13 februari 2013

Kan trädgårdar vara Kultur?

"Är trädgårdar kultur? Teater, musik, konst, anses generellt sett som kultur, men hur är det med trädgårdar? Och i så fall: krävs det något speciellt av trädgården för att den ska kunna anses vara kultur? Och hur kommer det sig att inga trädgårdar uppmärksammas kulturellt här i Jämtland?"

Den frågan ställde jag till Jamtli här i Östersund. Hittade en länk: fråga Jamtli "Till Jamtlis experter kan du vända dig med frågor om arkeologi, om hur man tar hand om gamla hus, om konst och textilier eller om kulturhistoria mer allmänt. Vi kan hjälpa dig vidare med dina frågor. Målet är att du skall få svar från någon av Jamtlis medarbetare inom en vecka."
Min fråga slussades vidare till en sektionsledare inom jordbrukssektionen...dit trädgårdar tydligen anses höra. Jordbrukssektionen på Jamtli består av fyra medarbetare: en förman, två djurskötare och en vaktmästare (enligt hemsidan).
Och, iochförsig, när man läser på wikipedia så står det om ordet kultur: Kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär 'bearbetning', 'odling' och 'bildning' och i sin tur härstammar från cultus 'odla'.

Min egen simpla åsikt i frågan är att trädgårdar visst kan anses vara kultur. Det behöver inte heller vara en trädgård som levt genom århundraden, det kan vara en helt ny trädgård också. För teater....anses som kultur även om teaterstycket är nyskrivet, detsamma gäller både musik och målning. Konstnären behöver inte måla ett plagiat av ett gammalt konstverk för att det ska anses att hen är kulturutövare...
Jag väntar med spänning vad Jamtlis kulturkunnige kommer att svara....

7 kommentarer:

Lyckans Smed sa...

Jag anser att trädgård i högsta grad är Kultur. Precis som du skriver betyder ju Cultura Odla. Problemet är väl att det växer så dåligt här i norr att det glömts bort, http://www.malinmatilda.com/v%E4xande.htm

Jamtlis senfärdighet är ingen överraskning för mig eftersom de är så många inbillar de sig att nån annan tar tag i saker o ting. Risken är att du får fortsätta vänta; de har nog inte ens funderat över saken, se...

Anonym sa...

Hejsvejs
Vad är det för en vacker byggnad
på bilden som pryder dagens innlägg
måntro?
Annelie

skogsnuvan sa...

Gamla trädgårdar med gamla växter och utseende borde väl verkligen vara kultur om något.
En jättekram till dig på Alla Hjärtans Dag. Det är du verkligen värd som visar så många fina kort som tröstar i mörkret och snön tid.

Märit i Mariehem sa...

Visst är trädgård kultur i högsta grad! Du är en av dem som för kulturen vidare genom dina fina foton!

Mejlar dig om anonyma kommentarer!

Kram på Alla Hjärtans Dag från
Märit

Marie Lithén sa...

så otroligt spännande med svaret! Å så klok du är!

Ida Eriksson sa...

Självklart är det kultur! :) Och du är en av skaparna!
Jag älskar den nya headern :)
Varm kram fran en avlägsen följare, som blir mycket inspirerad av dig :)

Stina sa...

Hej!
Jag är landskapsarkitekt och arbetar med samhällsplanering.Självklart är trädgård kultur. På så många plan trädgård som konst; arkitektur; odling; historia; rekreation etc. Utrymmet här räcker inte till för att göra en ordentlig utredning av detta. Här i Skåne där jag bor finns flera q-märkta trädgårdar, dvs det starkaste kulturmiljöskyddet enligt PBL (plan och bygglagen) Jag har själv q-märkt en trädgård i Höganäs för dess omistliga kulturvärde.

Med vänliga hälsningar
Stina

Related Posts with Thumbnails