09 april 2010

Tulpaner i min trädgård

Tulpaner i trädgården är en lyx som man kan glädja sig åt när solens varma strålar lockar tulpanlöken till liv om våren. I alla fall om man har satt tulpanlökar, vill säga. Jag har varit lite dålig på det. Men å andra sidan är inte heller min trädgård så gammal. Den här sommaren blir den 5 år och jag har haft fullt upp med annat än att köpa tulpanlökar. Det är just det, att blomsterprakten låter vänta på sig så länge som gjort att jag inte haft tålamodet att sätta lökarna på hösten för att kunna njuta av det vackra först på våren.

Lite tulpaner har det blivit i alla fall. Det här är tulpanen Angelique. Den ser nästan ut som en ros eller en pion med sina fladdriga skira kronblad.


Jag tycker mycket om kombinationen ljusrosa och ljusgrönt. Den gröna ådringen på kronbladen är så vacker.


Här har det precis regnat på tulpanerna.


Här är också en favorit. Speciellt knopparna med sina gröna strimmor tilltalar mig.


Carnaval de Nice heter tulpansorten.


När solen lyser genom den ser den nästan ut som godis. Jag tycker om den här färgställningen på tulpaner. Den påminner lite grand om Semper Augustus.


Tulpanen Semper Augustus, som syns på bilden nedan, var den allra finaste och mest värdefulla av tulpanerna som man handlade med under tulpanmanins guldålder på 1630-talet. Tulpanmanin var en finansbubbla i Nederländerna som baserade sig på handel med tulpanlökar. En enda lök kunde betinga ett pris av en hel herrgård...

Det är tur att lökarnas värde har sjunkit i våra tider. Men visst kostar de en del nu med. Det blir lite som fenomenet "många droppar små blir en stor å" så det gäller att hålla fingrarna i styr när man ser alla läckra tulpansorter i butikerna. Det är lätt att man dras med i grannlåten även i vår tid.

25 kommentarer:

bakom berget sa...

Javisst! Det är härligt med tulpaner. Jag är glad, så länge dom finns att köpa i butikerna.
Jag fick med mig en knippa hem idag i en vacker orangegul färg.
Ha en trevlig helg! Kram Åsa.

melontha sa...

Ganska charmiga bilder på dina tulpaner, detta känsliga rosa och röda, den vita säden ser riktigt bra. En vacker blogg, jag gillar alltid att besöka.

Lisas torp sa...

Vilka underbara tulpaner du visar! Både den ljusrosa och de flerfärgade! Åh, så vackra de är! Jag är också dålig på att köpa lökar, men man blir sugen såhär års när det gäller det mesta i trädgårdsväg - just hemkommen från trädgårdsmässan.....oj, vad där fanns!

Den rosa tulpanen ska jag verkligen leta efter!
Lisa

It's me sa...

Lovely tulips...have a nice weekend greetz from Ria...

sylvia sa...

hei.
ja tulipaner er skjønne,
mine titter opp fra snøen nå,
så nydelige dine tulipaner var,aldri sett sånne før,
moro med noen andre slag.skal se etter disse..
er jo så flott at du skriver hva dem heter..
ænsker deg og dine er herlig helg,
klem fra
sylvia

Gela sa...

Men måste spontant säga att fast jag ej är så jätte förtjust i rosa så är din rosa tulpan helt bedårande. Köppte faktiskt en Mårbacka rosa pelargon häromdagen. Vissa rosa blommor är faktiskt fina. Hoppas att du får en jätte fin helg/Gela

Rut och Signe sa...

Tulpanen tillhör min favoritblomma. Själv är jag mycket förtjust i den mörka lila färgen samt även oranga. Jag är inte så bra på sorter utan konstnärsmänniska som jag är ser jag allt i färgkombinationer och älskar att måla med växterna i rabatten och bilda vackra färgsättningar.Ett litet handikapp som trädgårdsmästare att inte lägga namn på minnet. Får jobba på det! Ha en skön helg och jag önskar dig mycket sol!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka underbara tulpaner! Jag har några som är rosa och lime, hoppas att de kommer i år igen, tyckte de var lite svaga förra året. Sen har jag de som kallas "svarta", men som egentligen är mörkt, mörkt violetta.

Jag har en bok som handlar om Tulpanmanin, tyvärr var den lite tråkigt skriven så jag kom inte mer än 1/3 del.

Önskar dig en underbar helg!
Kram,
Regina

Norregård sa...

Hej vännen!!!
Tulpaner år så vackra och känns verkligen som vår!!! Den rosa blir min favorit, gillar rosa ovanligt mycket för tillfället;o) Ljusrosa då!!

Ha en mysig Helg!!
Kram Kram Malin

Almbacken sa...

Hej,

vilken härlig blogg du har och vilka underbara bilder. Kul att du hittade till mig, så att jag hittade till dig:o).

Kommer definitivt att återvända!

Ha det så gott,
Maria

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Bedårande tulpaner, så hissnande vackra!

Angelique var helt klart en favorit som jag ska måste skriva upp så jag inte glömmer namnet *ler*

Ha en härlig helg!
Kramar Linda

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilka vackra tulpaner, kanske jag ska tänka om. Jag har inga i min trädgård, tycker det är jobbigt när de vissnar ner. I mitt förra hus hade jag en del och då brukade jag går runt och sätta gummi band rint den gila blasten.
Kanske det får bli några på prov till hösten.

HA det gott
Kram Anna

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åhhh, du visar 2 av mina favorittulpaner. Jag planterade en gång ett gäng Angelique precis framför min ena pion och jättemånga lurades att tro att det var pionen som var i blom så tidigt! :o)
Carnival de Nice är så himla läcker och framför allt verkar sorken inte tycka om just den sorten, så det är en av de få som faktiskt får stå mer än ett år här.
Ha en riktigt fin helg,
Lydia

Mimi sa...

Otroligt vackra tulpaner. Och wow vilken vacker gård du har! Helt underbar.
Hälsn Mimi

Lotta 8`) sa...

Åh.. tulpangodis! Så vackra de är!! Måste försöka få tag i lökar till dem, de säljs ju inte i butikerna - var har du köpt dina?

Jag har ju rådjur här (såg dem alldeles nyss) och i år odlar jag i krukor i växthuset och de knoppas nu - måste ställa ut dem i solen idag :) får väl bli ett foto också....
Ha en underbar helg ♥

Lantliv sa...

Jösses så vackra...trodde du visade pioner först!
Är dålig på att plantera lökar....kanske skall kolla efter sådana här vackra! Bara ha ett par sköningar!Nu skall jag ha en ensam dag ...skall bli härligt!
kramis Anne-Lee

*Ulrike* sa...

Those are all so beautiful! How I would love them in my garden!

Thorins Trädgård sa...

Hej du, vilka vackra tulpaner du har planterat. Jag har haft lite svårt för tulpaner tidigare men har hittat varianter som jag väntar på för första året... bara inte rådjuren hinner före...

Marit

Elisa Day sa...

Underbara bilder! Fick en massa tulpanlökar i höstas från mitt förra jobb, men marken hann frysa innan jag fick dom i jorden. Det var därför jag fick dom iofs för att det var sent på säsongen :) Tur att jag kan njuta av dina bilder. Men nästa vecka ska jag förhoppningsvis få njuta av tulpaner i mängder. Kram

Huset vid ån sa...

Underbara bilder på underbara blommor! Tänker på Josef Franks klassiska tulpanmotiv...Ha en sköön söndag! Kram Therese

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Jag älskar Angeliqe! Hade sådana tulpaner förut men de kommer inte mer. Antar att man helt enkelt får köpa nya lökar oftare än jag gör för att varje vår njuta av de härliga blommorna.
Ha det gott. Kram, Ingela

Dubbelörn sa...

Njuter av dina vackra bilder av tulpaner. Min favorit heter Global Desire, med fyllda vita blommor.

Har knappt några tulpaner i vår trädgård, p g a att vår trädgård är mycket välbesökt av rådjur ;).

Kram

Sofia sa...

Vilken härlig blogg du har!

Ja, som du skrev så liknade min tulpan din Carneval de Nice... MEN jag såg på dina bilder att din är röd och vit, min är röd och gul... ;)

Jag får leta vidare efter sortnamnet!


Hälsn. Sofia

yanmaneee sa...

nike shox
adidas nmd r1
golden gooses
air yeezy
coach outlet
nike air max 95
supreme clothing
coach handbags
kyrie 6
air jordan

pheated sa...

replica bags australia useful source t8g30c6j52 replica bags ebay find out here p1h96e5h28 gucci replica handbags replica bags ebay f5s04e3l55 9a replica bags replica gucci bags g6n44q2h08 replica bags thailand

Related Posts with Thumbnails