20 februari 2012

Stulet Fotografi...!

Efter att ha fått tips, om hur man söker, på bloggen Bland Rosor och Tistlar, testade jag...och visst, foton här från min blogg dök upp på andra bloggar, utan att de berättade vart bilden kom ifrån. Och så får man inte göra, det vet "alla", borde veta i alla fall, som att man inte får gå ut från provhytten utan att betala för blusen...!!
MEN...
DET som fick mig att nästan RAMLA AV STOLEN som jag satt på var när jag efter lite mer avancerat forskande fann ett av mina fotografier, ett av dem som jag jobbat verkligen MYCKET med, var stulet!!!
Rakt av grov stöld!
Min bild är beskuren så att mitt namn och logga och ©-symbolen är borta och så har tjuven satt dit sitt eget namn=alias och uppger att hon har gjort bilden. Och MIN bild används på en STOR BILDDELNINGSSAJT och har används som VYKORT många många gånger!!
Jag vet inte tjuvens riktiga namn och bilddelningssajten frånsvär sig allt ansvar när man läser deras policy.
Alltså...det här handlar om mycket pengar...i alla fall för mig, som vanlig människa.
Vad gör jag?
Finns det nån, som läser min blogg, som kan tipsa mig om hur jag ska gå tillväga??!
Snälla hjälp!

Sååå....nu hädanefter kommer jag att märka mina bilder så här, med loggan tvärs över.
Känns inte bra, som bildmänniska vill jag visa mina bilder och med loggan på bilden på det här sättet så stör det bilden.
Men jag måste.

33 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag förstår att du är riktigt arg. Kan tyvärr inte hjälpa dig. Det enda jag skulle komma på är också att kolla med sidan bilden fanns på, men de verkar ju inte vara till någon hjälp. Jag förstår att det är irriterande att behöva sätta loggan så att den täcker större delen av bilden. Det kanske funkar att hitta någon inställning att bilderna har såpass bra kvalitet att de blir skarpa på bloggen men inte går att använda i större format?
Jag hoppas att det löser sig hursomhelst.

Anonym sa...

Hej!

Jättetråkigt att höra! Har du testat att kontakta SFF? De har en bra jurist som du kan prata med. http://www.sfoto.se/
Hoppas att det kommer lösa sig!

Helena sa...

Nä fy vad trist!Dålig stil att göra så...att till o med sätta sig eget namn nä DÅLIGT!
KRAM från mig!

A House With A View sa...

Men åh vad himla trist... förstår att du är jättebesviken och arg!!!! Gissar att en logga över hela bilden kan hjälpa, men det är ju samtidigt trist att förstöra fotot...

Kramizar till dig från mig!

/aka

Marina sa...

Men va tråkigt! Hur hittar man om ens bilder är på andra bloggar?
Jag har inte någon logga alls på mina bilder men så klart vill jag inte att de ska stjälas av andra.

Kram

IreneL sa...

Sååå trist för dig! Tyvärr vet jag inte vad du ska göra.
Jag fick bilder stulna till tradera och dom fick jag bort när jag skickade orginalbilden till Tradera.
Hoppas att det ordnar sig för dig!

Lantliv i Norregård sa...

Märkligt...man undrar hur de tänker??? Så trist...

Jag såg flera av mina bilder på en rysk blogg en gång, men det är ju inte alls samma sak..hon tyckte nog mest att de var fina:)!
Det är ju sjukt om de tjänar pengar på det....

Kram

Lottas Fotografi sa...

Man blir ju minst sagt förbannad :( Fy så trist och vilken dålig stil!!!! Hoppas du får upprättelse.
Kram Lotta

Annika Christensen sa...

Man blir så förbannad!
Jag hade vänt mig till Svenska fotografernas riksförbund så att det bla kan varna andra för den sajten och hålla koll på dem.
Bra om alla håller öga på dem.
Vilken sajt var det?
Vykort??? Digitalt vykort då?
Hoppas det ordnar sig.

Annika

Annika Christensen sa...

Gömde..
Du kan även där fråga hur man gör.
Bra att vara medlem även om det kostar en slant. De har en mycket bra tidning med mycket info.

Annika

Viola_T sa...

Jag tycker du i klartext ska skriva vilken sajt det var och vilken blogg, ja vilka bloggare som använder dina foton, med länkning. Absolut! Nätet är osäkert och både idéer och bilder stjäls så lätt...

Hem Ljufva Hem sa...

Herregud,cheezez,helt otroligt,hur fräck kan en människa bli egentligen???

Viola sa...

SÅ himla trist...förstår att du både är förbannad och frustrerad..hoppas du får hjälp med hur du kan gå vidare...kram

Viola sa...

DU...glömde detta...tycker absolut du ska hänga ut bloggen...och sajten..

Asta sa...

Den stora bilddelningssajten som säljer dina bilder bör du kunna ta kontakt med. De kan frisvära sig allt ansvar i text, men om du talar om för dem att de säljer ett av dina foton som någon snott från dig så är de inte i god tro längre. Du får ju inget för de bilder de sålt, men de kan i vart fall inte fortsätta sälja bilderna.
Bara för att man skriver något i sina villkor så betyder det inte heller alltid att det är lagligt.

Anna-Maria sa...

Grrrrr jag vill skrika högt!Så jäkla oproffsigt!Jag vet inte om jag kan hjälpa dig på ngt sätt men jag hoppas att du får upprättelse och om du har bra tips till oss andra så hoppas jag att du delar med dig av det! Det här har vi på oanat kanske det är dags för ngt mer: http://linkwithlove.typepad.com/linkwithlove/ och http://oanat.se/?p=2177

Anna-Maria sa...

http://www.blf.se/sv/fraga-blf/upphovsraett.html

kan det va nåt?

Anonym sa...

Usch vad tråkigt! Att de kan med att göra så. Förstår att du är arg. Jag skulle bli jätte arg om någon tog mina bilder och tjänade pengar på dem.
Marita i Björkhagen

Korpöga sa...

F*n vad arg jag skulle bli om nån gjorde så! Asförbannad!
Jag har besökt din blogg länge, och tittat med beundran på dina underbara bilder. De är ju enorma konstverk och för mig är en stöld av ett fotografi samma sak som att stjäla Mona Lisa.
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig, men jag hoppas att du får rättvisa! Sätt loggan mitt på, eller i kanten och gör en svag vattenmärkning i mitten, som kanppt syns men som avslöjar tjuven på en gång om det händer igen.
Lycka till. Önskar rättvisa.

Creative Living + Wabi Sabi Style sa...

Skriv till siten som "säljer" din bild. Dom borde väl veta vem som dom skickar förtjänsten till? Bra att märka ordentligt. Har du prövat att bara använda din logga? Och tona ner den något? Gärna större, men nertonad. På så sätt har du satt ditt bomärke på bilden, utan att bilden blir alltför "förstörd" (om du förstår vad jag menar?). Lycka till! //Lisbeth

Familjen Zaar sa...

Det är förjävligt helt enkelt !!!
Vad trött man kan bli på människor som inte kan respektera mitt & ditt :((
Lycka till !
Kram Anki

kajo sa...

BLF ger rekommendationer:
http://www.blf.se/sv/fraga-blf/bilder-pa-internet.html

Där hittar du även prisförslag...

Lycka till.

lisashus sa...

Urförbannad skulle jag bli! Det finns en slapphet när det gäller upphovsrätten till bilder här på nätet! Här sitter folk och kopierar och säljer....! Ren stöld!

Jag som själv målar har ibland sålt bildrätten dvs. rätten att kopiera originalet och det kostar många tusen för dem som köper!!!
Men här på nätet verkar allt vara tillåtet....!

Jag har sett flera som lever på sina bilder men de gör som du har gjort här, märker bilden med sitt namn över hela bilden! Det är nog det enda rätta!
Det finns en sajt som heter pinetrest som samlar bilder från massor av bloggar utan att fråga! Jag har sett flera av mina bilder där och andras också för den delen, men där anger de i alla fall varifrån bilderna kommer, men de frågar aldrig, utan bara tar dem! Morrrr, så arg man kan bli! Hoppas att du hittar nåtot bra sett!
Lisa

where the forest end... sa...

Hej Boije!

Islandshästar är verkligen ett bra alternativ, egentligen. Jag har hängt en del med den rasen när jag var yngre. Men drängen är ganska lång, och antagligen för lång även för en stor islänning.. ? Han är runt 188cm
Här där vi bor är vi omringade av islandshästar :)

Apropå det önskar jag (igen) mer hästbilder på din blogg :)

Anonym sa...

Tråkigt det är som ett inbrott i hemmet fast bland dina fina bilder.Hoppas tjuven blir påkommen och får stå till svars varför ? Synd om dig som är så snäll och visar oss andra dina vackra foton, ha en fortsatt bra foto vecka. En stor vinterkram på dig hoppas det hjälper lite !

Anonym sa...

Tråkigt det är som ett inbrott i hemmet fast bland dina fina bilder.Hoppas tjuven blir påkommen och får stå till svars varför ? Synd om dig som är så snäll och visar oss andra dina vackra foton, ha en fortsatt bra foto vecka. En stor vinterkram på dig hoppas det hjälper lite !

Rapport till Vänfors sa...

Låter ju inte klokt:
Du kan inte låta någon bekant beställa ett kort för att kanske få fram en identitet eller adress.
Kan ju tycka att låna en bild till en liten blogg inte är hela världen (tycker självklart att man alltid ska fråga) men att göra profit på någon annans arbete är rent åt helvete. En vännina till mig fick sin bild publicerad i Expressen (tror jag) för ett par år sedan. Hon fick ca 13 000 kr rakt av när hon kontaktade dom. Men detta är ju rent bedrägeri, kontakta jurist.
Kram Annika

Anonym sa...

Först och främst tycker jag att du ska hänga ut personen/personerna som stjäl dina bilder. Gör en anmälan hos polisen också - bara för att!
Det är ju inte snyggt med loggan tvärs över bilden men kanske nödvändigt...
Jävla B-människor som stjäl andras bilder!
Märta

Anonym sa...

Fortsätt att visa dina vackra bilder på din blogg är du snäll. Jag blir lika glad varje gång jag "tittar in" hos dig.
Ulrika

skogsnuvan sa...

Så otroligt fräckt. Lite synd tycker jag att det är att du måste lägga loggan i bilden. Det förtar lite av intrycket men förstår dig samtidigt. Känns som om det vore du som skulle tjäna pengar på dina fina bilder och inte andra

Sophia Callmer sa...

Jag vet hur det känns! Men kontakta SFF det ser jag att du redan blivit tipsad om, men det vet vad som gäller rent juridiskt. kram Sophia

MalinMatilda sa...

Hej!
Tyvärr är det så att bilder man lägger ut på webben får man nästan räkna med kommer att användas av andra. Även om man skrivit på sin blogg att man inte vill det så syns ju inte det när man t ex hittar bilder via Google. Som konstnär har jag haft mycket med upphovsrättsliga diskussioner och det enda jag kan råda dig till är att göra som du gjort o märka så tydligt med din © på bilderna att det inte går att redigera bort.
Jag måste dessutom berömma dina fina bilder! ... o tacka för din kommentar på min blogg, så att jag hittade din, som jag nu ska följa. ;-)

Lillianna sa...

Men usch vad trist!! Jag hoppas du har hunnit få nån rätsida på det!

Jag undrar hur du gjorde när du sökte?? Rent praktiskt alltså..

Har sett en tjej som lägger sin logga mitt i bilden. Inte superstort och inte supertydligt. Kanske man ska göra så...

/Lillianna

Related Posts with Thumbnails