01 mars 2010

Ensamma Hus

Jag är ju väldigt intresserad av gamla hus. Brukar alltid hålla ögonen öppna, rent instinktivt, efter gamla övergivna hus. Gärna stora och vackra, spännande, eller en kombination av alltihop. I min närhet finns det hus som står där frysande och kalla nu på vintern. Det här ljusgula ligger högt upp på en sluttning med vacker utsikt över en sjö. Det är inte helt öde för gräset klipps emellanåt på sommaren. Den här sidan ligger mot söder med utsikt över sjön.


Det här är norra sidan.


Det har en sådan vacker veranda.


Sirlig snickarglädje som ger ett mycket vackert och luftigt intryck.
Originalglas i alla fönster.


Bara ett litet stenkast från det förra huset ligger det här. Stort och med synlig timmer. Falurött. Det ligger också högt upp på en slänt med vacker utsikt över en sjö. Originalglas i fönstren. Det skulle vara så roligt att få gå in och titta! Har aldrig sett en människa här, inte ens på sommaren...


Huset står där helt ensam och riktigt längtar efter lite värme.


Det här pampiga huset ligger alldeles nära en sjö med utsikt över bergen. Bara ett stenkast från sjön, ja inte ens det, man skulle kunna ha en kana från vänstra gavlens fönster rätt ut i sjön. Härligt på sommaren, vakna en tidig varm sommardag, öppna fönstret och hoppa rakt i sjön! Nu ligger det ensamt, befolkas någon vecka på sommaren, som hastigast. Läget på det här huset, med den extrema närheten till sjön är otroligt. Ligger mot söder och får in solen från sjön rakt in i huset och eftermiddagssolens gyllene strålar flödar in i rummen, reflekterade från vattnet. Helt enastående ljusskimmer inne i rummen. Det här huset liknar i mycket mitt eget men har inga verandor. Synd att de här vackra husen står ensamma.

31 kommentarer:

Lisas torp sa...

Ja, det där känner jag igen - fascineras av gamla vackra hus, och en undran kring deras historia. Jag får också känslor för hus på det sättet - när jag ser att de är övergivna och står där och längtar efter någon som kan ta hand om dem, ja, det riktigt kliar i fingrarna att få ta hand om dem.

Underbart vackra hus du visar - riktiga drömhus i min värld!
Antar att du bor uppåt landet där det finns många sådana "träslott"!
Lisa

Spirande grönt - sa...

Det gula var otroligt vackert!

Håller med. Det är synd om de ensamma.

Rebecca

Lantliv i Norregård sa...

Visst är det sorgligt!! Så vackra hus!!!
Vi har många ensamma hus här nere i småland oxå!! Men danskarna förbarmar sig över dom.
Känner mig lite kluven över det.... Vi har många danskar i vår by och de är här ofta och har gjort så fint!!! Men varför får så många hus stå, är det inte bättre att sälja? Så var det med vårt, det tog ca 15 år innan det såldes!! Tyvärr är det väl ofta osämja syskon emellan....tur att Filip är själv, jag har sagt att den dagen behöver han inte bråka med någon;o) Ha det bäst vännen!!

Kram Kram Malin

bakom berget sa...

Var i landet finns det såna hus som står övergivna? I den delen som jag bor i, finns knappt en tom friggebod. (tror jag i alla fall!) Jag skulle gärna ta hand om ett hus i den där stilen. Jag upplevde min barndom boende i ett sånt som det gula du visade. Jag har alltid drömt om att få bo så igen.
Det är så hemskt att så stora fina hus, används som sommarställen. I såna, ska det bo folk,året runt.
Ha det bra! Kram Åsa.

Gela sa...

Jag är ju också väldigt glad i gamla hus. De du visar ger verkligen mersmak. Drömmer mig bort att jag kunde ha ett äkta gammalt hus någon gång. Drömma kan man ju alltid. Tack för att du delar med dig. Underbara hus. Ha en fin dag/Gela

Anonym sa...

Hej!
Tack för besöket hos mig. Har tyvärr fullt upp med nsön, så jag hinner inte med blogglandet i någon större grad.
Men oj, så många ståtliga övergivna hus du har kring dig. Man vill ju ta hand om var och en av dem!
ha det gott!
Hulda

Annika Christensen sa...

Men så vackra hus...
Helt otrolgit om de står tomma även på sommaren.
Gillade alla ... blir de till salu kan ju hojta.
Vill du ha Noffar till granne? Hi hi...
Tror ärligt talat att jag inte kan flytta från Skånde land och min trägård.
Tack för att du visar oss.
Ha en bra dag
Annika

Ruben sa...

Vilka vackra hus och verandan är ju helt fantastiskt vacker. /Ruben

Designe sa...

Så vackra hus och verkligen vacker veranda! Älskar gamla hus! Kram :)

STENLYCKA sa...

Vilka underbara hus. Varför vill ingen flytta in i dessa stora och härliga hus? Förstår inte. Kanske är de för stora för att ha som sommarbostad eller vad är felet?
Har ni snö idag???Vet du, jag är så besviken på almanackan som lovade vårmånad och så vräker snön ner här......VÅRMÅNAD..... pyttsan. Jag kommer aldrig mer att lita på almanackan.
Kram Raina

sylvia sa...

hei.
å så sørgelig at et ikke bor folk der.skulle gjerne ha flytte rett inn i et av dem,kan ikke tenke meg mere vakkert enn store gamle hus.
så vakkert de ligger til.
håper noen snart flytter inn der.hus trenger folk å folk trenger hus..
ha en fin dag
fra sylvia

LIVS LYST sa...

Å... jeg er som deg; digger å se på gamle hus. Og når de er like vakre på utsiden som de er på innsiden, da nyter jeg synet av dem! Nydelige hus du har tatt bilder av!!

liv

Vit som snö sa...

Det gör jag också, tittar på vackra gamla hus. Just dom övergivna får en lätt att fundera över vad som utspelat sej bakom väggarna... Lite vemodigt att ingen tar vara på dom...
Det var underbara hus du visar oss!
Kram Cilla

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilka slott! I alla fall för mig. Ääääälskar gamla hus med knarrande golv och konstiga vinklar och vrår. Min farfar bodde i ett jättehus och vi älskade att gå på upptäcksfärd i det när vi var på besök. Ett och annat spöke får man väll på köpet kan jag tänka. Hur långt norrut bor du? Jag är själv uppvuxen i Boden men där fanns det inga såna där hus.
Kram/ Anna

Elle sa...

Jag älskar gamla trähus med snickarglädje!!! Min dröm är att en dag kunna köpa ett (kan även vara mindre...) nära en sjö, för att ha något eget att köra till när jag vill andas svensk luft ibland. Bor i ett nybyggt hus i Tyskland, men känslan är inte densamma.
Det är verkligen synd att så många fina hus står tomma och bara förfaller.
Kram Elle

färgtrappan sa...

Hej. Åh vilka vackra hus. Tänk att de bara står där till ingen nytta, det är jättetokigt. Hoppas någon tar sig an dem. Du kanske...;)

Idag är det den första mars... hmmm... ska vi säga att det blir vår snart nu?

Skogsdoft & havsbris sa...

Det är riktigt sorgligt att dessa vackra gamla hus, fulla av historia, står tomma och övergivna. Man undrar varför, vad hände? Varför är det inte lngre någon som bryr sig om de här fina husen, som vill bo där, ta hand om dem? Eller sälja husen vidare till någon annan som har viljan och intresset att göra det? Den fantastiska verandan är så vacker, tänk att ha ett hus med en sådan!
Här i vår by finns det också flera hus som numera står tomma. Vissa har gjort det en längre tid, andra bara de senaste åren. Det finns hus som används någon gång sommartid, andra står helt tomma. Mitt favorithus är det rosa huset en bit härifrån, en liten bild på det finns i spalten till vänster på min sida. det fanns en tid när jag och min man drömde om att kunna köpa det huset, vi funderade t o m på hur vi skulle möblera och hur fin trädgården kunde bli... Huset används numera bara som sommarhus och knappt det. Ifjol var de där bara några futtiga dagar! Det gör ont i mitt hjärta att huset ska stå där tomt och övergivet resten av året.

Grön Iris sa...

Det är lite tråkigt att husen står där tomma...vi vrider klockan tillbaka 100 år, då var dom väl nästan nybyggda? Fester, midsommar, julaftnar med massor av värme och energi...hoppas dom inte får förfalla.

Tack för fina bilder!

kram Linda

Njut i din trädgård sa...

Husen du visar är så fina. Lite hemskt att dem bara står där.

Unknown sa...

Känns lite som övergivna, sorgliga spökhus, tycker jag. Förstår att du får en känsla av att andar och andra mystiska varelser kommer till dig på besök ibland.
En annan känsla jag får när jag ser dem är avundsjuka, avundjuka på de stora salarna, på de vackra fasaderna, på de höga fönstrena men mest är det nog lite vemodigt att se dem stå där i sin ensamma majestät.
Camilla

skogsnuvan sa...

Jag är likadan. När jag är ute och åker tänker jag ofta. Tänk om jag fick gå in och rota på vinden i det där huset. Se hur det ser ut inomhus. Tomma hus ser så ensamma ut speciellt på vintern och det är så synd att det inte finns människor som har råd att bo permanent och få husen att leva igen

Anonym sa...

Hej,
Jag såg din blogg med de vackra husen.
Ligger dom i Sverige?
De ser lite amerikanska eller norska ut med den liggande panelen och ovanliga snickarglädjen.
Ert hus är underbart vackert.
Maggan

Made in Persbo...Carina sa...

Oj så vackra! Helt ljuvliga. Vid första tanken skär det i hjärtat när sådana här hus står övergivna större delen av året...men å andra sidan är det det faktum att de verkar vara sommarhus som gör att de inte blivit sönderrenoverade kanske !?

Sjabbig men chic sa...

Ja, vilka vackra hus. Men de ser kalla och övergivna ut som sagt. Tänk om det spökar?!

Kram Lisa

Gela sa...

Synd att vi ej kan göra arbetsbyte. Så kunde jag visa mina barn hur det är att ha djur.Har ju haft alla de djuren när jag var yngre. Och ni skulle kunna komma iväg. Ha en fin kväll/Gela

Elisa Day sa...

Jag letar nytt boende, jag kanske borde köpa ett av dom! :) Det är lite jobbigt med gamla hus, för jag tänker på alla människor som lagt ner så mycket tid och arbeta på dom och så står dom bara där och förfaller. Vilken otroligt snickarglädje i dom där husen. Kram

Bitte sa...

Hej och tack för din kommentar hos mig! Jag är övertygad om att Oren Lyons skulle förfäras om han visste hur det går till här...

Vad kul att du lämnade en hälsning så jag hittade till dig. Vilken fantastiskt fin blogg du har och VILKET HUS ni bor i! Wow... ett sånt där hus som jag alltid drömt om :-). Dessutom är din trädgård helt makalös, jag ska läsa lite mer i dina äldre inlägg om hur du har gått till väga.

Jag har också alltid tyckt om gamla (övergivna) hus och kan ibland tycka att deras "fönsterögon" ser ledsna ut. Vad tråkigt att de vackra husen nära er bara får stå tomma år efter år, de längtar säkert efter att få fyllas av skratt och skrik och spring av barnfötter i trapporna :-).

Kramar
Beatrice

Änglarnas hus sa...

Hallojsan!

Ja, jag håller med dig! detta är hus som skall fyllas av liv!..Människor, kärlek, värme och en massa fina saker :)

Slöseri!

Ha det gottis! Kram Sanne..

Stina sa...

Underbara hus! Jag skulle vilja bo i en gammal skola.:-) kram Stina

Lisas torp sa...

Ja du, det där med filmen Marie Antoinette kan vi visst glömma!
TV8 har tydligen en alldeles egen tidräkning - de har visat direktsänd tennis kl. 21- 21.30, sen visar de "Miljonlotteriet" 21.30 som skulle sänts kl. 20.00 så....tala om rörigt!!!!
Alla tablåer visar helt andra tider...hm! Himla irriterande!!!!

yanmaneee sa...

kyrie 6 shoes
off white jordan 1
kate spade handbags
adidas tubular
kyrie irving shoes
balenciaga
calvin klein underwear
jordan shoes
moncler outlet
golden goose sneakers

Related Posts with Thumbnails