28 februari 2012

Jämtlandsgård - Auktion del 1..!

I somras hände något mycket ovanligt! En hel Jämtlandsgård skulle säljas och allt lösöret auktioneras bort. Jag var på visningen, naturligtvis, och det var som att komma in i en annan värld! Allt var intakt!!! Jag tror att folket som bodde här en gång i tiden fortfarande var kvar, det kändes så.
Jag hade en liten kompaktkamera med mig och försökte ta bilder när inte någon spekulant var ivägen. Efter auktionen var rummen helt tomma...en overklig och mycket sorgsen känsla.
Det här är nedre salen i huset. 

Nedre salen.
Ett av sovrummen på övervåningen.
Vilken soffa! Original, naturligtvis...vem vill inte ha den???!
Och vem skulle inte vilja ha de här gamla kungamålningarna från 1700-talet??!
Om jag köpte dem..?? näää...plånboken jag hade med mig var inte tillräckligt fet!
Jag fortsätter att visa bilder från den här sällsamma stora auktionen i nästa inlägg...för det kommer mera, mycket mera.. när en av Jämtlands finaste gamla gårdar gick under klubban och allt spreds för vinden...
(tänk om man hade pengar, alltså multum, då skulle jag nog köpt gården, med hela lösöret intakt, och historien skulle få fortsätta som det en gång var tänkt.) 

15 kommentarer:

Hem Ljufva Hem sa...

Åååh cheezez så mkt vackert och en sån vacker gård!!! *suck*

Lottas Fotografi sa...

Så mycket vackert! Så synd att lösöret hamnar lite här och där. Hela huset inkl lösöre borde säljas tillsammans så det får fortsätta vara som det alltid har varit, vackert tillsammans!

MrsUniversum sa...

Undrar jsut vad som händer med byggnaden. Du vet kanske att berätta i nästa inlägg...

Familjen Zaar sa...

Oj, vad läckert men jag förstår att det blir en sorgsen känsla. Helt plötsligt är ett liv & leverne utraderat !
De kungliga tavlorna var fina bl a
Kram Anki

gittan sa...

Åh... så vackert! Spegelbyrån... hade varit sååå fin i mitt sovrum! Så oerhört synd när allt sprids sådär. Som barn tillbringade jag somrarna i norr, det gamla paret vi hyrde stugan/gården av hade donerat mannens föräldrahem med alla inventarier till hembygden som museé. Att som tio-åring få gå in där tillsammans med Kalle (som han hette) och höra honom berätta om sin uppväxt och sina föräldrar, vems glasögon det var som låg på skrivbordet etc. var fantastiskt. Där var det definitivt inte tal om att sprida gårdens ägodelar för vinden!

bakom berget sa...

Åh så sorgligt!
Kram Åsa.

lisashus sa...

Åh, så mycket vackert och visst skär det i hjärtat när en så fin gård splittras!
Bra att du ändå dokumenterade!
Lisa

sylvia sa...

hei,
ååå noe så fantastisk, der skulle jeg gjerne ha vært å tittet,
klem

Anna Vattenkanna sa...

De där stora rikemansgårdarna var ju som små slott - med inventarier därefter. Så vackra interiörer och möblemang... samtidigt får man hoppas att möblerna som spreds för vinden kommer att uppskattas och vårdas av sina nya ägare.

Kram

Anette sa...

Jag har också varit på sådana auktioner där hela hem bjuds ut, och jag känner en sånt vedmod när allt skingras för vinden.
Fina bilder som vanligt, och många fina saker som förmodligen glädjer några nu med.

Ha det gott!

Rut och Signe sa...

Så sorgligt att ett hem splittras. Får verkligen hoppas att sakerna kommer till fina hem som vårdar dem vidare.

Vackra bilder, Marie

G:a Affären sa...

Ja tänk, någon köper in och möblerar sedan köps de igen och bärs ut, ett helt hem...lite tragiskt.
Och Ella har fyllt 6 år, så fin hon är och hon har så kloka ögon. Det finns hundar och så finns det Hundar!
Sedan finns det matte och Matte.
Jag blev så glad över din kommentar, på så vis hittade jag din blogg igen, som jag letat! Dina bilder är så otroligt fina.
Hälsningar från en glad Cia!

skogsnuvan sa...

Man kan gråta blod när man tänker på att en sådan fantastisk gård blir tom och ägodelarna sprids för vinden. Borde fått säljas med alla saker intakt men det blev väl omöjligt att köpa ens för en miljonär. Hoppas bara att någon bosätter sig i huset och att det får nytt liv och att man låter det vackra vara kvar och inte moderniserar för mycket. Det vore ett helgerån.

where the forest end... sa...

Fantastiskt! Dräggelvarning.. Hade gärna gått runt och tittat där.

Men, du vet väl att det är minst lika fint hemma hos dig?

MalinMatilda sa...

Hej!
Tyvärr är det så att bilder man lägger ut på webben får man nästan räkna med kommer att användas av andra. Även om man skrivit på sin blogg att man inte vill det så syns ju inte det när man t ex hittar bilder via Google. Som konstnär har jag haft mycket med upphovsrättsliga diskussioner och det enda jag kan råda dig till är att göra som du gjort o märka så tydligt med din © på bilderna att det inte går att redigera bort.
Jag måste dessutom berömma dina fina bilder! ... o tacka för din kommentar på min blogg, så att jag hittade din, som jag nu ska följa. ;-)

Related Posts with Thumbnails