18 januari 2013

Transparent...

Jag sitter bakom spetsgardinen i salen och kikar ut. Ut i den kalla verkligheten. Här inne hos mig, i salen på Riksdagsmannagården, dansar ljusglimtarna från den värmande elden i kakelugnen på takmålningens gyllene mönster. De gamla 1800-tals tapeterna tycks leva sitt eget liv, de slingrar sig i ljusskenet lika suggestivt som en film av Ingmar Bergman. De gamla handblåsta fönsterglasen ger ett skimmer åt livet, en verklighet som fanns en gång. Men den finns även här och nu, här hos mig.
Det gäller bara att ha förmågan att se den.
Tänker på alla dessa tidningar, magasin, som lever på sina bilder. De vill inte ha något nytt, nytänkande, de vill ha samma bilder om och om och om igen. Och så tänker jag...på mitt jobb jag hade i 18 år, där jag såg utvecklingen av alla dessa magasin (och dem som försvann)...och så vet jag, känner, vad som skulle locka ny publik.
Det är lätt att hålla sig till givna mönster, som spetsgardinen som transparent hänger framför det levande fönsterglaset, men det är desto svårare att se igenom mönstret och möta verkligheten, och verkligheten är som vi vill att den ska vara. Det gäller bara att nya ögon får komma fram, att släppa fram klarsynen.

Men så har jag även fått en förfrågan om fotouppdrag, som jag inte vågat svara på ännu. Vet inte om jag har kamerautrustning (har ingen blixt) som klarar av uppdraget för jag fotar ju "bara" i naturligt ljus..! Det är liksom det som är grejen med mina bilder, det är därför som de får det där levande uttrycket (om jag får säga det själv). Så jag vet inte om jag vågar tacka ja. Men om jag inte gör det så är jag nog en idiot! Men samtidigt.....att veta att man kan, att man har förmågan att SE, men samtidigt...ja.....tänk om det är mörkt den dagen, nästan totalt helmörkt och jag har ingen blixt....och har åkt långt och så levererar jag inte??!! Hittar inte magin, får inte till något, och alla blir besvikna. Ska fundera över helgen, skjuta på beslutet lite...och undra över vad jag ska svara?

9 kommentarer:

Anonym sa...

What you see, Wictoria, and how you
capture it in natural light, is what
I find so appealing, mysterious and
wonderful.
If you tell people how you work and
if they have seen your photography
it should be a good assignment.
Warmest greeting, Siggi

Anonym sa...

Go for it!!!

Arja sa...

Halloj!
Utan tvekan skall du svara JA!
Annars kommer du att ångra dig,
och se det som en utmaning som du kommer att fixa galant :O)
Ha d gott kram Arja

Anonym sa...

Jag tar för givet att den som beställer ett jobb från dig vill ha just den typ av foton som du gör. Med det naturliga ljuset. Utan blixt. Och då har man nog också förståelse för vilka förutsättningarna är. Och vill inte få de alternativa bilderna tagna med blixt som någon annan fotograf kan leverera. Men handlar det om att dokumentera ett tillfälle som inte kommer igen kan jag förstå att du känner ambivalens.
Magin och känslan är jag övertygad om att du hittar, det handlar om proffesionalitet. Du kan ju det här. Då väntar man inte på inspiration utan då skapar man inspirationen utifrån sitt kunnande.
Dina bilder är magiska! /Yvonne

Lottas Fotografi sa...

Beställaren har säkert sett dina underbara bilder utan blixt och vill ha just sådana. Är ljuset helt åt skogen just denna dagen måste kunden kunna förstå att ni helt enkelt måste vänta till en annan dag (om det nu inte är typ ett bröllop!). Ja menar, bokar jag tid för att få något målat utomhus och det ösregnar, måste jag som kund kunna inse att jobbet inte går att utföra just den dagen. Ja, du förstår hur jag menar!?
Tacka ja och lita till dig själv! DU ÄR DUKTIG!! Det vet vi alla som läser din blogg! :)
Kram Lotta

Hanna sa...

vacker bild.
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram
Hanna

Anonym sa...

Oj det är väl klart du ska svara ja!!! :) Dina foton är ju bara helt underbart vackra!!!
Om du mot förmodan inte skulle bli nöjd så....ja då har du ju iallafall försökt......kanske det blir bättre nästa gång....men jag tror nog att om dom sett dina foton så är det väl det dom vill ha! Du är ju jätteduktig!
Hoppas du vågar!
Kram/Nettan

skogsnuvan sa...

men hej och hå......inte ska du fundera över det. Klart att du ska åka Fram med modet. Det kommer att bli så bra så.

Anonym sa...

Vilka underbara bilder du tar!

Related Posts with Thumbnails