min tredje intill utbygget.Vi ska bygga en balkong och intill denna ska dammen ligga.Djup och inte så stor 2x2 kanske.Där är skugga lugnt och bra energier.Vi ska kunna sitta och fika på balkongen som är låg och titta på fiskarna.Jag älskar din blogg och blir alltid berörd av det du skriver tårögd ibalnd.Kram Anna i östergötland

Sjabbig men chic sa...

Gud vad roligt att få se bilder och läsa din berättelse! Den har ju blivit så fin så att den är rent magisk. Tänk att jag tror att Uffe hade trott att det hade brunnit helt om jag föreslog att vi skulle göra något liknande. Han är liksom inte så foglig i alla lägen... fast jag tror att det är för att han utgår i från att nu har hon haft otur när hon har tänkt igen. I vilket fall så älskar jag din damm!

Kram Lisa

Gela sa...

Vad underbart, du verkar vara lika envis som vi är kära maken och jag. Vad fin dammen blev. Men visst är det jobb. Har ej kommit till damm än och blir väl någon liten en sedan. Har ej rum för större. Men vad bra att måla hus när dammen blir klar bara att ta ett dopp när det blir för varmt. Hoppas att du får en fin helg./Gela

Rutagården 1885 sa...

Underbart!

färgtrappan sa...

Hej. Vilket jobb och vad härligt det är att se att det går fast man inte har kunskapen från början. Härlig inspiration.
Jag har blivit lite djärvare när det gäller att gräva. Längtar till våren nu så man kan sätta ner spaden, och vem vet det kanske kommer hit något vidunder, fast kanske inte på larvfötter!
Ha en härlig helg

*Ulrike* sa...

Now that was a big piece of machinery, but it got the job done. Beautiful photos!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Hurra för din tokighet i så fall, den har verkligen gett resultat. Dammen är fantastiskt fin...och vilket jobb ni lagt ner!
Allra läckrast är sista bilden på hur risigt det såg ut från början och så har ni ett sådant paradis idag, fantastiskt!
Ha en riktigt fin helg,
Lydia

oumberligating sa...

Haha, tänkte inte på det, att hon faktiskt kanske hyrt väskan eller annars i värsta fall så har hon "snott den"! Ja, det viktigaste är ju i alla fall att man ska försöka se saker ur olika perspektiv!
Blev glad över din kommentar, den avbröt mig i mina tankar om att göra ett inlägg om djurhållning och slakt, kontra ekonomi och invandrig, ett helt hopplöst inlägg alltså!
Så klickar jag in på din blogg (fast jag undrar om vi inte mötts i cyberrymden tidigare?) ja, strunt samma, så klickar jag in på din blogg och möts av total harmoni!
Underbara bilder, ert fina hem, trevligt skriven mm.
En blogg som jag verkligen kommer komma tillbaka till!
Ha en fin helg och Kram ifrån Peter Olofsson!
PS: Tack för du avbröt mina "svarta tankar"! (ler)
Tryckte in mig som följare, ett måste helt klart!

Sanna - My Blueberry House sa...

Ha! En knäpp på näsan till dom som sa till dig att det inte skulle gå! Är man tillräckligt envis och har vilja och tro så går det mesta.

Du/Ni har så fint hus och en underbar trädgård. Vi hade en stor bjässe till grävmaskin i trädgården i somras och den förstörde verkligen hela gräsmattan. Till råga på allt så fick vi massivt regnoväder så jag vet hur det blir när gropar rasar igen... Men det ordnade sig och förhoppningsvis får vi fin matta i sommar.

Jag hälsar på ibland och får sån inspiration av de bilder du visar och sättet du skriver på. Keep going!

Love Your Homes sa...

Boije, jag är stum av beundran bakom min dataskärm....du kan sopa banan med alla världens trädgårdsanläggare.

Viola sa...

Lisa och jag pratade om dig igår..vi var så imponerade utav att du fixade detta gigantiska projekt och att det blev helt sagolikt...precis som Narnia....) önskar en skön kväll, kram

gamla skolan sa...

Men oj oj oj , vilket jobb , ni har lagt ner , och vilken utdelning det har gett ! Vilken underbar trädgård ni har fått!! Huset är också helt underbart ! Kommer tillbaka och tittar mer en annan dag . Trevlig helg ! Kramar Susanne / den gamla skolan

H A N N A S - F O R M sa...

Men...så fantastiskt...är stum...gud så vackert hus och gud så duktig du är...underbart!

TAck för din hälsning hos mig!


KRAM! Kommer snart tillbaka!

Hanna

billan sa...

Tack för att jag fick följa med på din vattenresa...vilket projekt och vad fint det blev! Och vilken drömkåk..:)
Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

Grön Iris sa...

Vilken spirit, aldrig ge upp! Den känslan får jag när jag läst om ert gigantiska projekt.
Jag bugar och är ännu en gång så glad att jag hittat hit.

Kram Linda

STENLYCKA sa...

Egentligen är jag inte så förtjust i att baka heller men någon gång då och då sätter jag ner händerna i mjölpåsen. Mjölpåsen förresten har jag även använt i min trädgård. Jag tycker inte om raka linjer i trädgården och för att forma gångar och runda former så tömmer jag ut mjöl och sedan gräver jag efter linjerna. Så mjöl kan vara bra till mycket. Mitt stora intresset är att vara ute i min trädgård när den tiden kommer, det är så avkopplande och det är så roligt att skapa. Du har en helt underbar trädgård, min trädgård är inte så stor, en normal villaträdgård.Men jag har lyckats få dit ett antal ton sten i den, för jag älskar sten och jag har kommit underfund med att blommor och växter trivs väldigt bra i mina stenar. Stenarna håller fukten, värmen och håller borta ogräset.
När jag ser dina bilder från din trädgård börjar längtan komma att det skall bli vår och jag får ut och pyssla och gräva igen.
Ha en bra söndag!
Kram

Vit som snö sa...

Ni har det så heeelt fantastiskt fint, jag njuter av dina inlägg!!!
Kul att du tycker om mina ljusstakar!
Joo det är ju spegelglas men det övriga som ser ut som metall är något slags gips eller "plast"material. Men det ser ut som riktig metall. Dom är ännu finare i verkligheten tycker jag!
Kram Cilla

AnnCharlotte sa...

...Du tog verkligen ner himlen.....;)

LantlivsAnette sa...

Ojjj..ojjj..vad du är duktig !!! Himmel alltså vilket projekt, och du lyckades !! Jag är sååå imponerad !!! Vad vackert det har blivit, som en dröm !!
Kraaam Anette

Johanna sa...

Oj! du har verkligen gjort ett kanon jobb. MVH Johanna

På vår udde! sa...

Jag är mållös!!! Så fantastiskt vackert det är hos er nu och så mycket arbete ni har haft! Så nderbart att få njuta av det resultatet!!!

skogsnuvan sa...

Jag är helt mållös. Så otroligt vackert. Ibland kan det vara bra att inte ha en aning om hur mycket jobb och hur tidsödande något är utan bara följa sina drömmar. Mycket omöjligt kan bli till om man bara följer sina drömmar. Det här var något att verkligen vara stolt över

Marieberg sa...

Har du någon rening eller cirkulation på vattnet i stora dammen, eller hur löser du detta för att det inte bara ska bli ett "surhål" eller på annat sätt ogynnsamt för fiskarna m.m.

yanmaneee sa...

goyard handbags
supreme clothing
coach outlet
curry 6
timberlands
nike air force 1
yeezy boost
longchamp
supreme clothing
golden goose

Related Posts with Thumbnails