25 oktober 2009

Dammen och Bäcken

Den här söndagen är kall, har tråkigt väder och ingen utsikt eftersom det verkar som om molnen ligger från himlen ner till backen. Och då tänkte jag att det kanske skulle passa att visa lite bilder från min trädgård då det var sommar och varmt. I förra inlägget visade jag lite mer inifrån huset så då passar det att visa utemiljöer nu. Jag gillar ju att liksom inreda både inne och ute. Fast det är roligast att designa ute; man kan liksom ta ut svängarna mer då.

Här står jag uppe på verandan och tar ett kort strax innan ett åskväder kommer dundrande. De första tunga regndropparna har precis börjat falla.


Nu har åskovädret dragit över. Himlen har skiftat över till vackert rosa. Vår damm är stor. Formen är en oval och den ligger rakt framför huset mitt i söder. Jag ville ha det så för att liksom plocka upp sjön till trädgården och låta solen reflektera i dammen. Den är 10 meter lång, 6 meter bred och 2 meter djup.


Kortet är taget en sommarkväll. Ljuset var så vackert. På den här sidan av dammen har jag satt lite tuvull bla. De är så roliga med sina ulliga vita vippor. Jag tycker mycket om dem.


Här är det mitt på dagen, en varm sommardag. I högra hörnet skymtar den välvda bron som vi gjort. En del av alla grusgångar skymtar också. I den södra trädgården, den som jag kallar den hemliga trädgården, är det ingen gräsmatta alls. Bara grus, skiffer, blomrabatter, grus lagt i mönster, dammen, bäcken, stora trappstenen och en gång in till min vilda del av trädgården. Jag har planerat det så att det är en övergång från ganska stram design till det nästan totalt vilda. Det blir en så skön harmoni. Man blir aldrig uttråkad i min trädgård. Det finns så mycket att upptäcka!


Här ser vi en del av bäcken, vilken rinner ut i dammen i ett vattenfall. Jag ville ha så där vackra blanka fall på vattnet så jag gjöt fast svarta granitplattor för att åstadkomma detta. Naturen som möter designen på något sätt.


Längst upp i bäcken har vi en apparat som åstadkommer dimma. Det blir så effektfullt när man använder det på rätt sätt. Titta solljuset som filtreras genom dimman! Jag tycker att det är så vackert! Alla bilder går att klicka upp så ser man tydligare.


Det blir så vackert med dimman. Det ljusa och så det mörka i bakgrunden. Man kan sitta länge och titta på det här.


Här är bäcken en bit ner. Vattnet kommer både upp under roten, lite mystiskt liksom, och på fallet. Vattnet samlas upp i en stor håla för att sedan rinna vidare över skifferplattorna och blir till vattenfallet ner i dammen.

35 kommentarer:

HelenJ sa...

Vilken otroligt vacker trädgård! Jag gillar särskilt din damm och din bäck. Faktiskt gillar jag hela din blogg.... Jag borde plugga idag men tror jag blir sittande och läser bakåt i din blogg istället... =)
Ha det bra!
/Helen

Anonym sa...

Har du öppet hus någon gång, så jag kan få se det i verkligheten, jag är helt betagen..
/ Anette

Lisas torp sa...

Ja, här blir man sittande - IGEN! Din trädgård och din damm med vattenfallet är helt sagolikt och med dimman, även om den är fejkad, så ger den en trolsk effekt, förmodligen det du eftersträvade, och man kan riktigt se hur vattenvarelserna dansar med vattnet! Åh, så vackert detta är! Hela din trädgård är som ett paradis med både vattnet, blommorna och allt som samspelar!
Ja, vilken tur att man har lite sommarbilder när det börjar bli grått och alla blomstren försvinner.
Jag har länkat dej till min blogg - hoppas att det är OK.
Lisa

Lilith sa...

Vilken underbar trädgård du har! Och när man jämför med bilderna du visat tidigare, på hur trädgården såg ut när ni köpte huset, förstyår man verkligen vilket enormt arbete som ligger bakom. All eloge till er för att ha förvandlat den vildvuxna trädgården till ett riktigt paradis! Det är bara så vackert att man vill se mer, mer, mer!
Så mäktigt det ser ut när åskvädret närmar sig, det fantastiska ljuset över bergen och sjön! Och så vackert sen när ovädret dragit förbi, vilka färger, vilket ljus, vilken stämning!
Älskar vita blommor och växter med gråa blad, det riktigt lyser om dem i skymningen. Jag har besökt Sissinghurst i England och där var den Vita trädgården min absoluta favorit. Jättevackert med allt det vita och grå mot de gröna bladen!
Vilken harmoni ni skapat i trädgården, färgerna och växterna är så samstämda och vackra. Dammen och bäcken är helt underbara, ser att du inte hade kunnat välja en bättre plats för dammen. Helt fantastiskt med sjön och bergen där bortom!
Visste inte ens att det fanns apparater som ger dimma, så spännande och trolskt det blir med dimman! Du har verkligen lagt ner mycket möda och omsorg i varje detalj i trädgården, allt passar så bra in där i miljön och skapar en fantastisk helhet!
Satt faktiskt här och tänkte, att har du någonsin funderat på att visa trädgården för allmänheten?

♥♫ FRK. NATTUGGLA sa...

Ja herregud så vackert...har du kommit på detta allt själv??? hur får man ideér till sådant??? Tycker du skulle ha visningar av ditt ställe...det är ju bara så magiskt vackert...ett sådant ställe att ömt förvalta...jättekul att du delar med dig...hela din trädgård andas lite John Bauer...kramiz...

Huset mitt i byn sa...

Vad din trädgård och damm är underbar, gillar naturligtvis ditt hem också, ser så mysigt ut i ditt förra inlägg.

Kram Pernilla

Love Your Homes sa...

Hej Boije,
du kommer att sätta din trädgård på världskartan.

Underbart.....vilken känsla för alla detaljer. Något att upptäcka året runt i din trädgård. Fantastiskt att se att detta skapas i denna del av vårt land. Längtar hem lite.....naturen är nästan bäst nu.

Ha det gott o klappa på vovvarna, de är fina!
Ia

Sjabbig men chic sa...

Men det du vad?! Din trädgård är overkligt vacker. Dina bilder är overkligt vackra. Det är helt sagolikt. Det är som en annan värld helt enkelt. Du är inte bara en bra trädgårdsmästare utan för att få till en sån där trädgård så måste man vara en sann konstnärinna.

Kram från Lisa

Anonym sa...

Jag förstår att det är många som hakar på min önskan om öppet hus/trädgård, hoppas det är något du funderar på eller kanske redan har?
/Anette igen

Thorins Trädgård sa...

Wow.

Jag har nog missat din blogg men kom in i exakt rätt ögonblick. Vilket underbart inlägg och var bor du egentligen, i paradiset??

Det ser ju fantastiskt ut. Jag måste surfa lite mer för att se hur det såg ut när ni startade som Lilith nämnde innan här.

Marit, imponerad

Thorins Trädgård sa...

Nu har jag läst och sett hur det såg ut tidigare då ni köpte huset. Vilken ENORM skillnad. Och det på bara fyra år. Hur sjutton har ni hunnit när ni har gjort allting själva?

På återseende

Marit

C De-sign sa...

Oj så underbara bilder... och vilken atmosfär du lever i och skapar runt dig! Jag har läst hela bloggen och kommer att besöka dig igen! Varmt Tack för att du delar med dig av din fantastiska miljö....huset strålar av Lycka att just du hamnade där!!! Kram fr C

Lantliv i Norregård sa...

Vilken tur att Du började blogga!!! Så vi får ta del av allt det vackra du har skapat runt om Dig!! Secret Garden är ett så passande namn... Det känns lite hemligt och magiskt trots att Du delar med Dig!! Jag är förstummad som vanligt!
Kramar till Dig/Malin

Hannele sa...

Som en sagoplats.

färgtrappan/m-l sa...

Hej! Ja det är verkligen en helt fantastisk trädgård du har, vilken inspirationskälla! När jag tittar runt omkring mig i vår rufsiga trädgård så inser man ju att det finns mer att göra här...
Tack snälla för allt det fina du delar med dig av!

Ha det gott!

Grön Iris sa...

Så tjusigt och vilken stämning!!!!

Tack för titten hos mig, blir så glad.

Stor kram Linda

Nu ska jag gå in till ditt bibliotek...ses där fniss...

Lantliv sa...

Vilket hus...det har jag redan sagt...men nu dånar jag...vilken sagoliik trädgård. Vad Ni måste ha jobbat....Fantastiskt!!Dimman som magiskt dansar över det framrusande vattnet..underbart,

kram Anne-Lee

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ni har sagolikt vackert i trädgården. Så fint med den stora vita statyn vid dammen. Och du har tagit så bra foton, som där du fångat dimman.
Ha det gott
Kramar
AnnaMaria

Anna sa...

Jag känner mig förtollad varje gång jag ser dna fantastiska bilder.Jag känner av energierna ända hit och blir nästan yr och lycklig,tänk att få vandra omkring där......Du har nog levt ett tidigare liv där..Du vet precis hur det ska se ut både ute och inne.Kram av en lycklig bloggare Anna

me and alice sa...

Hej!
Finns inte ord för hur vaacker er trädgård är! HAr aldrig sett något liknande. Tur du bor så långt bort. Annars hade du haft mig smygandes i buskarna... *fniss*
Ni har ett otroligt vackert hus också och så vackert och personligt inrett...
Såg att ni har en liten kaninpojke som är tam o rumsren. Det hade vi också. Tyvärr dog han för ganska precis ett år sedan...
kram Susanne

Ruben sa...

Instämmer i hyllningskören. Fantastisk trädgård!! /Ruben

Annika Christensen sa...

Ordlöst vackert!!
Ja som ovan säger så är det tur att bor så långt bort.
Tack för att du visar.
Kram
Annika

Viveka i Bläckhornet sa...

.............. det var tystnaden när jag såg din trädgård!!!
Shit vilken skapelse. Ursäkta språkvalet men jag bara gapar så vackert.

Kram Viveka

Jenny sa...

Hej!
Vilken fantastisk gård du bor på!! Underbart hus med en massa snickarglädje som jag bara älskar:)

Jättefina bilder på trädgården oxå. Här kikar jag gärna in igen, såå mycket vackert du bjuder oss på!

Ha en trevlig vecka!

Kram Jenny

Gunilla sa...

Vilken fantastisk trädgård.
Dammen är ju verkligen magisk och när vattnet kommer ut i trädet det är ju makalöst fint. Du måste ha sinne för det naturliga och dimman i dammfåran OH jag finner inte ord vad fint.
Jag lägger till din blogg så att jag ser dina inlägg direkt.

Ha det gott
Gunilla

Alviken sa...

Vilka underbara trädgårdsbilder! Magiskt, förtrollande! Jag bara älskar när det ser sådär lagom vildvuxet ut. Tack för att du tittade in till mig!
Kram Maria

Pilgården-Susanne sa...

OHHH! Vad vackert! Kul att du tittade in till mig! Oj oj oj jag måste titta vidare....
Kram Susanne

Lilith sa...

Hej igen!
Jo, det är viktigt med respons, att få veta att folk uppskattar det man gör! Och det sporrar en verkligen att fortsätta. Är verkligen glad att jag hittade din blogg, den är unik!
Roligt att du gillade mina bilder också, vi verkar båda tycka om att fota natur! :)
Klart att din trädgård duger att visa upp, så fin som den är! Din trädgård är verkligen något utöver det vanliga, och det kan du vara stolt över. Jag vet hur det är med självkritiken, man tror att det man själv åstadkommit inte duger, inte är tillräckligt bra... Men se bara vilken respons du fått för din trädgård här på bloggen, det redan säger ju att den verkligen är uppskattad och folk skulle säkert väldigt gärna komma och se den i verkligheten också. Och en trädgård blir ju aldrig "färdig" heller! ;)
Jag har faktiskt heller ingen aning om hur man gör för att visa upp sin trädgård. Men det var ju en bra början att trädgårdsföreningen var dit med en hel busslast! Kanske föreningen kan ge tips om hur man gör? För det finns ju säkert många trädgårdar som är öppna för allmänheten och någon borde ju veta hur de går tillväga! Annars kanske man kan be tidningen skriva om trädgården och tipsa om att man får komma och titta? Och att sätta upp en skylt vid vägen sommartid kanske inte är en så dum idé trots allt, när folk kan råka ha vägarna förbi. Lycka till i alla fall, tycker absolut att du ska visa upp din vackra trädgård!
Oj, att ta kort själv när man gifter sig hör verkligen inte till vanligheterna, det var originellt! Sånt är kul, och fotot måste ju verkligen ha varit bra när tidningen hörde av sig efter att ha sett det! :)
Ha det så bra du med i höstmörkret! :)

Vit som snö sa...

Än en gång, vad glad jag är att jag hittade hit! Vilka wow-bilder!
Förtrollande och magiska! Åhh vad jag njuter!
Kram Cilla

VITA NYANSER sa...

Vilka underbara bilder du tar!!! Din kamera räcker verkligen, du är ett stort bevis på att man inte behöver dyr utrustning!!! Vad duktig du är!

Stor kram L-L

lottens vita och gröna sa...

herreguuuuuuuu får ju dåndimpen här jämt ju, fniss, vilke underbar trädgård, du måste ju bara göra en bok, har aldrig sett på maken!!!!
vilka kompositioner, samstämt och alldeles underbart!!!
här e re ståpäls nu såruvet, hihi!

varmkram lotten

Lilith sa...

Jo, gör det, skriv en bok! Om huset och trädgården. Det skulle bli en fantastisk bok! :)

Dubbelörn sa...

Sitter här o bara njuter... Det är så vackert, nästan smärtsamt vackert. Vilken förmån o lycka att få njuta av detta varenda dag :).

Kram

Anonym sa...

Vilken trädgård!! Det är ju som en blandning av tomtar och troll och alice i underlandet....
Helt enkelt alldeles Underbar!!

Ulla Oscsrsson sa...

Njuter av att återse din underbara trädgård genom dina fantastiska bilder. Och glädjer mig åt tanken på att STA-besökarna ska få njuta av den i sommar!

Related Posts with Thumbnails