16 november 2011

Svart...

Nu har markägaren fått bygglov för vindkraftverk i Fanbyn. Tvärs över den lilla sjön högst upp på berget, i byns samlade utsikt rakt i söderläge! Mitt i ansiktet i söderläge för hela byn. Bräcke Kommun har sagt ja!
I kommunens översiktsplan för byggnation av vindkraft, står det att läsa:
"Etableringar som innebär att en hel bys samlade utblickar i söderläge blir väsentligt påverkade bör undvikas. Där sådan etablering blir aktuell skall särskild kompensation för intrång i livsmiljön aktualiseras. Även ersättning till enskilda fastighetsägare kan komma i fråga."

Trots detta har de godkänt bygglov i byns samlade utblickar i söderläge!
Men ingen kompensation eller ersättning.

Vidare på kommunens översiktsplan om revidering av strandskydd (Bräcke kommun brottas med att folk väljer att flytta från kommunen och att folk inte vill flytta hit) står att läsa:
"Den nordvästra delen av kommunen, som omfattas av de sjörika områdena kring Pilgrimstad och Gällö, bedöms extra intressanta pga sin närhet till Östersund och belägenhet intill E14 och järnvägen. Här finns också ett flertal större arbetsplatser. Byarna och bebyggelsestråken ligger ofta vackert på sluttningar mot sjöarna och är omgivna av skogsklädda höjder.

Denna landskapsbild är attraktiv och bedöms tillsammans med det strategiska läget, kunna attrahera till inflyttning av permanentboende, särskilt om ett strandnära byggande är möjligt. För att bibehålla dessa områdens attraktivitet avser kommunen inta en försiktigt restriktiv inställning till vindkraftsutbyggnad i området Pilgrimstad-Gällö. Detta gäller främst sådana etableringar av vindkraft som bedöms negativt påverka de strandnära områdenas kvalitet och attraktionskraft. Kommunen anser att en ökad inflyttning av boende skapar ett större långsiktigt mervärde för kommunen än enstaka eller mindre grupper med vindkraft."

Trots detta har kommunen sagt ja till byggnation av vindkraftsindustri i Fanbyn, rakt i söderläge, mitt i ansiktet för byn som är känd långt utanför länsgränsen för sitt vackra läge!!!!
Och ljudet..bullret...dygnet runt året runt.
Han är nog glad idag, markägaren, som själv sagt på vindkraftsmötet att han gör detta för pengarnas skull...
 och andra har fått sitt livsprojekt förstört.

18 kommentarer:

lisashus sa...

Man säjer EN sak och gör en helt annan! Talar emot sej själv! Är inte det rätt typiskt för många kommungubbar?!
Fy så trist det måste kännas och vilken ilska det väcker!!!
Lisa

Ruben sa...

Saxat ur Bräcke Kommuns hemsida:
I årets val deltog 79,0 procent av de röstberättigade bräckeborna i valet ...

Valresultatet ger egen majoritet för Socialdemokraterna i Bräcke kommun då de får 22 av de 41 platserna i kommunfullmäktige.


Bra att veta nästa gång det blir val!

/Ruben

Ytterligare ett "klipp" från hemsidan:
Vision för Bräcke kommun

I Bräcke kommun lever alla ett rikt, jämställt och bra liv och är delaktiga i
utformningen av en god kommunal service.

Den starka framtidstron gör att vi tar de initiativ som krävs för att alla ska få en bra tillvaro. Samverkan är ett honnörsord.

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Oj. Det låter all-de-les för-fär-ligt W! Jag förstår att det är nattsvarta känslor hos dig och i hela byn...
Skickar mina varmaste varmkramar och omtankar, inte mycket men det enda jag har, H.

Vita rosor och förgätmigej sa...

Ja, trist är bara förnamnet... i vår by har bonden bestämt sig för att bygga ut byn åt vårt håll och visst... jag skulle nog helst vilja ha skogen kvar, men det jag inte kan påverka det lägger jag inte energi på. För MIG är det den bästa lösningen... Men därmed inte sagt att det är den bästa lösningen för alla. Du en annan sak. Vilka fantastiskt magiska bilder du tar! Jag dööööör! :)

Varm kram/ Anna

Rapport till Vänfors sa...

Mycket sorgligt...har ett par vänner som är i samma sits som er just nu, fast där handlar det om en bergtäckt. Vet att sånt är fruktansvärt svårt ibland men försök att vända focus från detta vidriga. Risken är att ni annars går sönder inombords:(

Kram Annika

lottens vita och gröna sa...

jag har inga ord...kände svordomarna hagla inombords, sååååååååååååååå sketet så korkat, känner med hela ert samhälle! kan ni inte gå till press? känner för dig, önskar dig all styrka att kämpa! varmkram lotten

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Vad trist det är att det alltid är PENGAR som styr....I vårt samhälle verkar det vara det enda som räknas...så otroligt sorgligt:((

Kram M

Anonym sa...

JAg säger bara ÖVERKLAGA så långt det går, jag vet av erfarenhet att redan i länsstyrelsen tolkar man mycket annorlunda.JAg jobbar i branschen... Ge er inte...lusläs som ni verkar ha gjort redan och överklaga överklaga ge inte upp. Gå ihop och hjälps åt tillsammans. Man kan dra ut på ärendet tidsmässingt och iblan ger företagen upp eller kompenserar rejält även om jag förstår att ni helre ser att det inte blir av. Vilket avstånd blir det till er?
Kram Anna
http://godastunder-tokigaideer.blogspot.com/

Makalöst Filtmakeri sa...

hejsan!
Vilka sagolikt vackra bilder du delar med dig utav, jag förflyttas genast till dessa mytiska platser och fantasin eggas, det kommer sagofragment ur mina tankar, känner mig lycklig och längtar norröver. tänk vad bilder talar.
Fantastiskt att bo i sådan vacker miljö. Och vilken sanslöst vacker trädgård, för att inte tala om utsikten. Önskar att ni kunde hejda vindkraftverken, att de kunde slå rot på annan plats.
Jag tänker återvända till din blogg, den ger mig energi och fantasi-påfyllning vilket jag behöver i mitt arbete som filtmakare. Gå gärna in på min sida och titta om du får lust, www.makalostfiltmakeri.se

tack för den sköna start jag fick denna morgon av dina bilder och din blogg.

Vänligen
Moni

Viola_T sa...

Jag har själv 40 vindkraftverk för ögonen, helt nerklottrat. Jag tänker inte lugna dej, det är förfärligt. Det närmaste står 150 meter från min mark. Ersättning, vaddåååå???? Vindkraftslobbyn är oerhört stark och obehag,ig. Kan tro att det ligger mutor bakom många projekt.

Viola_T sa...

"Din" markägare var i alla fall ärlig som konstaterade att han upplåter mark för pengars skull. Här sade en av markägarna att han ställde sin mark till förfogande för landets bästa, att han gjorde en uppoffring. Bullshit! (Normalt en väldigt girig typ och lokal kd-politiker.)
Att vilja ha vindkraftsel innebär att man med stor säkerhet förstör landskapet för ett antal människor. Var finns motlobbyn?????

where the forest end... sa...

Fyhyyhyyfaan! (jag kan mycket fulare ord än så men försöker hålla mig neutral)

Vad kan ni göra nu? Media, överklaga?

Har dom garanterat någon ersättning och är den liksom "rimlig" ?

Lottas Fotografi sa...

Usch, det där låter riktigt trist. Får hålla tummarna att det sker ett myrakel. Måste ju finnas andra platser där ingen ser och blir störd av dem!? Fast det handlar väl om pengar.....
Kram Lotta

Anonym sa...

Hela byn bör gå samman och visa att detta beslut inte kan accepteras. Det måste gå att påverka!
Ulrika (som bor i liten by)

Hans sa...

Man tror knappt att det är sant att de alls planerar för vindsnurror i söderläge från Fanbyn. Stackare, tänk att leva i flimmret av skuggande snurror, det måste vara värre än de blinkande lampor som ständigt kommer att vara igång när det är mörkt. Jag förstår din rubrik mer och mer. Inte kul.
Protestera!
Håller tummarna för er.

MrsUniversum sa...

Häpp...

Anonym sa...

Jag är verkligen ledsen att de ska förstöra så!!! Alla tänker bara på pengar:(
Marita i Björkhagen

Ylva sa...

Tragiskt! Men ge inte upp, överklaga, kämpa, och ta inte emot några blodspengar.
Det här vansinnesprojektet med storskalig vindkraft kan rulla på bara för att folk tror att det är miljövänligt så de flesta protesterar bara mot vindkraften där de själva bor. Så länge inte alla som vet det ställer sig upp och talar om att vindkraft är uselt -överallt- så kommer man fortsätta köra över människa och natur. Det finns enorma pengar i det, pengar som medborgaren betalar till utländska storkapitalister.

Related Posts with Thumbnails