23 maj 2010

Små och söta

I den vilda delen av min trädgård, som jag tänker låta vara precis som den är, har små gulliga vita blommor tittat upp. Det är harsyra, oxalis acetosella. De har ljusgröna blad som påminner om klöver och blommorna är små, vita och har svagt rosa ådring.
De små sötnosarna sträcker sig mot solen som silar in mellan träden.


Det är alldeles fullt av harsyra nu.
Bara för ett litet tag sedan var det drösvis med blåsippor.


Deras små vita ansikten lyser upp i dunklet.


Harsyra går att äta. Smaken är lätt syrlig, härligt uppfriskande. Man kan tex använda den i sallad. Förr i tiden användes den mot skörbjugg. Men, som med många växter, är det inte bra att äta för mycket.


De beundrar solen men tycker det är bra att ha den lite på avstånd för de trivs i dunklet i skogarna. Vandrande skugga passar prefekt.

Jag tog en bild på en del av dammen igår kväll. Kabbelekan har slagit ut och statyn står som vanligt och betraktar vattnet.


Huset speglar sig i dammen.

26 kommentarer:

Marieberg sa...

Harsyra, vitsippor och de övriga "vilda" blommorna glädjer en verkligen när de hittar sin plats i trädgården. Man värdesätter de mer och mer för varje år. De ser verkligen fin ut i din trädgård.

Mimi sa...

Härliga bilder, den med huset i dammen var så otroligt stämningsfull! Harsyra är ju så vackert, vi har en trollskog full med harsyra. Trädena är knotiga och hela lövverket bildar ett tak. Så fin växt! Hälsn Mimi

Gela sa...

Vilka vackra bilder. Minns att jag år harsyra när jag var liten. Rätt gott faktiskt. Hoppas du får en fin kväll/Gela

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Att harsyra kan vara så fint, sonen här var så facinerad när han var liten av just harsyra. Berodde säkert på att han smakat på ett blad. Så vackra foton du tagit vid dammen.
Kramar
AnnaMaria

Lisas torp sa...

Så vackra och anspråkslösa blommor och vilka ljuvliga bilder!

Så din trädgård blommar den också nu! Jag ser fram emot blommande bilder på den nu när försommaren kommer till er också!
Din damm är bara helt underbar!
Vilken vacker tid vi har!
Lisa

NataljaOblonskaja sa...

Harsyra åt man, när man var liten och tyckte det var riktigt spännande. Också stensötans rötter skrapade man rena från jord och tuggade på med förtjusning.
Kan tänka mig att det börjar vakna till liv i trädgården där uppe hos dig nu. Här har ju bladen slagit ut helt under den senaste veckan. Men det är nästan så att man vill flytta lite uppåt i Sverige för att få vara med om den härligt, tidiga våren på nytt. Tycker det är en så härlig tid, just när löven börjar visa sig, då är det som vackrast.
Så ut och njut denna härliga tid och ha en härlig vecka!
Camilla

Bland Blommorna sa...

Jag förstår att du inte tänker göra nånting med den delen av trädgården. Hiskeligt vackert!

Christina sa...

Sååå vackert med harsyra! Härligt att ha en vild del i trädgården! Kabbelekan är också vacker!
Ha det gott!
Christina

Sophia Callmer sa...

Harsyra är förtjusande, lite oansenliga men delikata!

Annika Christensen sa...

Måste få in denna juvel i trädgården.
Underbara bilder.
annika

Mylla sa...

Fantstiskt fina bilder! Och mums, så gott att ha en harsyrematta i trädgården.

Anonym sa...

Åh, så fina bilder på harsyran. De har verkligen söta små blommor. Åt också harsyra när jag var liten. Kabbelekan är också vacker. Minns den särskilt från min barndom, där den växte vid vår sommarstuga.Det var även där jag åt en massa harsyra. Vilka minnen!!! Vad vackert ditt hus speglar sig i dammen.
Kram Marita i Björkhagen

Cilla - Vit som snö sa...

Så fina dom är! O statyn är så vacker där hon står! Jaa nu börjar den vakna till liv allt mer din magiskt vackra trädgård!
Kram Cilla

skogsnuvan sa...

Det gäller att titta närma när man har så små fina blommor som harsyran.
Kabbelekan däremot lyser verkligen med sina gula blanka blommor men dom ska man inte äta för dom är giftiga. Det växer så det knakar nu, bara sprutar upp blommor. Man hinner nästan inte med.

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka underbara bilder! Jag pratade om din vackra damm igår, försökte i ord berätta för min mor hur underbart vacker den är. Men orden räckte inte till, jag visade dina bilder också. Just nu undrar jag...hur vacker måste dammen då inte vara irl...

Önskar dig en underbar vecka!
Kram,
Regina

Lussan sa...

Underbara damm bilder, det är en fantastisk tid som väntar oss damm fantaster nu! Man upptäcker någonting nytt mest varje dag=)

Morse Farm sa...

Tusen tack!
vad otroligt vackra bilder, så fint med vilda blommor. Naturligt och vackert.
Ha en fin dag!
Kram Bodil.

Ruben sa...

Harsyran är en av mina favoriter! Fantastiska bilder du tagit! Så stämningsfulla.
Ha det gott - harsyregott!
/Ruben

HelenJ sa...

Harsyran är en av de sötaste blommor jag vet - så underbart att ha en hel äng av dem!
Och dina bilder gör dem full rättvisa...
Ha det bra
/Helen

MrsUniversum sa...

Aaah, två av mina favoriter. Kabbeleka plockar jag in i bukett om jag hittar dem. harsyran är fantastisk, skör och lågmäld.

Min högsommarfavorit är hönsbärsblomman, vit med svart tuss i mitten. Den växer inte alls här.

Vackra bilder av vackra blommor!

godastunder-tokigaidéer sa...

Så skira och vackra sippor, vackert. Jag har en liten fråga till dig som labradorer... Vi är ttre i familjen som vill ha hund, jag är uppvuxen med hun och saknar det men min man har aldrig haft det och vill inte nu heller.. Ha rdu något bra tips som kan få min make att ändra sig? Det är verkligen ingen lätt fråga..

Ha det gott
Kram Anna

färgtrappan/m-l sa...

Nämen...jag har aldrig tänkt på att harsyran har blommor, jag ser bara bladen framför mig...Kommer ihåg dem t.o.m från tiden med "Mulleskolan" när jag var pytteliten och man var ute i skogen och skulle smaka på dessa goda små blad. Blommorna, nä dem såg jag aldrig i Mulleskolan. Måste genast ge mig ut på harsyrejakt. Ja, kanske inte ikväll, får nog bli imorgon. Vackra var dem iaf, de små blommorna.

Hej från en på Västkusten, där-kanske-harsyran-inte-har-några-blommor...vi får se om jag hittar några ;)

Lilith sa...

Härligt att det vilda också får vara med på ett hörn! Vilda blommar är riktigt vackra när man studerar dem på nära håll, som här. I vanliga fall kanske man inte tänker så mycket på dem, de bara finns där. Egentligen borde man gå ut i skog och mark och verkligen SE allt vad naturen bjuder på, alla dessa små underverk!

Trädgårdsdrömmar sa...

Tack för att du framhöll harsyrans blommor, jag hade inte sett dom på det viset.
Det växer en hel del här, och jag och barnen åt dom ofta när vi plockade blommor på ängen.
Underbara bilder som vanligt!!!
Ha det gott
Carina

Elisa Day sa...

Så vackert, man vill bara lägga sig ner där bland blommorna och drömma iväg! Jag ska nog se om det finns något fint hus där som är övergivet som är billigt, jag måste hitta nytt boende nu.
dina bilder är magiska. Kram

Knytt sa...

Så fantastiskt vackert! Först harsyrans ådring och sen dammen - wow!

Related Posts with Thumbnails