17 januari 2010

Mitt Narnia

Idag tänkte jag visa en av fantasierna jag har haft när jag gjort min trädgård. Jag har haft flera visioner i mitt huvud, bla barock-och renässansträdgårdar, skogens svarta tjärnar, den hemlighetsfulla trädgården, men nu tänkte jag visa min vinterträdgård. Mitt Narnia!

Det är morgon och det blå skimrande ljuset ger en annan dimension åt trädgården. Det får allt att se ut som en saga. Lyktan som lyser upp vägen mellan världarna, och gör så att man lätt hittar tillbaka genom passagen, står vid dammkanten, tjärnen, alldeles intill det gamla beskyddande lärkträdet.


Snön ligger och ruvar ovanpå lyktan. Det ser nästan ut som mössor, eller kanske hattar.


Det är kallt och frostigt. Kylan gör att luften känns vass, som om det skulle vara för mycket syre i den. Rosenbågen, som står i passagen in till renässansdelen, är dekorerad av stora frostflingor.


Porten in till sagans värd är passerad. Här är det den vilda otuktade trädgården som bestämmer. Det är faktiskt ingen trädgård, inte i det ordets mening, det är vilt, ostrukturerat och naturligt. Den stora trappstenen, som har trappsteg uthuggna, ligger under ett snötäcke. Rådjuren sover uppe på den ibland. De känner sig trygga där.


Herr Kanin har skuttat upp på stenen. Han blev nyfiken på vem som kom pulsande genom snön. Hörde direkt att det inte var något rådjur. Det är konstigt vad de här djuren är tama...


Den välvda bron leder från tjärnen in till den andra världen.


Rådjuren har sitt hemviste i min trädgård om vintrarna. Det är en liten flock som har bosatt sig här, speciellt om nätterna, och de äter både frukost och kvällsmat... Deras spår över dammen bildar mönster. Det ser nästan ut som om de försökt att göra ett pentagram.


Det har blivit eftermiddag och solens strålar silas genom lövträden. Ljuset med sina varma färger luras, det ser varmt ut även fast kylan biter.
Men vad är det där, som sticker upp? Kan det vara öronen på ett av rådjuren?


Det är något som kikar upp bakom stenen!


Javisst, det är ju Herr Kanin! Det är en liten lurig herre det, man vet aldrig vad han hittar på. Jag misstänkter att även han smaskar på mina blommor.


Här sitter Herr Kanin lite bortglömd. Snön har brett sitt täcke över honom. Men han har inte varit ensam för precis framför honom har ett rådjur haft sin nattlega uppe på stenen. Tänk om jag hade kunnat fotografera det!


Det är dags att dra sig tillbaka in i husvärmen igen. Solens sista strålar kikar fram bakom kaninens öron. De vilda djuren stannar i sagans trädgård och inväntar, liksom jag, att våren till slut ska vinna över vinterlandet.


Det är dags att ta farväl av Mitt Narnia för den här gången. Träden sluter sig bakom mig när jag går tillbaka till människornas värld. En lätt känsla av sorgsenhet infinner sig i mitt hjärta. Känslan av att kanske vilja stanna kvar, men ändå inte. Kluvenheten, misstanken att ha gjort intrång där människor egentligen inte borde vara och känslan av att jag måste återvända till det invanda. Jag går vidare och trädgården ler sitt hemlighetsfulla leende emot mig.


Väl inne i husets trygga värme går jag upp i salen och tar ett fotografi genom fönstren över min trädgårds sagolandskap. Jag ska låta den delen vara som den är, orörd, vildvuxen och gåtfull.
Till sist sätter jag mig vid datorn och föser över bilderna från kameran. Från en värld till en annan, på bara några sekunder. Men tiden finns ju egentligen inte och det innebär i sin tur att allt finns samtidigt...

38 kommentarer:

~Anitas Ljuva Rum~ sa...

Men vilket ljuvligt och magiskt inlägg!!! Ja du har förtrollad mig med både bilderna och texten. Tack för den underbara vinter sagan =)

Kram Anita

Elisa Day sa...

Tack för att du delade med dig av ditt magiska Narnia! Vackert

ullis sa...

Å det var vackert, man förväntar sig att isdrottningen skall komma i sin släde och att lejonet azlan ryter i fjärran...

Lisas torp sa...

Vilken sällsynt vacker vandring du tar med oss på i ditt Narnia!
Ja, din trädgård är verkligen magisk, säkert alla årstider. Så fascinerande, så föränderligt och så vackert, att tiden upphör!
Eller hur var det nu - nej, den finns ju inte och den känslan får man i dina bilder och texter!
Jag ser redan fram emot ditt nästa inlägg!
Lisa

Wenche sa...

Underbart magiskt

Love Your Homes sa...

ALLDELES SAGOLIKT!!!!

Cecilia sa...

Vad underbart att du liknar din trädgård vid Narnia ... Jag tänker alltid på Narnia när jag ser en snötäckt gatulykta, särskilt när den står omgiven av träd. Jag har alltid älskat berättelserna om Narnia, det var mitt liv när jag var liten! Blir alltid berörd när jag läser om Narnia nu idag. Underbara bilder ... Herr Kanin var riktigt rar :)
/Cecilia

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var vackert, finare än i Narnia. Blev lite tveksam redan på bild 1 med kaninen, den såg så väldigt fotoquenic (stavas det så..) ut. Den var ruskigt söt din kanin, vilka härliga bilder det blev. Du bor mitt i en saga.
Ha det gott
Stor kram
AnnaMaria

Lantliv i Norregård sa...

Jag är stum av beundran...
Inte bara över ditt magiska Narnia utan även över dina underbara fotografier!!

Jag bara älskar kaninen, en sån goding;o)
Kram Kram Malin

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ditt Narnia är verkligen magiskt och du skildrar det mästerligt. Gillar speciellt herr Kanins vita kamuflage, undar om han klurat länge på den! ;o)
Ha en härlig söndag,
Lydia

Gela sa...

Vad fint du skriver. Är alltid så roligt att komma hit till din sida. Vilka fina kort. Ha en fin kväll/Gela

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vad underbart du har det och viket härligt Narnia. För en stun trollades man helt bort i din berättelse.

Kram Anna

bakom berget sa...

Vilka fina bilder...och vilken fin berättelse!
Det är så vackert med all snön och rimfrosten.
Tyvärr har det mesta försvunnit från träd och buskar här hos mig idag.Hoppas att vi får en sån period av rimfrost igen innan vintern är slut. Det är nästan magiskt att se hur naturen kan skapa konstverk, men sen är den lika snabb att plocka bort dom igen.
Ha en bra vecka! Kram från Åsa.

Njut i din trädgård sa...

Vilket paradis du visar upp!

Tant Grön sa...

Vilken underbar plats att vistas på en stund, en alldeles vanlig söndag eftermiddag i januari... Jag är helt betagen av din värld!

Viola sa...

Vilken underbar trädgård du har..Narniaböckerna har jag läst dom alla, helt ljuvliga, är ju mellanstadielärare så det har blivit några Narniaböcker gm åren, ha en fin vecka som kommer, kram

Vitt hus med svarta knutar sa...

Tack för en underbar vandring i ditt magiska Narnia. Det är så fantastisk att läsa dina sagolika sagor och titta på de vackra bilderna.
Stor kram,
Regina

IreneL sa...

Vilket underbart Narnia du har! Såå magiskt vackert! / Irene

Annika Christensen sa...

Det är vekrligen en sagoträgård du har.
Älskar bilderna med haren, kaninen menar jag nästan så jag undrar är det på riktikgt...
Ha det gott
annika

Annika Christensen sa...

Inte kan jag stava heller...
Annika

Grön Iris sa...

Härligt inlägg...såg Narnia i julas och har den färskt i minnet och ännu mer efter det här.

Kram Linda

Anna sa...

Tack för denna förtrollande stund.Kram Anna i östergötland

Elin sa...

Underbara vinter bilder... njuter här en stund utav dina natur bilder i vinterskrud... så vackert... Så kul att du tyckte om min takkrona, men visst är det svårt att få tag på prismor till ett bra pris... mina har jag fått av min mor i gåva, och det blev jag otroligt glad för men annar brukar jag handla dessa från Tradera. Där finns det många gamla och ibland kan man fynda...

Många varma kramar
Elin

Fröken Tindra sa...

Vilken vacker blogg jag hittat till! Underbara vinterfoton, vilken vacker miljö du lever i! Har kikat lite på tidigare inlägg och de är ju lika vackra de. Härligt! Hit kommer jag tillbaka. (Gillade din rapport om den glöggdrickande tomten! Hi, hi!)
Kram!

Lillebeth sa...

VAckert fotat och vackert berättat.

Jord under naglarna sa...

Tack för den fina vandringen i din sagoträdgård!

Karin sa...

Tack för den gulliga kommentaren på min blogg! Jag måste säga att din blogg är helt fantastisk. Sitter på jobbet och glömde både tid och rum när jag klickade in hos dig ... som att komma in i en saga.
Det var så roligt att läsa om dina djur, speciellt kaninen. Hos oss bor nämligen också en kanin som springer helt fritt i huset, är rumsren (kattlåda med sand) och beter sig mer som en liten hund än den lejonhuvade kanin han är. Det är inte så vanligt att man har kaniner så, men jag tror som du att dom blir verkligen vad man gör dom till. Han är en underbar liten varelse med stor personlighet.
Nu ska jag jobba vidare men jag återkommer garanterat till din blogg!

Cc sa...

Verkligen magiska bilder, som att se in i en film, ser man det så kan snön stanna en stund till. Fast jag vill inte ha mer och ändå vräker det ner utanför. Kram

Prästgårdseva sa...

Trollbindande vackert och magiskt.
Som vanligt

Marie//Tekla Maräng sa...

Tack för att du skrev inne hos mig så jag hittade hit till ditt Narnia.
Ett underbart inlägg både i ord och bilder.
Hit kommer jag gärna igen.
Marie!

Du är alltid välkommen till mig när du har tid och lust.

n o r d i n g å r d e n sa...

Ofantligt vackert! Och vilken fin farstukvist du har, vilken snickarglädje! och den lilla godingen med öronen som stack upp här och var är ju för kul! Mari.

Ester sa...

Japp!
Narnia upp i da'n! I alla fall som jag tänkte mig det, när jag läste böckerna som tonåring.
Må så Gott!
Ester

Skogsdoft & havsbris sa...

Du bor verkligen mitt i sagans värld, tänk att ha denna fina Narniaträdgård alldeles utanför! Dina bilder är som små sagor i sig, som konstverk. Det otroliga ljuset du fångat får en att le av lycka över att du delar med dig av dina bilder. Tänk om det alltid fick se ut så där, så vackert frostigt i solens sken... Ingen slask, ingen is och halka, bara detta underbara vackra vinterlandskap! Tyvärr är det inte så längre, som jag också skrev på min blogg. Men man får hoppas vi får uppleva lika strålande vackra dagar igen denna vinter!
Ha en fin fortsättning på veckan!

färgtrappan sa...

God förmiddag! Vilka härliga spår "dina" rådjur gjort! Fina bilder från den underbara naturen.

Visst är det så att vitt egentligen inte finns, tycker bara att det är lättare att prata om vitt som en "färg" i vissa sammanhang och det här med datorskärmarnas färgvisning, usch ja, det kan bli VÄLDIGT ojämnt, med alla dessa olika kalibreringar som man har på sina datorer. På mitt jobb arbetar vi mycket med bilder till trycksaker. Vi försöker ha samma kalibrering på alla skärmar... men ändå skiljer sig färgerna åt en hel del när man går runt och kikar. Så hur färgerna på våra bloggar ser ut hos varandra, ja det kan nog variera en hel del.
DINA bilder ser dock fantastiskt vackra ut hos mig, på min skärm! Bra va? ;)

Ha en fortsatt härlig dag!

sylvia sa...

åå så vakkert, helt Betatt jeg nå, mye enn nydligere Narnia, så langt vakkert du har det på at du så god til det heller, Tenke bygget opp noe så vakkert, jeg sier det igjen, etterpå leve i et eventyr.
 Klem fra Sylvia

Ruben sa...

Oj, har du en sådan där böjd bro också!!! Du har då det bästa av allting! Verkligen ett sagoland. Men haren ser lite ensam ut, hoppas han får sällskap snart av andra sagosedjur - men då får han inte gömma sig i snödrivor! /Ruben

Vita små hjärtan sa...

Men oj vilka fantastiskt vackra vinterbilder!!!! Mästerfotograf!!!
Kram Agnetha

yanmaneee sa...

jordan retro
hermes handbags
cheap jordans
balenciaga shoes
golden goose sneakers
nike air max 270
air max 270
chrome hearts online store
bape hoodie
fitflop

Related Posts with Thumbnails