24 oktober 2010

Inställningar -att lära sin kamera!

Att lära sin kamera att göra vad man vill. Eller kanske ska jag hellre säga att lära sig sin kamera och få den dit man vill! Det är jätteskoj!!! Som jag berättade i det förra inlägget så har jag nu äntligen en ny kamera. Jag dök direkt på det helmanuella läget, alltså där man kan ställa in allt som man vill och (förhoppningsvis) få till bilden som man vill ha den. Buss på, lära sig direkt och utmana både sina egna begränsningar och kamerans. Sån är jag, och vad tiden flyger när man fotograferar, det är såå roligt!
Här har jag fotat kakelugnen som speglar sig i fönsterrutan i salen. Ute lyser månen och man ser lärkträdet och verandaräcket. Både ute och inne samtidigt.

De gamla handblåsta fönsterglasen gör att bilden blir annorlunda. Böljande suggestiva linjer. Sakerna liksom flyter omkring.


När jag såg den här bilden så trodde jag först att det smygit sig in en bild som jag tagit mitt på dagen...men det är natt. Helt otroligt!!! Jag hade lekt med inställningarna lite väl mycket. Jag skrattade åt mig själv och blev faktiskt väldigt överraskad av att det kunde bli så ljust fast det var mitt i natten!

Så här ska det vara egentligen. Men det är fortfarande ljusare på bilden än vad månskenet egentligen var.

Jag har släpat runt kameran i skogen också. Och insett vikten av ett stativ. Ett måste helt enkelt när man fotar i dunkla skogar. Men det är bökigt att släpa runt på ett stativ. Sånt behövde jag ju aldrig tänka på med min lilla kompaktkamera...för den klarade i alla fall inte av några längre slutartider. Och det tar tid med stativ också! Hinner ofta inte rigga upp det där det ska vara och placera kameran innan ljuset är borta! Här hann jag precis ta en bild innan ljusglimten försvann. 


Det är många som undrade över vad för kamera det till slut blev. En Canon EOS 550 D blev det. Men nu har jag redan insett att fler objektiv inte skulle vara så dumt... det ena ger det andra.
Automatläget på kameran då?.. kanske någon undrar, men det har jag ännu inte testat. Kanske kommer jag dit också en dag, just nu håller jag bara på med de manuella inställningarna. Och måste faktiskt få säga att det var otroligt mycket enklare än vad jag hade inbillat mig.
Vill tacka alla som tittar in hit till min lilla hörna av världen och kommenterar och gillar mina bilder. Det sporrar mig så och det blir så mycket roligare att fortsätta att fotografera. Det är faktiskt tack vara er jag tog mod till mig att köpa min första digitala systemkamera. Tack för att ni finns! :)

19 kommentarer:

Lantliv i Norregård sa...

Underbart!!!!!!!!!!!

Kram Malin

färgtrappan/m-l sa...

Hej
Javisst är det roligt att ta bilder med en "riktig" kamera. Jag skaffade också min första för ett tag sedan, även det en Canon EOS, fast en 1000. Är sååå nöjd, nu ska jag skaffa fler objektiv. Automatläge? Nä det får vänta!

Ha det fint å plåta på :)

AnnCharlotte sa...

Bättre leksak kan man inte ha...men automatläget ska man inte förakta...det är utmärkt i många sammanhang...fotbollsmatcher, hästhoppning m,m....

Vitt hus med svarta knutar sa...

Hallå där! Fina bilder och modig är du=) Här har du en försiktig general, började med automatläge, men nu vågar jag mig på att leka med inställningarna. Fler objektiv behövs verkligen. Min kompaktkamera får jag lov att använda för att ta bilder i supermacro och långzoom. Dessa objektiv är ganska dyra att köpa till systemkameran.

Förstår att du blev förvånad över din dag/natt bild=)

Ha en fortsatt fin söndag och fota lugnt!
Kram,
Regina

MrsUniversum sa...

Stämningsfullt! På alla sätt - månsken och lav på gren. Mera!!!

Anonym sa...

Fina bilder! Tänk om jag någon gång kunde få tummen ur och läsa manualen, så jag också kunde lära mig inställningarna ordentligt. Får ta tag i detta.
Ha en bra söndag.
Kram Marita i Björkhagen

Mette sa...

Sa morsomt a se bildene og dine eksperimenter! Det lyse bildet om natten var jo bare utrolig! Dette er samme kameraet som jeg selv gar og "sikler" pa, sa alle tips og tilbakemeldinger mottas med takk!

ha en fin sondag!
klem Mette

Randi sa...

Stort grattis till nya kameran. Kul att läsa om dina nya erövringar. Dina ambitioner imponerar..."ler". Lycka till!!!
Kram Randi

Annika Christensen sa...

Vad månne det bli av dig? Helt rätt att prova sig fram man skall vara som barnen - våga.
Så underbart med månjusbilderna och visst blir man förvånad ibland???
Grattis till din nya kamera och många lyckönskningar till många nya fina bidler.
Jag tycker redan att du har bjudit på många fina bilder med din gamla kamera.
Annika

Norrfrids Eija sa...

Vad duktig du är med din nya kamera!Själv har jag inte riktigt tålamodet att läsa manualer eller ratta manuellt,autoläget är en skön genväg...

NataljaOblonskaja sa...

Det är helt otroligt vad du kan åstadkomma. Blir så himla avundsjuk, känner mig som ett barn, och vill också ha........hon har ju......
Men misstänker att jag inte på långa vägar skulle kunna utnyttja den till fullo.
Den där lavagrenen........hur läcker som helst...och vilken skärpa....och HUR kan det vara så ljust i månens sken?
Helt underbara bilder. Du är en riktig konstär med kameran.
Tack så mycket själv för dina bilder!
Camilla

godastunder-tokigaidéer sa...

Grattis till din nya kamera...vet inte om du kan ta bättre bilder för dina brukar bli så underbart fina reddan. Men det beror säkert på hon som står bakom..

Ha de
Kram Anna

Sabina sa...

Hej!
Vilken inspiration jag får när jag kollar på dina foton! De är magiska. Jag har börjat att anstränga mig lite mer nu, tack!

/Sabina

Skogslyckan sa...

Jag har alltid så svårt att finna ord när jag skall kommentera hos dig, för du tar andan ur mig med dina bilder!
Kram Pia

Laila sa...

Vilka fantastiska bilder! Skogsbilder är väldigt svåra tycker jag men när de blir bra tar de andan ur en - som dina!
Du ger mig en puff att börja experimentera med min Nikon - är fortfarande fast i läge "auto" men det beror (förutom bekvämlighet och rädsla) också på att jag är halvblind och ser noll i sökaren! Först när jag får upp bilderna på storskärm ser jag om de är skarpa eller ej och om färgerna mm är okej. Lite bökigt.
Ha det gott!/Laila

Lotta sa...

Vääldigt vackert!!

Susie på Stjärnarve sa...

...helt otroligt vilka fina bilder det blev med nya kameran.
Måste nog snart skaffa mig en ny, men den urgamla jag fick när ägaren bytte upp sig fungerar så pass att jag blivit lite bortskämd med den. Och jag har ännu efter en massa år inte lärt mig alla finesser - jag har aldrig riktigt tid över för det!

Sophia Callmer sa...

Du är modig du, hoppar rakt ut i det! och så fint det blir! Visst är det kul, känner igen mig i att tiden bara försvinner och att man ibland inte hinner fånga det där man ser för att ljuset ändrar sig.
Kul att det blev en 550D, bra köp tror jag!
kram Sophia

*Ulrike* sa...

Such beauty in your yard!

Related Posts with Thumbnails