06 april 2010

Mosshatare

Nu är de här igen! De har lämnat mycket otrevliga spår efter sig på snön i trädgården. Mosshatarna! De har slitit bort mossa från den stora trappstenen. Klöst, hackat och rivit bort mossa och bara slängt ner den i snön. Jag har aldrig lyckats se vad det är som gör det här. Mossiga stenar, mossa runt dammen, mossa i våtmarken, mossa vid bäcken; mosshataren ser rött när den upptäcker den gröna mossan och går bärsärkagång! Min fina mossa! Jag gillar mossa, hämtar den i skogen och försöker få den att trivas här i trädgården. Precis när mossan har funnit sig till rätta och börjar känna sig hemma så kommer den; Mosshataren!


Titta! Mossan ligger trasig i snön, helt upp och ner.


Kaprifolen, som slingrar sig runt ett gammalt äppelträd, är tryggt inhängnad under vintern. Inga rådjur har lyckats komma åt den i alla fall. Men det är inte rådjuren som sliter i mossan.


Snart ser kaprifolen ut så här. Doften av kaprifol en varm sommarkväll. Härligt!


Humlen slingrar sig runt fönstren på ett av uthusen. Nu ligger den i strartgroparna under snön för att klänga sig upp när backen tinar.


Så här ser trädgården och dammen ut nu. Tjockt med snö överallt.

Labbarna tycker om snön. De busar som vanligt och ser ut att vilja äta upp varann. Men det är bara som de låtsas för att leken ska bli roligare, säger de.

19 kommentarer:

godastunder-tokigaidéer sa...

Min gissning är att det är någon sårts fågel som är på din mossa. När jag har gjort fina fat i trädgården medn blommor och mossa är fåglarna på det när det är dags att bygga.

HA det gott
Kram Anna

Mitt hvite hus sa...

Heisan

takk for hyggelig hilsen.. så herlig bilde av labbene dine.. er det jaktlabber eller ?

Jeg skal ha en jaktlabbe..
for et vakkert hus dere har.. nydelig...

klem Kerstin

Lisas torp sa...

Jag tycker också om mossa - har hela gräsmattan full...ha-ha, till mångas förtret!
Det ÄR vackert med mossa!

Så vintrig din trädgård är fortfarande, men våren kommer väl över en natt till dej sen...!
Din trädgård är vacker nu i vitt också.

Det ser ut som den ena labben skrattar! Jag hade en gång en flat-kompis som alltid skrattade när hon blev glad!
Lisa

skogsnuvan sa...

Någon fågel kanske som tar mossa till sina fågelbon. Jag gillar också mossa. Det finns så många fina. Jag har gjort ett storsjöodjur av min damm med läskigt huvud och klätt allt med mossa som jag stuckit fast med pinnar. Nu har den växt fast på frigolitblocken. Har hört att man kan använda filmjölk på trädgårdkrukor och sånt man vill att mossan ska växa fort på men har inte provat.

bakom berget sa...

Vilken underbar bild på hundarna!
Åsa.

STENLYCKA sa...

Härligt med mossa, men jag tycker inte om att det blir så mycket i gräsmattan.
Jag tror som många av de andra bloggarna att det är fåglar som plockar bort den vackra mossan för att ha till sin bobyggnad.
Kram Raina

Anonym sa...

Hej!

Jag kom på en fågel för något år sedan som slet av mossan från mina fina stenar i skogskanten. Har för mig att det var en koltrast. Höll på att anklaga grannens barn för att slita av all mossa från stenarna:-)Tur att jag kom på vem det var innan jag hann säga något.
Fina bilder, som alltid!
Kram Marita i Björkhagen

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ser att många gissa på fåglar, och man ser ju att dom har något i näbben när dom susar förbi. Är säkert mjukt och fint och ha i redet. Dom kan gärna få ta lite i vår gräsmatta, här har vi gett upp kampen mot mossan. Nu tycker vi det är ok. Ni har mycket snö kvar, men ser att två svarta godingar gillar det.
Ha en fin vecka
Stor kram
AnnaMaria

Njut i din trädgård sa...

Finfina bilder. Så härligt att se labbarna leka!

Anonym sa...

Hej!
Hemma hos mig är det skatorna som älskar mossan,och skatorna har tur för jag gillar både mossa OCH skator :-)
/Anette

sylvia sa...

hei.
ja er glad i mose jeg å,nydelig å gå på er den å,rart det der....
ser ut som hunden ler dere de leker i snøen,å javisst kan hunder le..
mye snø igjen du har rundt ditt hus,
men å så nydelig kaprifiolen dufter,vakker din hvite er...
ønsker deg en flott kveld,
klem fra sylvia

Anonym sa...

Hej!

Säkert är det fåglar och inte hatar dom mossan inte, utan äääälskar den.
Själv så har jag läst att i Japan så har man mossmattor och nåde det lilla grässtrå som tittar upp, det rycks bort. Själv så värnar jag min mossmatta och dess gröna strån.

Eva S.

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!!
Kul att se Dig i Aftonbladet!! Tänk vad länge vi bloggat och jag visste inte ens ditt namn...Wiktoria, passar perfekt!!! Jättefin bild var det;o)
Jag njuter som vanligt av dina inlägg!!
Men idag var det hundarna som var bäst, ljuuuuuuuuuuuuuvliga älskade labbar!!!!

Kram Kram Malin

oumberligating sa...

Mossa är ett absolit Moste (ler) helt enkelt, jag vårdar varenda sten på vårt lantställe och på sommrarna när det är riktigt torrt ibland så fuskar jag och vattnar mossan på ett 20 tal olika stenar för att den inte ska torka ut!
För en tid sedan så kom det förbi en kvinna med en get! Ja, det låter konstigt, men hon var ute och gick och så passerade hon vår tomt, dum som jag var så blev jag nyfiken och människan stnnade och pratade ett tag, under tiden han getfan gå bärsärkargång på ett tiotal stenar, de hoppar ju upp på allting, dessutom han geten ta en tugga på ett av mina nyplanterade kastanjeträd! Konstigt folk det bor på landet! (ler)
Sådärja nu har jag sett till att du finns med på min lista som syns på min blogg vilka bloggar jag följer, det kommer i sintur resultera i att jag inte missar dina alltid så fina inlägg! Har jag då turen så kanske jag får en härlig kommentar som jag nyligen fick till påsk igen! (ler)
Nu ska jag titta och läsa ikapp lite hos dig!
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Peter!

Vit som snö sa...

Tänk om mosshatarna kunde ge sej på gräsmattor med mossa istället för dina fina mosskuddar!
Du har också gott om snö kvar ser jag men snart är vi kvitt den och kan se allt börja spira igen:)))
Kram cilla

Charlotte sa...

Älskaaar verkligen mossa och odlar den i gräsmattan :-) Det är så vackert med mossa på stenar och ja, överallt faktiskt. Jag ser den inte alls som ett problem som många andra gör. Tror också att det är fåglar som norpar din mossa till sina bon.

Tack för titten hos mig! Jag har också min trädgård i vila under snön just nu (bor i Sundsvall). Väääntar på våren...........precis som du!

Ha' det gott!
/Charlotte

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag gillar mossa på stenar, men kanske inte i gräsmattan. Maken är mer diplomatisk, han tycker det är bra med mossa i gräsmattan, det är ju skönt att gå barfota på;-) Något som jag tycker är vackert är skägglav. Vi har fullt i en ek på tomten. Men det ska visst inte vara bra för det är väl någon form av parasit som förstör träden?

Kaprifol, finns det någon ljuvligare doft? Vi har en brevid altanen och ljumma sommarkvällar...mmmmmmmmmm

Kram,
Regina

Anette sa...

Fy för mosshatare, vilka dom än är! Jag är också väldigt svag för mossa. Bor ju precis vid skogen och där är fullt med "urmossiga" stenar och stubbar. Tre hundar!! Jösses, men man vänjer sig kanske:-) Håller precis på att vänja mig vid två.....
Den där sista bilden är för härlig och den där smått galna blicken känner jag igen! /Anette

prästgårdseva sa...

Jag kan tänka mig, att fåglarna dessutom drar i mossan för att hitta små godbitar, som finns därunder. Jag hittar ofta både sniglar och maskar, när jag lyfter på mossan.
Numera är mossa lätt att få att växa i trädgårdarna häromkring. Det växer mossa på allt. Stenar, plattor, stammar och snickerier. När vi började anlägga vår trädgård, släpade vi in tonvis med sten för att få skogskänsla. Sedan penslade jag stenarna med mjölk för att påskynda mossbildningen. Dessutom fick sönerna traska iväg med spannar för att hämta koskit som jag spädde ut och blaskade på. Nu blir det, som sagt, mossigt utan vår hjälp...
Kram

Related Posts with Thumbnails