04 mars 2011

Ljuset...

Ljuset flödar, överallt, ofta även där det knappt syns. En uppgift på fotokursen var att ta några bilder som visade olika slags ljus. Först så skulle det vara en bild på motljus. Och vad gör man då...en vanlig motljusbild på dagen, hmmm, lite tråkigt. 'Kärringenmotströmmen-känslan' bet mig och viskade i mitt öra att jag skulle göra ljusbilderna på natten i mörkret... Jag sa till 'motströmmen-känslan' att det kanske inte var en sån lysande idé för fotoläraren kanske skulle tro att jag inte förstått uppgiften riktigt...
"Ähhh! Strunta i det nu och gör som du vill i stället! Det blir säkert bäst i längden!" uppmanade mig 'motströmmen-känslan' och då är det bara att lyda..
Så jag gjorde min motljusbild på natten! :) Sovrumsfönstret med månen som glittrar och den tunna gardinen vilken man faktiskt ser mönstret på. Det var så mörkt att det inte gick att ställa skärpan så för att göra det fick jag tända lampan och sedan släcka igen när jag tog bilden. 
En motljusbild.
Nästa bild skulle vara en med sidoljus. Jag spann vidare på mörker-temat och fångade några föremål som lystes upp inne i rummet av ett sidoljus som kom in genom ett fönster. Ljuset går igenom glasvasen och belyser ljuslyktan.
Sidoljus.
Jag fortsatte med nattfotograferingen när jag skulle göra en bild med ett hårt ljus. Här har jag riggat upp en ficklampa som lyser så att de där vassa skarpa skuggorna bildas.
Och så får jag se någonting...det är djurspår där i snön i min trädgård...
Hårt ljus.
För att se spåren bättre släckte jag lampan och ändrade inställningarna på kamerna. Alltså när jag tar den här nattbilden så är det mörkt vill jag lova! Men efter exponeringen kan man se spåren. Ett hunddjur har smygit genom vinterträdgården. Det glittrar i snökristallerna.
Och så var det dags för bilden som skulle tas i medljus... ett tråkigt ljus tycker jag. Den valde jag att ta på dagen och står med avsikt så att min skugga ska synas så att man verkligen ser att jag har solen bakom mig i ryggen. Ett medljus...man kan ju tillåta sig att leka lite med det i alla fall. (ljusen på medarna)
Medljus.

17 kommentarer:

Vitt hus med svarta knutar sa...

Första bilden är helt magisk!! Även den andra. Jag kan inte låta bli att fråga, men visst använder du stativ? Jag tänker på den långa slutartiden, det går ju inte att hålla stilla så länge utan att darra på manschetten. Och humor har du, skrattade när jag såg sista bilden. Den är nästan som en protest mot att behöva ta medljusbilder, håller med dig, de är inte spännande att ta=)

Ha en fin fredag och en trevlig helg!
Kram,
Regina

Lisas torp sa...

Du går verkligen från klarhet till klarhet!
Så fantastisk den första bilden är! Intressant att hör hur du har gjort och tänkt.
Nej, jag gillar inte heller medljus, men här har du ändå lyckats - genom din skugga - att få fram ljusen, annars hade de ju knappt synts! Snyggt!
Kul idé med ljusen på medarna....ja, vad gör man inte...!
Lisa

Anonym sa...

Du är fantastisk!
/Anette

Susie på Stjärnarve sa...

Vilka fantastiskt vackra (och kul) bilder du tagit! Vad har du för kamera om man får fråga!?
Ska snart skaffa mig en ny och vill gärna ha en som har allt och det verkar ju din ha.

MrsUniversum sa...

TOPPEN!!
Kul ;-)

Skogslyckan sa...

Den första bilden är helt magisk!! Och humorn får du verkligen med på sista bilder. Skulle vara kul att veta vad din fotolärare tänker...?..ler. Jag tycker du är fantastiskt duktig och konstnärlig!
Kram Pia

Ruben sa...

Otroligt fina bilder! Är säker på att ingen annan på kursen kom i närheten.
Medljus, på min ära! Du är rolig du! ,-)
Ha det gott!
/Ruben

StrandviksVillan sa...

Hejsan svejsan!
Oj så intressant att läsa inläggen om hur du har tagit olika foton!! Jättefina bilder du har tagit, måste varit så kul.
Hoppas jag kan gå en fotokurs nån gång också, jag har bara provat mig fram hittills.

Ha en riktigt fin helg!
Ann-Christine

Anonym sa...

Å du är då för underbar och finurlig. Medljus, hahaha, såg inte ljusen först. Härliga bilder.
Kram på dig.
Marita i Björkhagen

slottsträdgårdsmästaren sa...

Helt underbara foton! Snyggt jobbat! Ha en skön helg!

Elisa Day sa...

Vilka vackra bilder du tagit. Och skrattar åt din sista bild, så smart med medljus :)

Anonym sa...

Hejsan

Härliga bilder du tar!!!

Ha en bra helg
Kram
Sussi

Theya sa...

Du tar så jättefina bilder! Jag tycker du är så duktig. Har själv nyligen köpt en bra kamera som jag håller på och lär mig men jag tar så traditionella foton, fina men traditionella, till skillnad från dig som är så påhittig och kreativ, fortsätt så!

Trevlig helg

skogsnuvan sa...

Häftigt

Anonym sa...

Jag hoppas (och tror) att du vet om att du är helt unik. Jag hoppas också att läraren på fotokursen inser det! Fortsätt att vara motvalls och gläd mig och alla andra med din fotokonst. Som jag älskar den här sidan! Jag upptäcker nytt hela tiden, inte minst genom ditt "Kanske gillar du". //Hillevi

Ainosofia sa...

♥╢ღBeautifulღ╟♥

Sussi sa...

Gud så fina bilder du tar helt underbara Kram Sussi.

Related Posts with Thumbnails