24 februari 2012

Här bor jag..The House!

Här bor jag! Javisst! Och glad för det är jag, så otroligt glad och tacksam över att det här huset har fått undgå kreativa nybyggnationer och rekommendationer och klåfingriga blåögda modefantaster!!!
En tidigare ägare har gjort underverk, snacka om både snille och smak. Och jag fortsätter på den banan, av den enkla anledningen att jag gillar det här formspråket och stilen och modet som var på den tiden, den tiden på 1880-talet. Det var då som riksdagsman och hemmansägare Per-Olof Eriksson lät bygga huset. Det är sedan decennier tillbaka K-märkt, som det så populärt heter. Men länet, de historiskt kunniga som har det som yrke här i länet, skickade ut en nyligen utbildad 20-åring (då när vi nyss köpt och jag ville få hjälp och tips och veta vad...ja veta helt enkelt) men hon tyckte inte att huset var nåt att bry sig i!!! VA??? Står huset i fel län? Jämtland =  kultur och byggnadsvård och historia...hade jag fattat fel, att huset var ganska så ovanligt i all sin originalitet? 5 takmålningar, 2 original 3 restaurerade, 2 originaltapeter, 7 kakelugnar, alla fönster original, 2 vedspisar, allt inktakt inomhus utom några nya tapeter men även de i gammal stil, gamla trägolv, dubbeldörrar och alla dörrar original...alltså huset är som det en gång var! (utom kyl/frys/elspis/vattentoalett/duschkabin)
Och jag sa till den där nissan som var utskickad från museet eller vad det var: "uhum...då skulle man alltså kunna riva huset och bygga nytt??!!"
"Jaa dåå, det är ingen fara. Det är inga stora kulturhistoriska värden här. Det skulle bara gå bra, fast det är ju upp till var och en. Men som som svar på din fråga, visst kan du riva och bygga nytt!" 
Folk har skrikit, vrålat och slitit sitt hår och varit nästan desperata (jag överdriver lite språkmässigt men känslan de visade var sån) i sina översvallande anklagelser och tips och beordningar att vi måste renovera!! Måste byta alla fönstren, måla med rätt färg (plastfärg) sänka taken, måla över takmålningarna, renovera köket till 2000-tal, sätta upp gipsskivor och tapetsera om, renovera badrummet och ta bort det äckliga handmålade blommiga sanitetsporslinet som en tidigare ägare (så smakfullt enligt mig) köpt in från BC Sanitan London!!! För det var inte ORIGINAL???!! Va faan?? Och de där guldförgyllda kranarna skulle också rivas ut!!!
Näää...nu sitter jag och blir förbannad igen.. :) Jag ska tänka framåt, känna det som JAG känner och som huset och alla som (antagligen) fortfarande bor kvar här känner. Vi älskar det här huset och det kommer vi fortsätta att göra. Tiden ska få leva sitt eget liv och vi tillsammans med den!

17 kommentarer:

Familjen Zaar sa...

UNDERBART hus !!!!! Kör med hjärtat, det måste vara bäst ! ;)
Tänk så många hus som rivs & förfaller... Hjärtat gråter !
Trevlig helg !
Kram Anki

Johanna Stålros sa...

Så underbart fint hus!"!!! Kram

EVA sa...

Jeg ELSKER synet af dit smukke hus.
Tittar ofte forbi. Godt du inte lysnade på alle de andre. De vet inte hvad som er godt. ;)

Hav en super weekend.

Og TACK for alle de smukke fotos.
Hvilken lins har du brugt til dine Talgox-fotos. Jeg vil så gerne lære at tage billeder af fugle.

Hej från
Eva

lisashus sa...

Ja, ett underbart vackert hus, tur att du har den inställning du har! Det finns alltför många renoveringsgalna...!
Huset och dess invånare är er säkert evigt tacksamma!
Lisa

The Rosegarden in Malevik sa...

WOOOOOOOOOOOOOOOOW :)
vilket hus.......kan inte bli bättre :)
å missa nu inte......

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

Förra veckan var det 109 fina bloggar :)
De e kul att vara med
VÄLKOMMEN
Håkan

gittan sa...

Ååååååhhhhh...... vilket vackert hus! Och vilken snickarglädje!!! Du får gärna visa insidan också... jag är svag för gamla hus och hade gärna bott i ett sådant / gittan

Märit i Mariehem sa...

Ibland river man sitt hår över okunnigheten som råder, där man kunde förvänta sig bättre.
I det här ärendet var det ju ännu värre. Folk från Länsstyrelsen, som kommer och inte begriper ett skvatt ens om kulturmärkta hus!
Har en liknande erfarenhet av en ung mäklare, som inte insåg värdet av huset, som skulle säljas. Det budades upp till dubbla priset mot vad hon ansåg att det var värt! Den mäklarfirman hade aldrig haft ett sådant intresse vid något tidigare objekt. Sådana rådgivare kan man leva utan!
I ditt fall, så märker man så väl att du har förstånd att vårda ditt unika hus, så det har ju gått bra i alla fall.

Lottas Fotografi sa...

Ni bor i ett så underbart vackert hus! Självklart skall allt detta bevaras.
Vissa vet helt enkelt inte vad de talar om! Det är mest synd om dem, för de vet inte vad de missar! ;)

Anonym sa...

Det som är så fantastiskt med de gamla husen är de väl valda materiel som har använts.
Då visste man till och med när virket skulle tas för att användas till det som det var tänkt för. Fönster bågar som är 150 år gamla måste vara värda att ta vara på. Hur lång är livslängden på ett träfönster tillverkat idag?
För att inte tala om det vackra glaset som låter ljuset komma till sin rätt både inne i och utifrån huset. Det finns inget mer själlöst än ett hus med nya, döda fönster. Som stora hål.
Ulrika

Nillas Trädgård sa...

Vilket vackert hus!!!
NI ska göra som NI vill. Det finns så sanslöst många experter som vet hur saker och ting ska göras och de blir så sura om man inte gör som de säger... Men om 5 personer har 5 olika åsikter om hur de tycker att man ska göra om sitt badrum, hur gör man då för att vara till lags. NEJ, man gör som man själv vill för att man bor i huset och det är man själv som ska leva med det!!!
Ha en fin dag!

Anonym sa...

Ni har ett helt underbart hus och det är härligt att ni inte renoverat sönder det utan att det får bevara sin själ. Och så klart ska ni göra som ni vill och inte som alla andra tycker. Såg nyligen ett vackert hus från 1800-talet, som de hade gjort helt modernt inuti. Det passade liksom inte ihop med utsidan. Precis som när man själv någon gång får på sig fel kläder, som man känner att man inte trivs i, för de passar helt enkelt inte ihop med insidan.
Ha en fin lördag!
Marita i Björkhagen

Anonym sa...

En stor bukett rosor till er som har förstått att värna huset själ!
Skorpan

Anna S sa...

Följer din blogg och njuter av alla vackra bilder på huset både ute och inne. Ni är fantastiska som valt och behålla huset som det är istället för att renovera sönder det. Riksdagsmannagårdens själ är nog mycket glad att ni bor där.

MalinMatilda sa...

Fantastiskt hus o du gör, enl min åsikt, helt rätt i att värdesätta det; grattis!

Annie sa...

Nej men SÄGER folk det?! Och min största dröm är att hitta ert hus tvilling någonstans... folk renoverar sönder gamla hus och gör dem fula. DET om någonting är ju ett brott!

Nya hus saknar själ. Minimalism saknar hemkänsla.

Fru Åberg i Lågbo sa...

Hrmmmf! Jag sätter kvällsteet i halsen när du citerar antikvarien (?) som kom på besök. Det måste ha blivit något missförstånd. Kanske hon menade att huset inte har något skydd enligt LAGEN? Men kulturhistoriskt värde har det ju i mängder. Det kan jag se ända härifrån södra Gästrikland!

Anonym sa...

Den som hyllar nytt, typ vitt&fräscht, får ju bygga/köpa nytt hus. Inte förstöra gamla kulturskatter! Tur för ert hus att det fick er som ägare, ni som förstår att bevara det vackra och unika. Allt gott till er, Mia

Related Posts with Thumbnails