28 december 2009

Willow

En av mina käraste ägodelar är den gamla porslinsservisen Willow, tillverkad av Old Gustavsberg. Min går i färgen rosaröd och det är den vackraste färgen av Willow tycker jag. Det här var min älskade farmors servis en gång i tiden. Hon var så aktsam om den att den fortfarande ser alldeles ny ut, skimrar och glänser och är ett riktigt smycke på bordet.

Det är viktigt att mönstret ligger rätt när man dukar. Fåglarna ska alltid vara uppåt, annars trivs de inte. Inte heller vill de ha någon het sås över sig, de tycker inte om att fjädrarna blir blöta eftersom det blir så tungt att flyga då.


Här är det dukat för grötfrukost i matrummet. Risgrynsgröt kokt på vedpisen. All mat blir bättre när den är lagad på vedspis. Inbillning eller inte är upp till var och en att avgöra.


Det är så vackert det här porslinet. Att det har varit farmors gör det extra känslosamt. Jag använder det vid tillfällen som känns lite speciella. Det behöver inte vara någon speciell högtid, det kan vara vid de mest skiftande tillfällen.


Nu är den smaskiga gröten serverad, bara lite mjölk till så är det klart att äta. Duken med sina slingrande blomster är egentligen ett gardintyg köpt på metervara. Men vad är det som säger att det bara kan användas till det som står på förpackningen? Tyg som tyg liksom. Det är vad det för tillfället används till som bestämmer vad man kan kalla det. Just nu är det en duk. I morgon kanske det är ett draperi eller en gardin, vem vet.


Och så mina favoritbestick, Prins Albert i äkta silver. Tunga, snirkliga och vackra. De här skedarna används till vardags till allt från filmjölk till soppa. Silver har den benägenheten att det bara blir vackrare ju mer det används och maten blir faktiskt godare när den äts med äkta silverbestick. Just de här skedarna köpte jag när jag var i tonåren. Det första som jag köpte till ett kommande eget hem.


Till sist; vad passar väl bättre än farmors gamla kandelaber på bordet tillsammans med det andra. Det blå gryningsljuset silas in genom fönstren och en ny vinterdag med solsken kommer till mötes. Stolarna är Gustavianska Rosen.

22 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Ohh lyckliga du... jag har bara lite av den.
Samlar på den men det är svårt att hitta delar.
Din farmor var klok och hade god smak.
Vilken underbar dukning du har gjort..
Ha en bra dag i vinterlandskapet här är allt borta.
Kram
Annika

linnea-maria sa...

Vilken vacker servis och så snyggt dukat med matchande girlang! Allt smakar bättre lagat på vedspis. Tyvärr har jag inte längre någon vedspis. Det finns ingen i mitt nya hus. Jag får roa mig med det när jag kommer till fäboden. Ha en fortsatt fin jul. /linnea-maria

Skogsdoft & havsbris sa...

Vilken fin gammal servis! Vilken lycka att du fått den efter din farmor, att den varit hennes gör den ännu värdefullare. Och de vackra besticken till gör dukningen extra festlig. Måste kännas riktigt lyxigt att få äta med dessa bestick varje dag! Du visste vad du gjorde den gången du köpte skedarna, kanske du anade att de en dag skulle få pryda ditt bord i ett så vackert hus? :) Kandelabern är verkligen magnifik, passar perfekt där på det fint dukade bordet!
Det är något visst med vedspisar. Vedspis finns fortfarande hos mina morbröder i mormors hus och hemma hos en annan morbror som bor där strax intill, och hos dem används vedspisen både till matlagning och för värmens skull. En annan morbror (jag har 5! :) ) har vedspis i sommarstugan, det tycker jag är jättemysigt och det skulle jag gärna ha också om vi en dag får en egen sommarstuga. Det finns en vedspis hemma hos mamma, men den har inte varit i bruk på många år. Rätt synd egentligen, den togs ur bruk på den tiden när farmor och farfar var inne på att modernisera... Nå, den finns i alla fall kvar om man någon dag vill ta den i bruk igen eller flytta den till något annat ställe där den kommer i användning...
Önskar dig riktigt sköna mellandagar!

MrsUniversum sa...

Underbart härligt med arvegods som används. Att investera i bordsbestick i silver är en välplanerad handling...

Det är trevligt med dina vackra bilder, själv orkar jag inte ens försöka fotografera ett dukat bord - jag tror inte att jag kommer att lyckas få till det bra. Dumt med tanke på de julkalas vi haft, kanske?

Anonym sa...

Så kul att se bilder fr ditt vackra hem! Inte för privat, bara flott och fint, lockande och vackra bilder! Och vilken servis, ursnyggt!!! God fortsättning!

Marieberg sa...

Klokt, mycket klokt att använda silvret till vardags. Härligt att få omge och njuta av kära och vackra ting man har istället för att de ska ligga gömda i ett skåp eller bankfack.

Elsa och Helena sa...

Vilken vacker servis...är så förtjust i den rosaröda färgen och mönstret. Att den varit din farmors gör ju inte saken sämre, det är så extra roligt med ärvda saker som är fyllda med minnen från barndomen.

Önskar dig och alla dina söta husdjur en GOD FORTSÄTTNING!

Kram Helena

Lisas torp sa...

Vilken vacker servis och visst är det lite extra fint om det gamla har en historia.
En härlig dukning där allt harmonierar!

Ja, silver ska absolut användas, även till vardags.
Jag är helt säker på att dina gäster känner sej välkomna och att de njuter av allt det vackra! God fortsättning på det gamla året...!
Lisa

Norregård sa...

Vackert, vilken underbar grötstund!!
Så vackra bilder i ditt "slott".
Ha det bra!!
Kram Kram Malin

Sjabbig men chic sa...

Ja, vilken underbar servis och vilken underbar dukning!!
Ha en riktigt fin kväll!

Kram Lisa

Vit som snö sa...

Vilken ljuvlig servis! Så härligt att den är så välbevarad. Hela din dukning var så vacker!
Jag håller med om gröt på vedspis, såklart det smakar bättre!!
Önskar dej ett fint slut på 2009!
Kram Cilla

Unknown sa...

Den där servisen är verkligen snygg, lyckliga du som har så många delar av den, och va bra den passar hos dig sen.
Camilla

Zinkis sa...

Hallå där!!! Jag läste just Tomten en annan saga! Det var fasen det bästa och ROLIGASTE jag läst på väääääääääääldigt länge måste jag säga! Tusan vad kul det var!!!! ;=)))))
Tack för den!!!!

Härliga jul bilder på granen och allt annat!!!

God fortsättning!
Du får jag fråga vad du har för kamera??? ;=)))


Kraaaaaaam

lottens vita och gröna sa...

ohhh avis nu, blink sååå glad du måste vara, den är helt underbar, allra helst som julservis!!!

varmnyårskram lotten

Njut i din trädgård sa...

Åh så vackra ting! vilken dukning!

OlgaA sa...

Hej!
Gud vilket hus du har att pyssla i!!! Liiiite avundsjuk jag blir, jag som drömmer om eget "litet" hus!!! Så kul för dig. Och trädgården inte minst drömmer jag om!
Willow är fin porslin. Jag har i blått, som vi använder vid lite mindre höga tider, så som fredagsmiddag eller när gäster kommer lite inofficiellt. Allt började i Dalarna då jag köpte för en tjuga en skål med Willow motiv. Kvinnan som sålde berättade helt underbar historia. Hennes mormors mor hade den servisen och deras hus brann. Allt var förstört förutom den skålen som stått i diskbaljan och därmed skyddades från den hettan i branden. Tycker om saker med historia bakom!
Ha det så gott!
kram Olg@

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag gillar inte gröt, men hos dig i dom fina tallrikarna ser det riktigt gott ut! Du har så otroligt smakfullt, en mycket vacker dukning.
Önskar dig ett bra slut på 2009.
Kramar
AnnaMaria

Galleri Hönshuset sa...

Hej på dig. Hur står det till?

Hoppas julen var bra. Grötdukningen ser iaf underbar ut och jag kan tänka mig att maten smakar bättre när den kokas över spisen =)Tyvärr händer det inte här hemma!!!

Vilka fina tallrikar och bestick, skulle man sitta hos dig och äta skulle man nog känna sig lite kunglig =)

Gott slut och ett riktigt gott nytt vill jag önska dig och de dina.

Kram Pirre

Millas hem sa...

Underbar dukning!

Kraaam

Mrs B sa...

For et hus du har!!! Men aller mest "avundsjuk" blir jeg når jeg ser dine tre svarte godinger... Hadde labrador i min barn-/ungdom, og ønsker meg det igjen. Det er verdens herligste hunderase!!! :)

Albert Lázaro-Tinaut sa...

You have a very good blog, with beautiful images: congratulations!
I wish you a happy 2010.
Best regards from Barcelona.

Renoverar gammalt hus.. sa...

Tur att jag hittade din blogg! Vad skulle jag annars inspireras av?!

Related Posts with Thumbnails