28 december 2011

Ljus och mörker...

Ibland kan det vara bra på ett sätt när det händer saker som får oss att inse vad bra vi egentligen har det! De mest självklara saker uppskattas till fullo efter att vi levt utan dem ett tag... men jag måste erkänna att det faktiskt var en trevlig upplevelse också. I alla fall för mig som uppskattar samspelet mellan ljus och mörker och att prova på att leva som man gjorde förr.
Vi har varit utan elström i tre dygn! Och utan fast telefon och mobiltelefon. Utan kontakt med omvärlden. Ingen tv, dator, telefon, ellampor, vatten i kranarna, elvärme...
Det värsta var vattnet, men som tur är har gården en gammal grävd stensatt brunn 9 meter djup och vi har en bränsledriven vattenpump som vi använde för att få upp vatten. Hade vi inte haft pumpen eller om det hade varit riktigt kallt... nu inser jag att det vore bra om vi gjorde nån anordning så att man kan hinka upp vatten från brunnen utan att vara beroende av nån apparat.
Värmen var inget problem, kakelugnarna och vedspisen i köket, som vanligt alltså. Duscha gick bra med en liten campingdusch. Läsa böcker i skenet av stearinljus och maten hade vi ute i växthuset så att inte räven skulle smaska i sig julskinkan.
Jag som inte tittar på vädret på tv hade ingen aning om att stormen skulle komma! Men på juldagsnatten strax före klockan två vaknade jag och hörde stormen ryta. Vi gick upp och fyllde stora kastrullen med vatten och precis efter att den var fylld gick strömmen!!!
Ett annat problem var att fiskarnas syrepump stannade. Det löste vi genom att hinka vatten så att syre tillsattes. Men det blev kallt inne hos fiskarna, hade det varit kallare så hade de inte klarat det... kanske skulle jag kunnat värma stenar på vedspisen och placerat ut i fiskrummet i ladugården...
Summeringen är att man verkligen uppskattar det man tar för givet när det upphör att fungera.
Men, jag måste erkänna, jag tycker att det skulle vara både bättre och skönare ifall den moderna tekniken inte alls fanns....

11 kommentarer:

skogsnuvan sa...

Jag klarade mig bra men det är värre för dom gamla som inte har sitt larm och inte kan elda. Här är alla telefoner borta och till och med mobilerna försvanna för några dygn så nog blir man glad när de moderna grejorna börjar fungera igen.

Landbohaven sa...

Gode billeder.
Ikke rart når strømmen svigter.
Ønsker dig og dine et godt nytår.

Hanna sa...

Oj! Det är så konstigt här har vi inte märkt något av ovädret, ingen blåst alls.
Kram
Hanna

samson sa...

Ett tag är det nog mysigt att vara utan elen men för alltid NEJ tack,vi har inte haft nått besök av Dagmar men nu i kväll börjar det att blåsa här,ha en mysig kväll,maggan

Prästgårdseva sa...

Helt kort: Instämmer!
Vi har varit utan ström och telefon vid åtskilliga tillfällen och klarat oss alldeles utmärkt. I längden hade det förstås blivit lite jobbigt men det har både sin tjusning och andra fördelar. Det enda jag skulle sakna vore nog datorn, eftersom den är förutsättningen för att kunna fotografera numera.
Skulle egentligen bara passa på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År!
Kram
Eva

lisashus sa...

Vi borde lära oss att klara oss utan el,lite mera, vi är ju så otroligt beroende!
Härligt att läsa hur ni löste er vardag utan el! Har man bara tillgång till vatten från egen brunn och eldstäder så fungerar det säkert! Det är väl värst för de som har djur...!
Underbara bilder!
Lisa

Johanna Stålros sa...

Ja det är då man inser hur beroende man har gjort sig- av saker man egentligen kan leva utan;) Kram Johanna

Unknown sa...

Det är vid såna tillfällen man upptäcker vad beroende vi blivit. Själva sitter vi pyrt till om vi skulle bli utan vatten och el.

Underbara bilder du tar. Har kikat igenom din blogg och jag full av beundran :)

Önskar dig en god fortsättning
Kram Maria

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Ja det blir genast ganska besvärligt med de mest vardagliga bestyr. Vi var bara utan ström nån timma, mysigt en liten stund med tända ljus. Men mest bökigt när man har fyra små... Jag uppskattade verkligen att få tillbaka lampljuset! Och mikron :-)

Ha en riktigt fin Nyårshelg (hoppas ni får ha strömmen på ;-)!
/Annika

Skogslyckan sa...

Tittar in för sista gången 2011 för att önska ett riktigt gott nytt år. Tack för ett fint bloggår, och för inspiration och vackra bilder. Vi ses 2012 som kommer att bli ett minst lika fint bloggår.
Nyårskramar Pia

Berså sa...

Åh vilka vackra bilder !
Ha ett riktigt gott nytt år !

Related Posts with Thumbnails