11 juni 2014

Syren, doft och odör

Syrenen blommar för fullt och sprider sin ljuvliga doft. Det här är en gammal bondsyren som fått nytt liv när jag anlade trädgården. Nu står den och njuter i ljuset och tackar med att blomma riktigt överdådigt.
Jag brukar plocka in några syrenblommor för att få in den underbara doften. Men jag placerar dem aldrig i rum som jag vistas länge i för då får jag huvudvärk av den intensiva lukten. Syrenbuketterna brukar få stå på kakelugnsfrisen i salen och dofta i den stora volym luft som finns där.
Det är många människor som är känsliga mot allt för starka lukter. Många som får skarp huvudvärk och andra fysiska reaktioner. Det här är något som alla damer (skriver damer för det är mest sådana) borde tänka på innan de totalt sprejar ner sig i sin favoritparfym. Det är tydligen mycket svårt att parfymera sig i rätt mängd!? De själva blir antagligen bedövade i näsan av lukten och känner inte att de tagit alldeles för mycket så att väldoften övergår till att bli en stank. De här damerna omges av ett moln odör av parfym så att de själva nästan blir osynliga inne i parfymmolnet. Inne i affärer, på bussar, arbetsplatser, restauranger, tåg, flygplan... Ibland undrar jag om det är någon annan lukt de vill dölja när de badat i sin parfym.
Men det är tydligen okej att spraya ner sig när man ska vistas bland annat folk, men att få syn på en hund upprörs många av och skyller på allergirisken, medan de själva står där som en parfymbomb och är en "riskfaktor".


2 kommentarer:

linnea-maria sa...

Jag är verkligen tacksam över att jag tål dofter. Har en överkänslig bekant och hon kan inte jobba pga sin överkänslighet, eller ens gå in i en affär. Jag använder parfym men inte särskilt ofta, ibland när vi ska gå ut och sambon har sprejat så låter jag själv bli för det räcker med en som stinker ;)

skogsnuvan sa...

Jag älskar syrendoft men precis som du kan jag inte ha den för nära utan jag har min bukett i hallen där man bara går igenom. Visst är det jobbigt med parfymlukter men som tur är så slipper man lukten av cigaretter nu för tiden och det är jag evigt tacksam för.

Related Posts with Thumbnails