06 maj 2012

Kan jag...eller inte?

Att tro på sig själv inför sig själv är en sak, att tro på sig själv inför andra det är en helt annan sak. Det blir dessutom mycket svårare om man under ett helt liv fått jantelagen stämplad i pannan av andra. Det är svårt att förklara för det där lilla barnet (som man innerst inne fortfarande är) att det duger, att alla andra inte alltid är bättre på allt. Men det är svårt, även som vuxen.
Jag fick höra av en som håller på med fotografi att han tyckte att jag skulle "komma bort från min komfortzon" och jag förstår precis hur han menade. Jag fotograferar min egen trädgård (för det mesta) kan den utan och innan. Det jag vill göra är att komma ut och fotografera andras trädgårdar! Att göra trädgårdsreportage till tidningar. Men då ställer jag mig genast frågan: kan jag? Och så infinner sig osäkerheten...barnet (och den vuxne) som alltid fått inpräntat att det inte är lika bra som alla andra.
Det jag skulle behöva är att komma till en främmande trädgård och öva mig...kanske till och med öva mig på att misslyckas. Eller så blir bilderna bra, vad vet jag?

Frågan är vart jag hittar dessa trädgårdar. Självklart finns de, det är bara frågan om vart jag egentligen är välkommen med min kamera, vem jag törs fråga och vem som jag borde förstå att jag inte ens har rätt att fråga.
Ibland känns det som om jag har en törnekrona lindad runt huvudet. Frågan är om jag bundit den själv eller fått "hjälp" av andra... En törnekrona som heter jantelagen.
De här bilderna tog jag nu på morgonen. 

24 kommentarer:

lisashus sa...

Det är svårt för utomstående att ibland förstå vad som rör sej inom en annan människa, speciellt när det är så uppenbart att där finns en talangfull begåvning, men jag förstår precis hur du menar och känner igen mej...!
Jag är övertygad om att du skulle kunna göra fantastiska trädgårdsreportage och säkert kommer tillfällena till dej när du är öppen för det - som här...!
Varmt lycka till!
Lisa

bakom berget sa...

Om någon kan så är det väl Du! Jag imponeras alltid av dina vackra foton och verkligen njuter av dom.
Så sök Du rätt på en trädgård och se vad Du kan. Du kommer inte att ångra Dig. Det är jag säker på.
Lycka till!
Kram Åsa.

livetpålandet sa...

Meeeeen!
Dina fotografier är ju fantastiska!
Helt klart en styrka!
Kör hårt bara!
Kram!

Madam Rosa sa...

Du kan ju verkligen ta vackra fotografier, och trädgård kan du ju också, så förutsättningarna har du verkligen! Nackdelen är väl bara att du bor så avigt till, det är så långt till det mesta. Du vore VÄLDIGT välkommen till mej, men jag bor i Skåne...

Anna Vattenkanna sa...

Du har ju en massa trädgårdar att plåta - jag tror att de flesta bloggvänner ställer upp som övningsobjekt! Det är bara att fråga runt och inte ta ett nej för personligt... Om du har vägarna förbi Skåne är du så hjärtligt välkommen hit till mig och testa lite. Samtidigt skulle det vara hur trevligt som helst att få träffa dig! Lova att höra av dig om du styr kosan söderut i sommar.

Kram

MalinMatilda sa...

Klart att du kan! Hör med någon som har en trädgård du kan öva på. Ta med bilder av din egen o visa hur du brukar jobba och kasta dig sedan ut i det okända! Så ska du se att det kommer att bli så bra att du förvånar dig själv, eller så blir det inte det... Då är det bara att pröva igen, o igen; för du KAN ju; det har du visat tydligt med bloggen! Lycka till!!!

Märit i Mariehem sa...

Vill bara understryka vad de andra redan kommenterat! Du kan!
Jag vet ju inte vad som ligger bakom din ängsliga självkänsla, men jag tror att de flesta människor fortfarande är små osäkra barn inombords, även om de döljer det utåt!

Det finns ju flera fina trädgårdar i Jämtland, som inte är "genomfotograferade" av andra ännu.
Börja där och känn dig för.
Enligt vad jag hört här i Skåne, så frilansar de flesta, som gör trädgårdsreportagen, så det är väl bara att testa och se hur magasinen tar emot dina alster. Du kan ju både skriva och fotografera, så det går ju bra att börja i det lilla!
Lycka till Weronica!

Anonym sa...

Jag förstår vad du menar ...tror jag.....men det är väl typiskt....du som tar såna vackra foton är tveksam om du vågar eller om någon vill ha dig i deras trädgård.....jag måste säga...inget ont menat....att jag vet andra som inte är hälften så duktiga som du....men dom har väl SJÄLVFÖRTROENDET och dom VÅGAR!!!:)Sen är det väl en smaksak också till viss del men du har så fint djup i dina foton tycker jag.
Jag tycker absolut att du ska våga också....du är ju fantastiskt duktig och det skulle väl vara lite "smickrande" och kul om någon ville fota ens trädgård.....eller?
Jag hejar på dig iallafall:)
Många pepp-kramar från Nettan

Othilia sa...

Här sitter jag och håller tummarna!!!

Lantliv i Norregård sa...

Klart du kan, du är galet bra!!!

Kram Malin

Torprosen sa...

Håller med alla föregående talare, du är fantastisk på att fota,så sätt igång bara, kolla runt på dina bloggkompisar och be någon av dematt få komma och fota där.Stort LYCKA TILL! önskar Torprosen

MalinMatilda sa...

Jag tror att det där med att inte tro sig kunna kommer mycket från det jamtska uttrycket att "Du ske int va kærut". Det kommer jag att blogga om 2012-05-08 16:07, för det tycker jag är bland det mest nedbrytande man kan säga till sitt barn. Varför inte vara stödjande istället för att påpeka att ingen är särskild på nåt sätt; jantelagen i fem små ord...

Lottas Fotografi sa...

Instämmer med tidigare kommentarer. Om det är det här du vill är det "bara" att köra igång! Du har talangen som krävs. Du måste tro på dig själv för DU TAR FANTASTISKA BILDER! Våga och vinn! Heja!
Lyckosparkar Lotta

Yvonne sa...

Hej! Håller med alla tidigare talare här; du är en fantastisk fotograf! Jag hittade till din blogg i vinter när jag sökte trädgårdsbloggar. Och jag har läst mycket trevligt om din trädgård. Men största anledningen till att jag kollar här var och varannan dag är ju dina foton! Bor själv på landet och fotograferar ofta liknande motiv som dina (ja inte påskbilder då...). Men kvalitetsskillnaden är enorm! Du är såå duktig!

Anonym sa...

Hej, låt jantelagstankarna tillhöra historien. Du behöver inte förtränga dem, men du har nu möjlighet att välja andra tankar - som stödjer dig istället. Ta emot de varma och omtänksamma orden som riktas mot dig - helt utan "baktanke". Njut och var jäkligt stolt över dig - du har en fantastisk förmåga att "se" med kameran och jag älskar att kolla på dina foton. Du får gärna fota i min trädgård men den finns i Sörmland! Stor kram till dig från Sarah

AK. Keramik Form-Design sa...

Känner igen mig i dit resonemang. Duger jag, kan jag, vågar jag mm.
Du kör ditt race, och det är du som bestämmer. Guida det lilla barnet och visa att hon kan vist göra det hon vill. Dom bilderna du visar här på bloggen är ju helt underbara, man tappar tid och rum ett tag och bara njuter. Så du har det i dig, talangen och konstärskapet med din kamera,det är bara att ta steget fullt ut. Det finns ju öppna trädgårdar, slottsträdgårdar, trädgårdsrundor mm. och fota i. Kanske slå ihop dig med någon och gör en bok. Du står för bilderna förstås :-)
Lycka till, du är bättre än du tror. Annelie

Carina/I Vått och Torrt sa...

Jag förstår också hur du känner (tror jag). Det där med jantelagen är djupt inpräntat sen barnsben. Det lustiga är att jag tror att det är vi kvinnor som känner mest av den, att inte våga... Men, jag tycker som alla andra, att du ska prova! Har du inte vågat göra det, kanske du ångrar dig sen när du sitter på "hemmet".. Du tar fantastiska foton och jag tror att det skulle behövas visas andra sorts foton i tidningar än det gör nu. Dina skiljer sig från mängden och det är det som gör att man blir fascinerad, så våga prova och våga stick ut!!! Lycka till-spark från mig som ville du skulle vinna Trädgårdstoppen/Carina (fd jämte, nu i skåneland)

Maarit sa...

Tro på dig, du har allt du behöver inom dig! Tänk om du skulle hitta en ny fräsch synvinkel på 'trädgård' och börja spana kunder/reportage genom den - barnens trädgårdar, guerrilla gardening i städer.. Mina döttrar ville förra sommaren laga sina egna och skyltar också, den ena hette Secret Garden:)

Vitt hus med svarta knutar sa...

Klar du kan!!!

Kram,
Regina

skogsnuvan sa...

men lägg av! Om inte du kan fotografera trädgårdar då vet inte jag vem som skulle kunna det.
Såg med spänning på trädgårdstoppen och när jag såg att du låg bland dom 6 bästa av 20 höll jag tummarna jättehårt. Du får ta det som ett stort beröm att kunna tävla med dom som bor söderöver och kan odla vad som helst. Din trädgård var vackrast tycker jag!!!!!! Kram

Märit i Mariehem sa...

Vill bara be om ursäkt, för att jag råkade kalla dig för Weronica i stället för Wictoria! Det finns litet hålrum här och där i en gammal hjärna! ;-D

Wildärtan sa...

Inom NLP säger vi att "varje människa har den förmåga som den behöver". Gör upp en plan och var så detaljerad som möjligt - och så kan man väl testa! Det är väl bättre att ha gett det ett försök än att undra vad som kunde ha blivit..? Lycka till!


PS: hade jag en vacker trädgård hade du gäääärna fått komma och fota där:-)

Rapport till Vänfors sa...

Du tar FANTASTISKT vackra bilder...kom fram ur den skyddande dimman vackra själ:))
Kram Annika

Anonym sa...

Blir lite ledsen när jag hör dej... dina bilder är underbara och ger mej en stor glädje varje gång jag är inne på din blogg! Du är en mycket skicklig fotograf med stort personligt uttryck, så försök att våga, du har alla möjlighet för att lyckas. Önskar dej en fin sommar med många möjligheter att fotografera, Mia

Related Posts with Thumbnails