12 april 2010

Att sätta frö

Det börjar bli dags nu; att sätta de frön som ska få gro inomhus så att de får bästa möjliga start på sina små blomsterliv i sommar. Att välja frön kan vara en konst, i alla fall om man inte har så många rabatter där de får plats. Fröpåsarna lockar med sköna blomster men vis av tidigare misstag, där de späda blommorna blivit totalt kvävda av perennerna, har jag dragit ner rejält på frösättandet i den här trädgården.


Luktärtor ska det bli i alla fall. De ska få slingra sig upp på den ena rosenbågen. De är både vackra och doftar gott. Det där med doften tycker jag är viktigt.


Slingerkrasse ska det också bli. Ser framför mig en tät frodig grönska. Hoppas att det blir så. Man kan ju aldrig veta i förhand hur resultatet blir.


Grekisk Lövkoja. Den har jag varje år just på grund av att den doftar så helt fantastikst ljuvligt! Jag sätter den direkt i trädgården, lite här och där. Speciellt vid dammen och smidesgungan. När man sitter där ljumma sommarkvällar så svävar doften förföriskt lockande.


De här luktärtorna ska jag prova i år. Tycker att färgen är så vacker.


En crazy keramikkanin.


Fröställningen av ett rödbladigt klippstånds. Jag har en sådan otrolig längtan efter ett växthus! Tänk vad roligt och nyttigt att samla frön och driva upp sina egna perenner. Vad mycket enklare allt vore om man hade ett växthus. Önskar att jag hade en trollstav för då, Vips, skulle det helt plötsligt stå ett här på gården. Jag vet exakt rätt ställe för det. Ser riktigt framför mig, i fantasin, vad bra det skulle passa där.


Igår började jag att städa i trädgården så smått. Snön har försvunnit bitvis under lärkträdet och invid dammkanten. Lärkens barr letar sig in under stenarna och på mossan. En pensel är perfekt när man ska städa mellan stenarna.


I år har Riksförbundet Svensk Trädgård ett evenemang som heter Tusen Trädgårdar. Ett tag funderade jag på att vara med och visa upp min trädgård. Men efter att ha funderat känns det som om den egentligen inte är någonting att se, inte egentligen. Mycket som inte är klart och mycket som inte ens är påbörjat, där skisserna endast finns i mitt huvud. Om knappt två veckor har anmälningstiden gått ut och jag har ännu inte bestämt mig. Jag vet inte hur jag ska göra? Det är så lätt att man blir hemmablind och inte ser det man har mitt framför ögonen och det är så lätt att man i fantasin ser det som ännu inte finns...

23 kommentarer:

Vit som snö sa...

Ohhh, jag hoppas att du anmäler dej!!! Du har en helt magiskt vacker trädgård! Visst blir man hemmablind och tycker att mycket inte är klart men blir man nånsin nöjd o klar med sitt egna?! Din trädgård är bland de finaste jag sett, det menar jag från hjärtat!!!
Härligt med fröer. Luktärter måste jag bara ha varje sommar men nu får jag kanske prova Lövkojan, den lät lockande!
Kram Cilla

Elle sa...

Det jag har sett av din trädgård är nog anledning nog att skicka in en anmälan!

Idag följde en påse krasse med när jag var och handlade, ska så dem bakom mina örter, som en liten färgklick. Har ett par halvtaskiga bilder på min örthörna i dagens inlägg. Tyckte att krasse kunde passa som "vägg" bakom i en spaljé eller liknande. Där börjar även ringblommor att sticka upp ur jorden, som självsått sig sen förra sommaren.

Ha en skön start på veckan!
Kram Elle

Jord under naglarna sa...

Jag hoppas att du anmäler dig! bara dammen skulle vara värt ett besök tycker jag!

Jag sår också väldoft, luktärten är min favorit bland ettåringarna. Lövkoja har jag precis sått, jag har aldrig haft såna och vet inte ens hur de doftar bara ATT de gör det.

Växthus, jag tror inte att man kan ångra sig, jag har ju till och med två (fast det behöver jag egentligen inte). =)

Almbyboden sa...

Hej! Såg dig på bild i trädgårdstidning i veckan och vill bara gratulera till dina fina tips du gav. Sen angående om du ska anmäla dig eller ej så kan jag bara säga - SJÄLVKLART - ska du anmäla dig. Jag har gjort det och min trädgård är bara två år gammal. Det är ju det som är så kul att se hur man från början bygger upp trädgården och sedan visioner och projekt som finns bland drömmarna hos anläggaren. En trädgård är ju i ständig förvandling och därför blir den aldrig färdig. Släng nu in anmälan så att det kan få delas av andra med samma intresse som vi. Kram Marie

Kleine-creative-Welt sa...

I watched the whole blog - I'm so excited about this wonderful blog - the images of nature, animals, landscapes, gardens and beautiful flowers are so masterfully - the photos in the living room show so wonderful decorations and objects - the images speak of great affection for animals - from a uniquely beautiful taste for beautiful things - I am speechless and very impressed - thank you for the wonderful impressions -
kram - Ruth

Gela sa...

Roligt med fröna precis samma som jag kommer att så denna vår. Och du har både en fin trädgård och ett fint hus. Värt att visa upp om du vill. Ha en fin kväll/Gela

Lantliv i Norregård sa...

Men snälla du...kan inte du vara med kan igen!!!!!!! Du måste vara med, din trädgård är ju helt makalöst vacker!!!! Snacka om hemmablind.....;o)

Kram Kram Malin

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Om inte du har något och visa upp kan vi lägga ner! Nej jag skojar lite, men du är helt klart hemmablind. Synd om inte du är med tycker jag. Bra tips på fröer har du också, visst är det härligt med doftande blommor.
Kramar
AnnaMaria

Anonym sa...

Snälla var med så vi här uppe i vår landsända har någonstans att åka och bli inspirerade! Jag bor 6mil från dig och här är ju det utflyktsavstånd, eller hur! Om trädgården är hälften så fin som dina bilder så är det väl klart du ska vara med. Jag kommer. Anonym

Anonym sa...

Klart du ska vara med! Din trädgård är ju helt fantastisk. Men jag förstår din känsla i att det inte känns färdigt. Men en trädgård blir nog aldrig färdig. Så är det här hos mig. Man kommer alltid på något som man vill göra, så det är alltid uppgrävt någonstans. Just nu en blivande barkgång.Bodde jag närmare skulle jag komma direkt och titta på din trädgård.Jag måste också köpa frön nu. Har inte blivit av än. Vintern har känts så lång.
Kram Marita i Björkhagen

Lisas torp sa...

Ja, vilken härlig känsla att så frön! Grekisk lövkoja är en favorit för mej också - den härligt kryddiga doften på kvällarna är magisk!Jag längtar också efter ett växthus - både för växter och samvaro där...!

Jag känner igen det där med hur man ser på sin trädgård! Säkert är man hemmablind, men jag kan inte tänka mej att din trädgård INTE skulle vara något att se!!!!! Den är ju som en dröm, efter de bilder vi har fått se! Anmäl dej nu!!!!
Kram
Lisa

Anette sa...

Vad jag har sett av din trädgård så är du väl självskriven till att ha visning :-)
Frösådder är kul och man lär sig med åren vilka som "lönar sig" att så. Luktärter har jag givit upp.....de är så fina, men jag har ingen tur med dom (eller skicklighet kanske...). Blommor som doftar gott är viktigt för mig också. Ska absolut testa grekisk lövkoja! Kanske har jag till och med köpt frö till den redan.....hmm, har litet dålig koll just nu. Jag brukar strö ut vallmofrön lite här och där. Det är min favoritblomma! Inte kan man ha för mycket vallmo:-)
/Anette

Annika Christensen sa...

Hej!
Tror visst att din trädgård hade platsat där.
Jag förstår hur du tänker.. vi väntar tålmodigt tills du vill visa oss andra.
Idag hoppas jag få så lite luktärtor.
Ha en bra dag
Annika
Kul med Aftonbladet om jag inte sagt det innan

Thelma Louise sa...

så nydelige bilder..her var det mye fint å se.:-) legger meg som følger hos deg jeg.:-)
det øverste bilde i innlegget her lurer jeg på om er det vi kaller erteblomster ?

Men forsvant bare dine Angelique..håper mine holder seg her.:-)

nyt våren.:-) klem Gry

Smultronbo sa...

Vilken jättefin blogg du har! Alltid lika kul med nya bekantskaper!

Ska snarast inhandla Grekisk lövkoja fröer.

På återhörande!
Camilla

STENLYCKA sa...

Det är klar att du skall vara med, du har en underbar trädgård.
Grekisk lövkoja har jag aldrig prövat, det måste jag försöka med. Annars sätter jag nästan aldrig några frön. Älskar luktärtor och min mor odlade alltid mängder , hos henne plockade jag stora buketter och tog hem. Har försökte en gång att sätta luktärtor, men det gick inte så bra, nästan inga blommor. Vet inte vad jag gjorde för fel. Jag får kanske testa i år igen.
Sätter man dem direkt i jorden ute eller skall man fördriva inne?
Ha det så gott och skicka in en anmälan !!
Kraamar Raina

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Grekisk lövkoja låter intressant. Det har jag nog aldrig sett, kanske värt att prova.
Det är klart du ska anmäla dig till Tusen Trädgårdar om du funderar på det!
Ha det gott. Kram, Ingela

skogsnuvan sa...

Självklart ska du vara med. Jag kommer som ett skott och tittar. Du har lyckats göra en fin trädgård med vanliga växter som blir så fina i massverkan och tillsammans. Ett exempel på att mossa är vackert och inte bara något man ska ta bort. Tveka inte.

Lilith sa...

Jag borde också plocka fram fröpåsarna och pilla ner lite frön i jorden här inne. Har tänkt göra det ett bra tag men det har inte blivit av... Men nu är det hög tid att skrida till verket om det alls ska bli av! Luktärtet vill jag också ha i år, de är både fina och doftar underbart. Och krasse brukar jag också ha. Ja, det är så mycket man skulle vilja prova på men allt får inte plats i fönstren här inne! Man får ta lite åt gången.
Att din trädgård inte skulle vara något att se? Nä nä, där har du så fel så! Klart du ska anmäla dig, din trädgård är så otroligt vacker och den är verkligen värd att visas upp! Tycker absolut du ska satsa på detta, tveka inte utan anmäl dig! Du kommer inte att ångra det, det är jag säker på.
Du har något som väntar på dig inne hos mig! Ha det så bra! :)

Ruben sa...

'Fire and Ice' har jag haft något år. Har för mig, att den inte riktigt blev som på påsen. Men det var då det, din påse kanske är bättre.
Klart du ska vara med i Tusen Trädgårdar! Du har ju en unik trädgård!!!!!! Var inte feg nu. ;-) /Ruben

Vitt hus med svarta knutar sa...

Ååå kära vän, det är klart att du ska anmäla dig till Tusen Trädgårdar!!! Jag har följt dina inlägg och sett allt du visat, din trädgård är underbart. Nu håller jag tummarna för att du lyssnar, det är ju faktiskt några före mig som också tycker att du ska vara med;-)

Önskar dig sköna vårdagar.
Kram,
Regina

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag tycker ABSOLUT!!!!!!! att du ska anmäla dig. Tvivla inte på din trädgård. Den är UNDERBAR!!!!!! Vi ska inte vara med, men det är för att vi redan har så många visningar. Man måste ta det lite lugnt ibland. Men jag lovar att det är jätteroligt att visa upp sin trädgård. Det ger en verklig kick...men det är ingen tävling...så man behöver inte känna press.
Om man älskar sin trädgård, då känns det och andra kan känna av det.
Kram
Carina

Moster Monica sa...

ANMÄL! Och det på stört!
Jag kommer bergsäkert, och jag har många vänner som mer än gärna gör detsamma. Vi häruppe (Östersund)vill gärna också åka på visningsgårdar av olika slag...

Related Posts with Thumbnails