18 maj 2012

Avverkning...

Tog en sväng med bilen och åkte runt sjön. Det här såg jag i en grannby. Timmer hade dragits fram ur skogen rakt över marken intill en ödegård. Alltså det här är djupa kratrar det är frågan om, alldeles intill ladan. Det är en stor skogsskövlingsmaskin som varit i farten.

Hade jag ägt det här stället och kom och fick se det här så hade jag nog nästan svimmat av ilska!
Hur kan nån bara få för sig att köra på det här sättet?! 

Där ligger skörden...en liten samling. Och så har man kört sönder så in i h-vete...! 

11 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Fy fasiken så dom har förstört.Hur kan man bara göra så.Det där borde vara straffbart.Om det vore mina hus skulle jag bli så jäkla ledsen och förbannad.Så gör man bara inte.MVH

Lyckans Smed sa...

DNs serie "Skogen vi ärvde" hittar man här: http://www.dn.se/sok/?s=skogen%2Bvi%2B%C3%A4rvde
Det är inte straffbart, utan snarare "det enda" sättet att avveka enl Marcei Zaremba. Tyvärr.
Morfars o farfars skogar avverkades av min far o farfar så att de såg ut som parker, men när de sålts kalhöggs allt.

Nora sa...

Vilken trist syn! Sorgligt att det förstörs på detta sättet!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Det var ingen vacker syn, det skär i hjärtat. Effektiviseringen går före allt annat. En granne här i närheten föder upp Ardennerhästar som han använder i sitt skogsbruk, men han har andra värden...en annan granne sålde sina ägor, den som köpte skövlade skogen med hjälp av maskiner, nu går jag emellanåt där i kratrarna och letar efter blommor och svamp, men allt försvann eftersom jorden nu torkat ut...

Tittade på Trädgårdstoppen på Play, att det är fint i din trädgård det visste jag redan men det blir mer levande att se det filmat.

Önskar dig en fin helg!
Kram,
Regina

Sophie sa...

Men det måste inte vara svart eller vitt - det måste inte se ut så här eller inte vara kört alls! Man får inte köra sönder på andras mark utan att återställa så antingen kommer de att göra det eller vet du att det inte är skogsägaren som också äger ödehuset och inte bryr sig kanske? Det finns alltid människor som bara ser pengarna men det finns även andra. Vi använde oss av hästar när vi körde ut skog på vårt förra ställe, de körde sönder mer än vad de stora skördare och skotare gjorde som i veckan avslutat en averkning i vår nuvarande skog. Detta beror på att när hästarna körde (de drar ju trots allt en vagn med kran som även den väger en del, man kör inte ut med drag en stock i taget bara för att man kör med häst) var det väldigt blött i marken och nu när firman som skött detta gjorde det var det mycket bättre markförhållanden. Firman har dessutom tagit stort ansvar för att skona marken och sett till att lägga ris under maskinerna och använt det som bärare och skyddat marken på så sätt också.

Vi har sett till att certifiera vår skog och vi är rädda om den men faktum är att man faktiskt inte kan lämna skog att stå hur länge som helst. Förr gjorde man inte kalhyggen för man hade inte möjligheterna och markerna var inte planterade stora områden i taget som de är idag, träindustrin var heller inte likadan men vi komerm aldrig att komam tillbaka till det lilla där man plockar ut för husbehov och då får man istället anpassa sig till rådande marknad men det finns olika sätt att göra det på. När ett bestånd är färdigväxt ska det skördas, sen sjunker det ekonomiska värdet och träden blir desutom sämre, ett skogsbruk måste skötas. Man kan dock göra det utan dessa skador om man vet vad man gör och om man bryr sig om det men man kan inte dra alla skogsägare och skogsarbetare över en kam.

Anonym sa...

Det är en sådan sorg varje gång man får se något sånt här. En gång kom jag ut på ett kalhygge på min promenad i skogen. Jag blev alldeles förvirrad och höll på att inte hitta hem.
Marita i Björkhagen

Hanna sa...

Så mycket lera.
Ha en fin kväll!
Kram
Hanna

GRØNN FRYD HOS MONIQUE - sa...

Å himmel! Kanskje de som kjørte her med tømmeret også eier eiendommen med de gamle bygningene? Nyervervet gammelt som de ikke bryr seg om å bevare?

Anonym sa...

Ja det ser inte vackert ut på dessa bilder. Men! som regel tar entreprenadfirmorna stort ansvar för att återställa skadorna på marken. Det brukar vara reglerat i avtalet med markägaren som beställt avverkningen. Det arbetet går inte att göra förrän marken torkat upp. Nu kan det ju också vara så att det är markägaren själv som gjort denna avverkning och transporterat fram virket. Och då bestämmer han ju själv om han återställer det eller inte....
Allemansrätten ger oss rätt att vistas på andras marker, men vi får inte bestämma om hur marken sköts eller inte sköts, det gör markägaren!

Anonym sa...

Stora maskiner gör stora sår. Det ser så hänsynslöst ut efter dem. Virkesutkörare brukar se till att marken är frusen, åtminstone här i Finland. Är den inte det väntar man tills marken torkat upp eller sätter slanor och spillvirke under att köra på.
Detta är ren förstörelse av annans mark. Så fort det går borde markytan återställas i ursprungligt skick. Som tur är reparerar naturen sig själv fast det tar ju sin tid.

Åsa sa...

DNs serie som nämns ovan bör tas med en stor nypa salt, det är inte helt riktigt allt han skriver. Lagen kräver tex inte ALLS att man måste göra kalhyggen.. Och inte heller var Sverige en stor orörd vildmark innan det moderna skogsbruket, skogen har brukats och påverkats och formats av människor långt innan dess genom plockhuggning, djurbeten mm. Kontinuitetsskogsbruk har helt klart en framtid och jag (som skoglig studerande och arbetande) hoppas det kommer komma mer. MEn det är inte lämpligt överallt och passar inte på alla marker eller trädslag. Många trädslag, pionjärträdslag, föryngras naturligt genom stormskador och bränder. Vi behöver skogens produkter och skogsbruket, än mer i framtiden om vi inte ska fortsätta med kol och olja...
Angående körskadorna så finns det ingen anledning till att det ska bli så fult efter en maskin. Det pratas mycket om hur man förebygger skador för det är väldigt kontraproduktivt att lämna såna sår efter sig. Tyvärr gör det bara saken värre att snygga till det, den stora åverkan är inte den synliga utan längre ner i jorden, det slam som kan föras ut i vattendrag mm och går man in ytterligare en gång med en stor maskin (grävare) för att återställa ytskadan så blir det ytterligare slam som förs ut och markkompaktering, skador på rötter på kvarvarande träd mm.
Återställning görs på sönderkörda bas och skogsvägar och i områden med mycket friluftsliv där det estetiska väger tyngre än nyttan.

Related Posts with Thumbnails