16 mars 2010

Ett gammalt skåp

Ibland kan turen infinna sig när man minst anar det och även där man minst anar det. Jag har ramlat över ett gammalt skåp. Det var på en loppis i en källare. En källare där det luktade gammalt avlopp och fukt kröp längs väggarna. Smög försiktigt in och tänkte nästan vända vid dörren på grund av avloppslukten. Men, nyfiken som jag är, så tog jag ett djupt andetag och skyndade mig in. När jag ändå var där tänkte jag i alla fall ta en snabb sväng runt hyllorna med prylar.


Precis när luften i mina lungor började ta slut och jag fick lite smått panik efter frisk luft så råkade jag snegla in i ett hörn. Trasiga kartonger var staplade på ett skåp. Skåpet stod med baksidan ut mot rummet så det syntes nästan inte. Smutsiga tallrikar och skitiga gamla mattor låg slängda över kartongerna. Det såg nästan ut som det var en skräphög på väg till tippen.
Men jag anade något, något under allt skräpet...vad var det för skåp? Jag blev riktigt ivrig, darrade nästan så smått. Lyfte ner äcklet som låg ovanpå och baxade runt skåpet. Och så fick jag se något mycket intressant! Längst upp på skåpet var något inristat. Vet inte om det kanske är en kombination av runor och ett gammalt bomärke. Vad tror ni?


Gamla gedigna handsmidda gångjärn.


Det ena gångjärnet är lagat för länge sedan.


Nyckeln satt i låset. Inte ofta som gamla skåp har sin nyckel kvar!

Här hemma ligger en gammal rana ovanpå skåpet.
Det är någon i min släkt som vävt den en gång i tiden.


Ett rejält beslag runt nyckelhålet.


Det här är låsmekanismen. Och så har någon i detta århundrade kletat dit en modern skruv. Aja baja!


Vad jag fick betala för skåpet? Mindre än en skohylla från Ikea!!
Så här ser skåpet ut på framsidan. Jag undrar hur gammalt det kan vara?

38 kommentarer:

bakom berget sa...

Men oj vad man hitta i en gammal källare! Men, sitterinte lukten fastbiten i skåpet också?
Mystiska skrivtecken... Undrar om det finns någon som kan säga vad det betyder??
Men..så vackert!!
Ha en trevlig kväll!
Åsa.

STENLYCKA sa...

Hejsan!
Ja, man kan stå ut med mycket, bara för att hitta en sådan ljuvligt skåp. Det måste vara jätte gamalt med det låset. Himla liten söt dörr. Där hade du verkligen ögonen med dig och turen. GRATTIS!
Ha det bra!
Kram Raina

Lantliv i Norregård sa...

Underbart skåp!!!
Vilket fynd, det är på såna loppisar man gör dom bästa fynden!!!

Kram Kram Malin

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Oj, du har helt säkert gjort ett toppenfynd! Tur att du gick in på det där doftande stället. Jag hade en släkting som kunde allt om gamla skåp, tyvärr lever han inte. Ta ett foto och skicka till Antikrundan. Hur som helst har du ett riktigt fint gammalt skåp.
Vårkram
AnnaMaria

Cissi sa...

Oj vilket fynd du gjort! Det måste vara ganska gammalt!? Kul att nyckeln fanns kvar.... Får man fråga vart denna loppis finns? Inte för att jag kommer göra några fynd, då du varit där redan & norpat det bästa=) men kanske det är ett loppis jag inte vet om?

Jag gjorde några fina fynd i går=) Dock ej på loppis, utan på återvinningsstationen (man får väl egentligen inte ta saker därifrån va?) men jag kunde bara inte lämna kvar dessa saker....fynden är: ett Kockums tvättfat & en fin stol (som jag faktiskt sökt som en tok på loppis, efter men ej hittat)....gud vad folk kastar saker egentligen!! Det är skrämmande!!

/Cissi

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Vilket fint gammalt skåp du fick tag i. Jag förstår att du blev lycklig.
Kram Anette

Unknown sa...

Vilken underbar karaktär skåpet har! Jag tänker nog att det är 1800-talsskåp. Ska bli intressant att höra om någon tyder inskriften. Ha det så gott.

Unknown sa...

Kikar en gång till...kan det stå 1726 och med initialerna ops (Olof Persson)???? Kanske den som gjorde skåpet.

Gela sa...

Vilket fynd. Lyckans dig. Härligt, härligt. Ha en fin kväll/Gela

Vita rosor och förgätmigej sa...

Grattis är det ord som kommer till mig först... Vilket heeelt otroligt skåp! Måste vara väldigt gammalt och sååå charmigt!
Kram/ Anna

Ruben sa...

Nog är det ett riktigt gammalt skåp alltid. Beslagen verkar hemsmidda. Men inskriften blir jag inte klok på: PS kan ju betyda "petters son" till exempel, och 7:an kan ju vara felvänd, men ändå, det är lite svårt att tyda.
Fint skåp är det iallafall.
/Ruben

Lisas torp sa...

Det är ju precis sådär det ska gå till! Man upptäcker något, gör ett fynd - en upptäckt!!!
Vilket vackert skåp! Det andas dessutom mycket gamla tider, både vad stilen och inte minst LÅSET att döma!! Sååååå vackert! Vilken tur att du inte lät avloppslukten ta över!
Ingen aning om inskriptionen där, men den ser ju verkligne gammal ut!
Lisa

Lauras gård sa...

Vilket härligt skåp! Jag skulle precis skriva som en redan gjort, 1726 och han som beställde skåpet hade initialerna OP t ex Olof PetterSon. Ett S står för son och D står för dotter. Roligt att nyckeln fanns kvar. Tänk, nästan 300 år! Kram Stina

Annika Christensen sa...

Jag är grön av avund... fast jag får trösta mig med att det kom till rätt person och rätt miljö.
Grattis till detta underbara fynd.
ha det gott
annika

Love Your Homes sa...

Nog har man blivit förvånad många gånger vad folk stuvar undan och än värre slänger.....men vilken tur att skåpet har kommit hem. En riktig renässans....
Kram Ia

Njut i din trädgård sa...

Vilken tur att du har bra lungkapacitet!!!

Underbart skåp, en dröm!

Trädgårdsdrömmar sa...

Tror att skåpet är ifrån 1700 talet. Låset ser ut som der vi har i vår ytterdörr. Samma mekanik. Grattis till ett fynd!!!
Carina

färgtrappan sa...

Ah, vilken skatt. Ljuvligt vackert. Var rädd om det...men det tror jag att du är :)

Ha en fin kväll.

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilken gammal klenod jätte vackeret. Man kan bara i sin fantasi fundra på dess historia.

Ha en skön kväll
Kram Anna

Emmas utsikt sa...

Så skojig historia. Kan du ta en helbild av skåpet? Blir så nyfiken.

:)

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Grattis!
Ja det var verkligen ett fynd. Roligt när saker kommer till någon som uppskattar dem.
Kan tänka mig att skåpets tidigare ägare gläds nu när du tagit hand om det och låter det 'leva' vidare.
Ha det gott
Birigtta

oumberligating sa...

Härliga bilder som vanligt på din fina och livsbejakande blogg! Detaljer är alltid intressant och blir alltid lite extra på bild, fotograferade hundnosar här om dagen. Jag tror jag skrev om det förut, men undrar hur många som egentligen detaljgranskat texturen/strukturen på en fuktig hundnos, vilket mönster som ett fingeravtryck fast helt annorlunda...hm.. ett nosavtryck ska det självklart stå! Hm...lät lite konstigt det där! (ler)
Du är ju medlem i min "Hundramiljonersklubb" och jag glömmer aldrig en kommentar! (ler)
Så nu har jag ordnat en personlig Award till dig, de där färdiga som alla skickar runt är ju bara för trista! (ler) Personlig tanke måste finnas bakom varje gåva, så din Award inne hos mig heter "Lustan"! Innan du tittar in på min blogg för du gissa vad det är? Ledtråden finns i namnet såklart!
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Peter...Hm.......Ulv heter jag numera, okej, jag vet att det låter lite "skruvat" men ibland är livet så! (ler)

Börjelundskan sa...

.....Åhhh, jag smäller av, vilket skåp du har hittat, det är ju helt underbart ju. Vilken tur att du kunde hålla andan så länge så att du hittade det bakom allt bråte. Nån där uppe måste ha tänkt att här kommer en som vet skåpets rätta värde,... henne måste jag få uppmärksam med eller utan luft i strupen *fniss*.

Det var en väldigt konstig inskription får jag säga, men hade jag varit du så hade jag skickat in en bild till nån expert på området,..."Antikrundan" kanske!! Det syns att skåpet har många år på nacken i alla fall. Nåt TV-skåp är det ju inte precis *Ler*.

Lycka till med skåpet!
Ha det gott. Kram Cin

Vita små hjärtan sa...

Men åååååå Grattis, vilket fynd!!! Nyckeln, beslagen, helt underbart skåp!!!!!
Ha en fin dag!
Kram Agnetha

skogsnuvan sa...

1700-tal skulle jag tro. Vilket klipp. Det var nog meningen att det skulle hamna hos dig i din gamla fina miljö. Grattis till ett fint fynd och det är så vackert och den gamla nyckeln sedan. Oj

Linnea sa...

som några andra sagt så står det 1726 O P S (t.ex. Olof PerSon). På 1700-talet skrev man faktiskt ofta bokstäver baklänges. Det som är förvånande är att inte S:et också är bakvänt.

Men jättefint skåp. :)

oumberligating sa...

Hmmm......säger jag bara! (ler) Jag hade faktiskt ansträngt mig lite mer än så att ge dig rätt sorts häst, blev visserligen glad att du också vill ha en Shirekuse, men om du tittar på hästbilden längst ner på min blogg, ser det ut som en Shire? Tänkte väl det och det är den hästen som är din Award, sedan var ju namnet Lustan också en ledtråd till vilken ras hästen ifråga var av, det var faktiskt du som "berättade" om denna häst för mig i din 100 miljoners dröm i ett tidigare inlägg! (ler)
Kram ifrån Peter!

skogsnuvan sa...

Jag tror att det står 1726 och namnet på ägare föresten

Unknown sa...

Du har ju hela huset fullt av skatter. Mmmmm, jag njuter av att se dem. Skönt att se att det finns gamla bevarade skåp kvar som inte är söndermålade dessutom.

Willewira sa...

Wow!! Vilket skåp! Vilket fynd!

Visst blir man så där pirrigt glad när man upptäcker något som ingen annan sett!? Förstår att du blev uppspelt. Det skulle jag bli!

Vad roligt att du hittade in till mig förresten. Och jag håller med dig... vad vore livet utan färg?? Jag tycker det är sååå snyggt med alla vita hem och så tänker jag att jag ska göra så jag också. Men så ser jag en färgklick här och där och jag blir så glad. Inser att det aldrig kommer bli färgrent hemma hos oss och är lika glad för det. Man ska ju trivas där man bor. Eller hur??

Har bläddrat igenom din blogg lite och kommer läsa mer. Jag måste säga att jag blev mäkta imponerad av ditt otroligt fina trädgårdsprojekt med damm och vattenliv. Kan du komma hit och fortsätta mina projekt som ligger i stå?? ;)
Skämt åsido, de ligger lite på hyllan då jag på senare år har utvecklat fibromyalgi, vilket inte är det bästa om man ska gräva. Gräver jag en dag ligger jag i sängen i två. Då får man hushålla med krafterna. Som tur är så kan man njuta av sin trädgård ändå - det får bli den vildvuxna varianten istället. Vi har väldigt gott om kirskål... vill du ha lite?? Nähä, inte det. ;)

Såg också ditt lilla hjärtformade smyckeskrin och insåg att en sådan fick ju jag också när jag var liten. Undrar var jag har den någonstans. Hur söt som helst!!

Nu ska jag inte trötta ut dina ögon med att skriva mer... men jag kommer tillbaka.

Ha en fortsatt bra dag och titta gärna in till mig igen!
Kram
Willewira

sabina sa...

Här har jag nästan haft paus från bloggen och när jag kikar in till dig så har du hittat ett sånt härligt skåp att jag blev riktigt förtjust! Grattis till superfyndet! Och tack för blogginspirationen som kom tillbaka till mig! Hoppas den håller i sig nu.. :)

Peter Sörensen sa...

Fantastiska bilder du tar från ett fantastiskt hus. Vilken underbar miljö. Man fullkomligen baxnar. Och vad vackert du har inrett det. Verkligen inspirerande. Noterade bl a de vackra fötterna på badkaret. Vart har du fått tag på dem? Och i vilken stad ligger huset? Vore kul att veta.

Mvh,

Peter Sörensen
peter@greenhouse.se

Vit som snö sa...

Sååå vackert! Och bara nyckeln var ju en skatt! Vilka beslag också! Underbara!
Tur att du kunde hålla andan;)
Kram Cilla

*Ulrike* sa...

I love old hinges and keys, there is something mysterious about them!

sylvia sa...

hei i natten
ååå så herlig et skap du fant,det har nok stått og ventet på deg,noe så vakkert,
så gøy at akkurat du fikk det hjem.passer jo så i ditt vakre hjem.
ønsker deg en god natt.
natta klem fra sylvia

Fredrik och Micael sa...

Hej,

Längsen jag var inne och kikade. Är nog världens sämsta bloggare och bloggläsare men ändå kan jag inte hålla mig ifrån denna värld.

Hur som helst.. vad är det för hus du bor i? Man blir ju helt betagen varje gång man läser inlägg om huset och för att inte tala om bilderna. Övre salen.. hur vackert verkar det inte vara på en skala från 1-100.. 100!

Så du var alltså med på lösöresauktionen för huset som du sedan köpte? Förstår din frustration över allt som bara försvann bor någonstans i världen.. men du fick ändå det bästa! Tänk på det.

Vackert!

Kram // Fredrik

Ester sa...

Så fint! Och vilken tur för skåpet att du hittade det och såg till att det kom upp ur den där källaren.
Må så Gott!
Ester

yanmaneee sa...

off white nike
yeezy boost 350
converse outlet store
michael kors handbags
lebron 17
supreme t shirt
canada goose
supreme clothing
nike max
cheap jordans

Related Posts with Thumbnails