18 maj 2010

Ett fynd -och vårblommor

Ibland kan man ha sina aningar. Man känner på sig saker, anar saker och ting, har sina funderingar, misstankar och förhoppningar. Det har just varit en sådan dag för mig, en dag full av aningar. Det har varit insamling av Grovsopor i byarna här i trakten. Och det kan vara rena julafton! Jag brukar alltid ta en sväng med bilen och sakta in när jag närmar mig någon hög vid vägkanten. Det finns säkert många som tycker att jag är helfläng som glor på vad andra slänger. Jag för min del tycker att det är många som är knäppa som slänger värdefulla och vackra saker. Alltså vackra användbara saker. Varför inte skänka dem till någon loppis, tex för välgörande ändamål? Nej de slänger tydligen hellre, de bryr sig helt enkelt inte.
Men jag bryr mig. Åker runt i bilen och förundras över många människors attityder. Och vad de slänger...

Jag trodde att jag såg i syne när jag närmade mig högen med grejor. Såg lite suddigt, såg fel helt enkelt. Jag har länge hållit ögonen öppna ifall en sådan skulle dyka upp, ifall jag liksom skulle råka ramla över en, och nu gjorde jag det! Helt gratis till och med!
(Bilden har jag gjort i kameran, inte efterbehandlat på datorn)


Det var en gammal pianopall! En sån där snygg och användbar sak som dessutom är gammal. Vilket otroligt fynd!! Och den låg slängd. Någon som inte ville ha den längre och bara kastade bort den. Det ödet kunde jag inte låta pallen gå till mötes utan jag stannade bilen, klev ur och lastade in den stackars pallen. Hur kan man kasta någonting sådant? Helt oförståeligt!


Pallen är målad svart och har en sådan där rolig träskruv. Jag hittade även en hel mängd blomstöd som någon slängt bort. Naturligtvis räddade jag dem också.


Kurviga detaljer från pallen.


På hemvägen körde jag förbi ett gammalt ödehus som står övergivet och förfaller. På den gamla gårdsplanen växte små tusenskönor. Jag tog med en liten tuva hem, vilken nu bor i min trädgård.
Jag tycker att de är så söta!


För att fånga tusenskönornas sanna väsen får man krypa nära, alldeles intill marken.


Hoppas att de kommer att trivas i sitt nya hem.


Gullvivorna har också slagit ut. Gullvivor får mig alltid att tänka på kaniner. Det beror på boken "Den långa flykten" av Richard Adams, vilken var den första bok jag läste när jag precis lärt mig läsa. Jag var så förtjust i kaniner och skulle absolut läsa den boken. Jag tycker fortfarande, som vuxen, att kaniner är trevliga och förtjusande små djur så det var en kärlek som bet sig fast, kan man säga.


Kabbelekan vid dammen sträcker sina smörgula blommor mot ljuset. Förr åt man knopparna som kapris, vilket inte är att rekommendera eftersom hela växten är giftig.

25 kommentarer:

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilken tur! Helt otroligt hur man kan slänga en så vacker klenod men tur för dig. Du kanske skulle ta och köpa en lott idag också ;0).
Kram/ Anna

Ingmarie We sa...

Ett fantastiskt fynd. Kan heller inte fatta hur man kan slänga något så fint. Grattis!
Du har alltid så fina foton på din blogg.....

Gela sa...

Det är jobbigt att se vad folk slänger ibland. Finns så mycket fint som slängs. Tur att du såg pallen. Hat också både tusenskönor och gullvivor på tomten. Satt senast idag och frågade för mig själv hur man kan se på tusenskönor som ogräs. Jag villa att de skall växa i min trädgård tycker att de är så söta. Barna plockar ofta en bukett och tar med in. Ha en fin kväll/Gela

Anonym sa...

Vilken fin pall! Helt otroligt att folk kan slänga en så´n. Bättre att lämna in på secondhand. Jag hittade en underbar gammal svart gungstol på secondhand alldeles nyligen. Är sååå glad för den. Och söta tusenskönor vill man ju ha i trädgården. Mina bor bara i rabatterna än. Men de är så välkomna ut i gräsmattan om de önskar.

godastunder-tokigaidéer sa...

JA det gäller att hålla ögonen öppna. Man förstår inte att folk inte lämnar in istället för att kasta....men jag hade gjort som du bara att fynda. Pallen är skit häftig...

Ha de gott
Kram anna

cissi sa...

Oj oj oj vilket fynd=) Du är rätt lik mig du=) Varenda gång vi åker på återvinningscentralen här i byn med grovsopor så är min sambos uppgift att kasta våra sopor och min uppgift är att gå runt på området och kolla in vad andra slängt!! Jag hittar alltid prylar som jag tycker är vansinne att kasta och det stora problemet är att få med dessa prylar hem, då det ej är tillåtet att ta med sig kastade saker från området.... jag bryr mig inte om denna regel & smyger alltid med mig nått hem... sist hittade jag flera kokums tvättfat & en hel och fin tvättbräda som jag nu har som dekoration i tvättstugan.... en annan gång hittade jag världens finaste skåp som i dag är vitmålat & rymmer handdukar, toapapper och tvål inne på vår gäst toalett. Men det skåpet var lite trixigt att få med hem utan att nån såg det=)

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hurra för återanvändning!

Lisas torp sa...

Ja, det är ju heeeeelt otroligt att man kan slänga en sån sak! Tänk, en sån skulle passa perfekt till min tramporgel! *suck*! Jag lägger in önskan och förväntar mej att den kommer till mej på ett eller annat sätt!
Den verkar ju dessutom vara i finfint skick!

Tusenskönor är så vackra och anspråkslösa och blommar envist, trots att man klipper gräset och även dem, så återkommer de lika glatt ändå!

Så nu har våren verkligen kommit till dej också - både gullvivor och tusenskönor....och pianopallar..!:)

Fortsatt lycka till med dina "rajder"!:)
Lisa

Mimi sa...

Fin pall! Som pianist kan jag säga att den inte är speciellt trevlig att sitta och spela på, men som annan möbel är den snygg!
Jag är en likadan hopplös skrotsamlare, som trivs att rota i vad folk slängt. Det stiligaste jag hämtat hem var en stor roddbåt i plåt, med ett pyttelitet hål. Lättfixat! Jag har rott med den i fem år sedan dess. Hälsn Mimi

Cilla - Vit som snö sa...

Man bara gapar!!! HUR kan någon INTE vilja ha den fina pallen kvar!!! O som du säger, varför inte ge den till loppis eller nått.
Tur att du gled förbi o räddade den!
Kram Cilla

Lantliv i Norregård sa...

Du är bara så cool!! Glider förbi i bilen och räddar dessa vackra ting!! Jag ropade in en pianopall på auktion för ett tag sen, jag älskar den!!! Lyckliga pall som får bo i ditt underbara hus!!

Ha det gott!
Kram Kram Malin

HelenJ sa...

Grattis till ett fint fynd! En sådan pall hade jag gärna tagit hand om jag med....

Njut i din trädgård sa...

Vilket fynd! Återbruk när det är som bäst!

Viola sa...

Tala om fynd, så fin, vilken lycka..har 2 st bruna här hemma, den ena klädd sits i vinröd sammet med frans som jag har till mitt gamla piano, hoppas dagen din varit bra, kram

Trädgårdsdrömmar sa...

Såntdär gillar jag !!!
Bara inställningen att skit i om folk tycker att jag är konstig, för jag tycker ju att de är konstiga. Då spelar det ju ingen roll. Huvudsaken att du räddade några föremål. Miljötänkande sett på två sätt. Dels så bidrar du till att minska sopberget..miljötänkande ....samt att du bidrar till att skapa en vacker inomhusmiljö i din redan vackra värld.
Grattis
Carina

skogsnuvan sa...

Den pallen var ju hur fin som helst. Man blir verkligen förvånade över vad folk slänger och slänger och köper nya massproducerade rangliga möbler.
Visst kommer tusenskönorna att trivas i din trädgård. Snart har du dom överallt. Det har jag. Visst är det en härlig tid nu när man nästan ser hur det sprutar upp gräs och blommor.

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Vilken fin pall som du hittade. Härligt med alla vårblommor som kommer nu.
Kram Anette

Almbyboden sa...

Jag hade gjort som du..... tagit hand om den vackra stolen och låtit den få leva vidare under omvårdnad. Grattis! Härligt att även fynda gamla torparväxter. De är ju ljuvliga! Ha en skön vecka! Marie

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilken pall, och så bra skick den var i. Det kan man kalla årets fynd! Känns bra att den får vara med ett tag till. Fina blommor visar du också.
Kramar
AnnaMaria

färgtrappan/m-l sa...

Konstigt är det med alla som slänger saker, men det är ju tur att det finns "samlarmajor" också :)
Fin pall, den passar säkert riktigt bra i ditt hus.

Ha det gott!

Sophia Callmer sa...

Tusenskönorna är jätte fina, ser ut som om de var stora, fast de är så små och sirliga. Fin pall! Återanvändning är bra. /Sophia

Kanonska Gården sa...

Hej hej!!

Vad kul att du hittade till min blogg :-)
Vilken fin blogg du har och vilket hus, vilken trädgård och vilka underbart fina bilder!!

Jag håller absolut med dig om att man inte kan låta så fina saker gå till soptippen, brukar själv ha ett litet öga öppet när man kör till tippen. "Räddade en fin gammal trädgårdssoffa för några år sedan :-)


Ha det bra!!

Kram Gunilla

Katta sa...

Vilken otroligt vacker pall!! Det är ju förståss inte olagligt att kasta en sån men defenitivt omoraliskt! Helt rätt att du räddade den, kram Katta

Fröken Fräken sa...

Nämen! Nu börjar jag grunna på hur jag ska införa insamling av grovsopor-dag här! Ibland när jag är på Återvinningscentralen här i stan så ser jag hur folk tydligen hellre slänger fina saker än lämnar in dem till Återvinningsbutiken på samma ställe.. sorgligt.. är det för att de inte kan få några pengar för sakerna som de hellre slänger sakerna?!

Mats Andersson sa...

Vilket fynd! Och vilka underbara bilder.

/Mats

Related Posts with Thumbnails