27 mars 2010

Pelargonfest

Efter den långa vita årstiden känns behovet efter färg extra stort. Färg och grönska, just den kombinationen får de slumrande livsandarna att vädra morgonluft. Jag har fått tillökning hemma i huset av några rara blomster.

En ljuvlig rosa tulpanpelargon.


Det var en sådan lockande annons i dagstidningen. "Pelargonfest, stod det, ett hundratal olika sorter av unika och sällsynta pelargoner." Jag åkte naturligtvis dit, till Sörvalla Blommor. Efter att ha lämnat stora vägen som går genom samhället och åkt en liten bit ut på landet anade jag redan när jag närmade mig att jag var sent ute. Fast egentligen inte. De hade bara haft öppet i 15 minuter men parkeringen var redan knökfull av bilar!


När jag klev in genom dörren var jag nära att vända igen. Det var otroligt mycket folk. Behovet av pelargoner tycks enormt här uppe i norr. Man kan faktiskt kalla det för en riktig pelargonfrossa! Jag tog ett djupt andetag och gick in i alla fall. Kön till kassan tycktes ringla fram i flera kilometer, nja inte riktigt men nästan. Jag tog några bilder, men försökte att inte få med några personer. Vet av erfarenhet att det finns individer som inte gillar att bli fotograferade och det får man respektera.


Några pelargoner följde med mig hem. Den här tulpanpelargonen heter Emma av Bengtsbo. Den är så skir och fin i sitt uttryck. Jag har aldrig haft en tulpanpelargon förut så det ska bli spännande att se hur den utvecklar sig.


Här är en pelargon med stora vackra blommor. Vad den heter vet jag inte för lappen hade ramlat bort när jag packade upp den här hemma.


En ståtlig och kraftfull pelargon.


Här står de och väntar på att hitta sina boplatser i huset.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Boije!
Härliga färger på pelargonerna. Kan den ljusrosa vara en Mårbacka pelargon tro? Köpte en sådan som jag hade utanför dörren förra året. De är så fina.Den står i garaget i väntan på våren. Men jag brukar inte alltid klara dem över vintern. Får se hur det går i år.
Ha en skön helg.
Kram Marita i Björkhagen

Anonym sa...

Hejsan.
Jag heter Therese och har följt din blogg i några månader, det är alltid spännande att se om du har skrivit några nya rader.
Jag jobbar i en blomsteraffär och den "hemliga" pelargonen är en "engelsk pelargon" men jag vet inte sortnamnet.
Tack för en mycket trevlig blogg!

Lisas torp sa...

En tulpanpelargon har jag aldrig sett eller hört talas om! Så vacker den är och påminner ju i färgen om den ljuva Mårbackan!

Ja, nu längtar vi efter färg, blomning och gröööööönt!!!
Få se om jag hittar något spännande på Trädgårdsmässan som är snart - 8-11/4 i Älvsjö! Kanske jag springer på en tulpanpelargon där?!
Jag lovar att lägga ut bilder från mässan och de ev. nyheterna som visas där.

Ha nu en härlig lördagskväll och njut av din pelargoner!
Lisa

sylvia sa...

hei hei..
åå så nydelig en plante du har kjøpt,aldri sett den før,
herlig med farge nå når våren kommer,
snøen fortsetter å smelte her,deilig når en kan grave i jorden igjen,har plantet ut noen påskeliljer og stemor/peneser, de pynter opp nå.
åå som vi gleder oss til varmen nå
klokka skal stilles frem i dag.
klem fra sylvia

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ihhh, jag hade nog fått fnatt om jag hamnat mitt i pelargonfrossan.
Emma har vi sedan i fjol och den är bara sååå söt.
Sänder några varma vindar norrut,
kram Lydia

slottsträdgårdsmästaren sa...

Du lyckas alltid ta så fina bilder!

Sjabbig men chic sa...

Åh, pelargoner! Just nu har jag två ljusrosa Mårbacka som börjat blomma. Sen har jag tre andra pelargoner som jag inte alls vet vad det är för sorter men det är så himla spännande. En har börjat knoppa sig lite i rött den andra lite i mörkt, mörkt rött och den tredje ser ut som om den skulle kunna bli vit. Lovely!

Kram Lisa

Rosor och ruiner sa...

Vilka fina bilder, du gör verkligen pelargonerna rättvisa! Den ljusrosa är min favorit!

Vit som snö sa...

Det var en ny sort för mej men den låter ju helt sagolik! Och vilket ställe att strosa runt på... nu som man bara vill hamna i en prunkande trädgård!!!
Ha en mysig kväll! Kram Cilla

Elisa Day sa...

visst är det ett speciellt träd? Egentligen är det flera olika träd, det var många som såg ut så där. Håller med dig, det är något speciellt med vyerna i norr. Tidigare hade jag svårt för pelargoner, tänkte på dom där röda som mormor hade. Men nu har det dykt upp så många olika spännande sorter. Kram

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Pelargonnoja... det hade jag den stora glädjen att drabbas av för några, ja ganska många år sedan. Numera är det vildpelargoner och primärhybrider som jag faller mest för.
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad härligt att få komma på en pelargonfest :-)
Tulpanpelargoner är jättefina.
Ha det gott. Kram, Ingela

Unknown sa...

Så läcker din tulpan perlagon är.
Aldrig vare sig sett eller hört om tidigare.
Spännande att se hur den kommer se ut i full blom.

Strongt av dig att orka vänta i så lång kö.
Inget jag klarar så bra precis. Men så fick du ju också lön för mödan.

Ha det gott
Kramisar Jeanette

Huset vid ån sa...

Vilket härligt blickfång med alla våriga perlagoner! Tulpanperlagonen köpte jag förra året och den blommade lika tacksamt som Mårbackan. Den lite "kraftigare" perlagonen du köpt är en Engelsk perlagon jag tror den heter symfoni. Ha en bra start på Påskveckan! Kram Therese

skogsnuvan sa...

Om inte om fanns hade vi kanske stött på varadra där för jag tänkte åka men så kom mitt skånefrämmande just igår. Jag ska försöka sätta om mina blomskott idag i alla fall.
Jag har en hel del jättepelargoner som är sedan min farmors tid som jag vårdar ömt och som får stå ute hela sommaren. Tar lite skott från dom till inomhusblommor. Pelargoner är tåliga och jag gillar dom

Gårdsromantik sa...

Vilk aunderbara pelargoner - än har vi en halvmeter snö - så suget efter dem är inte lika stort här uppe...men snart :-)

Kram Maud

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Underbara pelargoner du hittat och just tulpanpelargonen har jag hört talas om, skulle definitivt också noppar åt mig en sådan. Underbara knoppar!

Ja nu längtar jag så smått efter att få frossa i pelargoner här hemma. Efter påsk hoppas jag blomsterbutikerna fått in lite mer av pelargoner!

Ha en fin påskvecka!
Söndagskramar från Linda

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det ser precis ut som små tulpaner, jättefin sort. Alla tre var riktigt fina. Jag har inte köpt någon än, men snart...
Ha en fin påskvecka
Stor kram
AnnaMaria

Rut och Signe sa...

Finns så mycket vackra pelagoner och jag är själv mycket förtjust i tulpanpelargonen. Vanliga mårbacka är inte helt fel den heller. Det får bli lite av varje till sommaren att samplantera i vackra korgar. Ha det gott! Marie

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jaaaa pelargoner är underbara. Jag har en tulpanpelargon men den är mer cerise i färgen. Den har överlevt vintern och jag har fått så fina kraftiga skott när jag klippte ner den. Har köpt några nya sorter, få se om de trivs och blommar så småningom.
Ha det allra bäst!
Kram,
Regina

Christina sa...

Vad härligt med pelargonfrossa! Där skulle jag varit, då hade jag haft bilen full på hemvägen!
Emma av Bengtsbo är en sort som står på önskelistan! Jag har en cerisefärgad tulpanpelargon.
Ha en riktigt skön påskvecka!
Christina

Norregård sa...

Hej!!!
Ljuvliga pellisar!!! man kan liksom inte få nog av dom;o)

Kram Kram malin

Ruben sa...

Smart av handelsträdgårdarna att anordna specialdagar. Inte riktigt samma känsla att köpa pelargoner på till exempel Konsum. /Ruben

Moa sa...

Så härligt med nya pellisar och din tulpanpellis är så himla vacker, lockas ofta av såna där tillställningar blir väl snart någon här också =). Önskar dig en härlig påskvecka.. Moa

Vit som snö sa...

Vilken underbar kommentar från dej! För du har rätt i alla otäcka kryp vi slipper häruppe, man kan ju inte få allt här i livet, eller hur?!
Kram Cilla

Ester sa...

Väldigt fina!
Det är som om man fullkomligt suger åt sig färg nu på våren. Jag har haft en mörkare rosa-orange tulpanpelargon som hette 'Patricia Andrea' om jag inte minns fel. Den var fin, men som sagt var, VAR fin... Hoppas du har bättre tur med din!
Må så Gott!
Ester

Related Posts with Thumbnails