23 mars 2010

Det handlar om läget...

En sak som är mycket betydelsefull i vår tillvaro är läget. Det kan vara läget på våra hus, placeringen av fabriker och kanske vart man väljer att parkera sin bil. Jag lastade in mina tre labradorer i min lilla bil och körde ut till skogen. Att lösa parkeringsfrågan kan vara "lite" besvärlig. Till slut hittade jag en bra väg, men då fick jag syn på den här skylten... Eftersom jag inte ville bli skjuten så funderade jag ett tag på att åka därifrån. Men vid närmare eftertanke så valde jag att parkera bilen i alla fall, där mitt i skogen, eftersom jag tror att vi fortfarande har allemansrätt i skogarna i Sverige och att vi inte har licensjakt på människor. I alla fall inte nu på vintern.


Efter en stunds pulsande i snön efter ett gammalt skoterspår kom vi fram till en skogstjärn. Det höga branta berget med sin täta svarta skog fick mig att fundera på den där skylten igen. Det kändes inte riktigt avslappnande, kan man kanske säga.


Vi bestämde oss ganska snart för att åka hem. På vägen tillbaka till bilen började mina hundar vädra i luften och se vaksamma ut. Läget kändes spänt. Var det någon som retat upp sig för att jag dristat mig till att parkera, trots skylten, där mitt i skogen? Var det någon som smög på oss?


Vi kom fram till bilen utan att någon skjutit efter oss och fortfarande vid liv. Jag började fundera lite på detta med att det så oftar handlar om läget. Åkte igenom ett samhälle som ligger nära mig och tog några kort. Bilder som får visa lite på vad det är viktigt med läget när det gäller hus. Något man som köpare av hus alltid måste komma ihåg att tänka på är läget på huset. Det är någonting som inte går att ändra på. Utsikten. Läget. Omgivningen.

Det här huset hade en gång en mycket vacker utsikt över sjön och bergen. Men någon gång har några bestämt att det var läge, just där, att bygga en skola. Inte så trevligt kanske för dem som bodde i huset, med tanke på att det vackra läget försvann, utsikten blev rakt mot skolan. Fastigheten sjönk med all säkerhet i värde också, ifall de hade velat sälja. (bilderna går att klicka på så de blir större)


Den här bilden är från samma samhälle. Läget på det här vackra huset är inte så tilltalande. Rakt i söder nere vid sjön ligger en fabrik!


Ett vackert och lite ovanligt hus. Säkert många som skulle vilja bo i det. Sitta där på verandan och njuta av utsikten mot söder ner mot sjön.


Utsikten...det här är utsikten! Huset syns lite till höger i bilden och rakt nedanför, otroligt nära också, ligger det här... Skulle någon vilja sitta på den verandan, vara i den trädgården? Och vad har hänt med fastighetsvärdet, ifall de som bor där inte skulle stå ut längre och måste flytta? Ja det kan man fundera på...


Bredvid det gula huset ligget det här röda huset. Vackert! Men med samma läge.


Det handlar om läget. Vart man anser att en placering är lämplig eller inte. På Vestas hemsida, Vestas är ett stort multinationellt bolag som tillverkar vindkraftverk, kan man hitta den här bilden. Tydligen ett lämpligt läge för placering av vindkraftverk.. eftersom de själva har bilden på sin egen sida. "Vindkraft är konkurrenskraftig" står det att läsa.


Jag tittade runt på internet och hittade många horribla sanningar om detta med läget. Utsikten. En bild från Kanada. Säga vad man vill om vindkraftverk, men att tvingas bo i detta industribuller.. För vindkraftverken låter, högt och långa sträckor. Ljudet klassificeras som det inom industrin.


Ännu en bild från Kanada. Lämplig placering?


Spanien.


Sverige, skärgården. Vill någon bo där nu, eller ha ett sommarställe..
Går det att sälja och flytta, tja... Det handlar ju om läget...

Bild lånad från internet.

Visst kan vindkraft vara bra men jag säger återigen; det handlar om läget. Placeringen.
Hur ljudvolymen är på den här gården och inne i huset, vågar jag knappt tänka på! Om husägarna inte står ut med bullret längre, går huset att sälja? Skulle inte tro det.
Bild från USA.


Det kan vara svårt att riktigt förstå hur stora de är. Gigantiska!
Bild från USA. Det handlar om läget...

Lägg märke till husen längst ner!

13 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Gillar verkligen det gula huset! Men med den där utsikten kan man ju nästan säga att huset är förstört. Intressant inlägg!

Ha en fin dag

Rebecca

ps. tur att inte skyltägaren var ute i skogen samtidigt som du :)

Lantliv sa...

Brr....fick en olustig känsla av den där skylten. Har sett för många rysare....

Vindkraft.....måste ju finnas bättre läge än just invid hus och nära samhällen.Hade de som bestämmer själva velat bo nära dessa omoderna monster. Tror knappast det!
Det måste ju finnas smidigare sätt att utvinna energi.....från havet har jag läst om....är inte det bra och stör ingen. Vet inget om utsläppen där...men energin är väl beroende av vattnets strömmar så det borde vara klockrent! Tycker de borde kommit längre idag 2010....

Härligt inlägg,

kram Anne-Lee

Lisas torp sa...

Usch ja, vilka skräckexempel det finns på lägen! Man undrar ju ibland hur "någon" tänker när det gäller placering av både vindkraftverk och fabriker?!

Och visst har du så rätt - LÄGET är viktigast och säkert en förvissning om att inget bygge kommer för nära för att störa just - läget!
Lisa

bakom berget sa...

Hej! Man undrar ju vem som tycker sig ha rätten att "hota/skrämma" folk, som bara vill ta sig en skogspromenad. Men, han kanske tycker att det är tufft!
Det där med läget, när det gäller hus...Det har jag ganska stor erfarenhet av. Vi byggde vårt hus, med utsikt över en äng och bort mot skogen. Idag ser vi in i en 15-20 meter hög plåtvägg. Alltså byggde bonden bredvid oss en stor maskinhall för reparation av skogsmaskiner, just där. Det som återstod av ängen, fylls nu av skrot och maskiner.
Lantbruk bygger ju fritt utan bygglov. Det ska man räkna med, när man bygger sitt hus!
Jag tror att jag hade valt en vindsnurra!
Ha det gott och hälsa dina vackra hundar. Åsa.

Gela sa...

Hej, ser att jag missat några inlägg hos dig. Intressanta inlägg. Vacker häst måste jag ju få säga. Vet en del om hur det är att bo nära ett vindkraftverk. Min kära far tillverkade ett eget som han lyfte 30 meter upp på ett stålfundament bredvid vårt hus där jag bodde som barn. Han var nog lite före sin tid. Tyvärr skenade det iväg lät som en helikopter och störtade. Tur att ingen blev skadad...
Underbara trädgårdsbilder du visar i det förra inlägget och vad skall man egentligen tro om skylten?! Ha en fin fin kväll/Gela

Börjelundskan sa...

Hallå hallå!

Visst är det så att läget betyder mycke, särskilt hur det ser ut där man bor. Stackars människor som drabbas av stora bolags framfart eller nån idiot till byggherre, man kan ju gråta blod för mindre!

Jag känner mig lyckligt lottat, jag har ängsmarker runt omkring mig och inte en granne så långt jag ser. Hoppas så förblir också.

Den där skylten var inte rolig, undrar om man får sätta upp sånt,....man kan ju inte låta bli att känna sig hotad, förstår din olustiga känsla.

Blir så glad att se dina underbara Labbar. Krama dom från mig (har själv haft en)

Kram Cin

sylvia sa...

hei.
å fysj for et skilt dette var,godt du kom deg like hel hjem igjen,å ja utsikt å beligenhet har masse å si..så sørgelig med de flott husene som har fått den utsikten til firkantet fæle bygninger..
ønsker deg en hyggelig kveld,
stor klem fra sylvia.

å du ,dine sommerbilder fra hagen din .de er såå vakre så vakre ,jeg kan ikke få sett nok på dem.

STENLYCKA sa...

Men vad skönt att du lever!!! Blev riktigt orolig.
När det gäller läget på vårat hus så kommer vi inte få många kronor för det om vi skulle sälja, för vi bor nära en flygflottilj och där är det inte populärt att bo, för allt buller. Så här i byn blir husen billiga. Men för oss har det varit bra läge, till min mans jobb på flottiljen och för mig på biblioteket, så för oss är det rätt läge.
Kram Raina

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Den skylten är rolig, skulle passa bra där maken jagar. Inte för att han skjuter folk då. Härlig promenad med hundarna, så skönt för dom och springa lösa. Fina disponentvillor du fotat, tyvärr ligger det ju en fabrik nära såna. Sen var det lite lessamt, inget vidare och bo under såna snurrande jättar.
Kramar
AnnaMaria

LoveYourHomes sa...

Lider med dig, hur går det med kommunens planer om vindkraft?

godastunder-tokigaidéer sa...

Usch där hade jag aldrig vågat gå, som sagt sett för många dåliga filmer.. Ja läget gör mycket, tråkigt om det ändras under tiden man bor där och kommunen går in och beviljar ett lov på vindkraftverk, ingen höjdare. Jag säger bara överklaga så långt det går. Översikts planer visar ofta var kommunen rekommenderar placering av dessa giganter.

Ha det bäst
Kram ANna

skogsnuvan sa...

Du och jag får verkligen vara nöjda som har sjöutsikt. Jag äger marken ner mot sjön så ingen kan komma och skymma utsikten heller Fint fint

LoveYourHomes sa...

Fy vad trist med giriga byggherrar.....de skulle säkert kunna tjäna sina pengar på något annat som inte drabbar folk runtomkring, kanske göra något gott istället.

Har inte tänkt så mycket på ljudet förut, hör rätt dålig, men när du påtalar detta är det ju glasklart vilka problem det ställer till.

Vi fick inte ens veta att det byggdes 2 st vindkraftverk på vår skärgårdsö....de bara stod där en dag, en bra bit ifrån iofs men ändå.
Det var också privata byggherrar.....ryser igen vid tanken. För de fasta öborna är det en sport att vinna energi i alla former.

Vi kämpar på, eller hur. ge inte upp!

Related Posts with Thumbnails