11 februari 2010

Maja

Idag är det en lite speciell dag. Det är Majas dag. Hon fyller 7 år. Maja är en av mina tre svarta labradorer och har en päls så svart att självaste natten avundas henne. På fotot alldeles nedanför var hon valp, en riktig sötnos vill jag lova, med tassar så stora och breda att man förvånas när man tittar på bilden. Hon är så fin!


Här sitter hon idag i kökssoffan med födelsedagstårtan på bordet alldeles framför. Sitter och tittar när husse hämtar fat och koppar ur skåpet. "Skynda dig husse! Jag kan snart inte behärska mig!" Men det kan hon, hon vet hur man uppför sig vid dukade bord.


Den här bilden tog jag hos uppfödaren. Alla valparna pep, morrade och levde om. De for omkring så att man inte visste vart den ena valpen slutade och den andra började. De var aldrig stilla. Hopplöst läge att fotografera alltså. Så jag satte mig på golvet framför dem och pep tillbaka. De blev alldeles tysta och stilla, vände sina förtjusande små huvuden mot mig och lyssnade. Då pep jag igen och då kom de och ställde upp sig så här väluppfostrat. Som på beställning, bara att skynda sig att knäppa ett kort. Maja är trea från vänster, hon med huvudet lite nedböjt.


Det är med kluvna känslor jag hämtar hem en valp. Jag är naturligtvis otroligt lycklig, men känner ett litet sting av vemod också. Att ta den lilla valpen från sina syskon, sin mamma och den invanda tryggheten. Så vad gör man då? Jo man låter naturligtvis den lilla valpen få fortsätta att sova där det är varmt och tryggt, i mattes säng. Det är ett otroligt bra sätt att prägla en valp och det gör att kontakten mellan mig och mina hundar kommer på ett naturligt sätt. All dressyr framöver blir så mycket enklare då.
Lilla Maja, första natten i hennes nya hem. Så söt hon är!


Gullig men vasstandad!! Att gnaga och gnarva, bita och slita är helt naturligt för en valp. Men det bästa är naturligtvis om de utför sina instinkter på material som inte är så känsligt.
"Fy inte bita!" säger jag. Maja tittar på mig och fattar ingenting. Pinnen på köksbordet är ju perfekt att sätta tänderna i.


Eftersom Maja ännu inte lärt sig människornas språk och man inte ska tjata på hundar så lyfter jag resolut ut henne på verandan. Hon är redan sömnig igen och jag bäddar ner henne på en filt. Hon ligger halvt i skuggan och kikar på mig med sina mörka ögon.


Skogen är den perfekta lekplatsen. Här har hon hittat en tuva med blåsippor.


Majas favoritsysselsättning är skor. Hon älskar att bära runt på dem, eller ska jag hellre säga busa med dem. På bilden är hon ung och har min toffla i munnen. "Kom och försök ta mig matte! du kan inte, du hinner inte!" retas hon, och jag skrattar och jagar henne.


Gina och lilla Maja busar. Maja ser så rolig ut där hon tullrar runt på rygg med benen i vädret!


Nu, 7 år senare, gör hon samma sak. Kastar sig på rygg och spretar med klorna. Samma beteende och lika busig. Det är så härligt med labradorer för de är busiga hela livet. Som små valpar, stora mycket intelligenta valpar.


Maja, Ella och Gina. Maja har något i munnen som Ella vill ha. Gina tittar avvaktande men hänger på för att kolla att de sköter sig.


Maja med snö i ansiktet. Redan 7 år. Vart har tiden tagit vägen? Jag tycker att det var alldeles nyligen hon var liten valp.


Här sitter de alla tre i kökssoffan och väntar på tårtan.


Ett porträtt av en labrador. Hon sitter på pianopallen och ser in i kameran. Det ser ut som om hon säger något. "Tack för titten och välkommen åter!"

38 kommentarer:

Spirande grönt sa...

Fint! De är härliga, vad skulle man göra utan de fyrbenta vännerna?

Grattis Maja!

Rebecca

Gela sa...

Grattis Maja. Tur att du har en sådan fin matte och att hon har dig. Hoppas ni har en fin fin dag. Underbara bilder/Gela

livet på utanäs sa...

Såå fina de är , hundar och katter är det bästa som finns ...

Har två draghundar . Vi köpte en ny sorts spark i Söndags med "teflonskenor" så i veckan har det varit full rulle . Ojjjj , så kul det är :)

Det gäller bara att kunna hålla balansen ...

Ha nu en fortsatt fin dag !
Kram Sussi O

Laila sa...

Fine bilder av fantastisk flotte hunder.
Gratulerer med dagen Maja.
Klem Laila

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Grattis Maja! Du har så fina hundar, alla tre, men idag är det Majas dag. Dina foton är ju så söta så man smäller av, det när ni sover är jättefint. Och jag håller med, hade alltid vår Rasmus i sängen. Så skönt med en varm vovve bredvid sig.
Klappa Maja från mig.
Kramar
AnnaMaria

sylvia sa...

gratulere til Maja.
så herlige hunder,
nydelige bilder.
ønsker deg en flott dag med hunder.
klem fra sylvia

Ainosofia sa...

Wonderful pictures! Vau!

bakom berget sa...

Ja, vad skulle man göra utan sina hundar? Dina är ju helt underbara.Hälsa tjejen och gratulera. Ha det gott! Kram Åsa

Viola sa...

Du vet ju att jag är labbeägare och min tredje det äroch det blir nog en valpis till sommaren...vad jag har njutit av dina blider...finns inget underbarare är en labbevalp...kan göra mig påmind om hur dom luktar..och känns i pälsen, min första var en svart tik...Elsa...nu är Otto snart 11..min näst sista blev 14..synd att man får ha dom så kort tid..som du skriver...dom blir aldrig vuxna, det är det som är så härligt med dom...och tårta det blir det även här till födelsedag..ha det gott med din trio,

KRAM

Love Your Homes sa...

Jag skulle gärna vara valp hos dig......hjärtnupna alla dina tre älsklingar!

Lisas torp sa...

Underbara bilder på Maja och de övriga viffarna!
Jag vet precis vad du menar - har själv haft två flattar! Underbara och busiga hela livet! Tala om energi! De är GLADA helt enkelt och har en otroligt bra inverkan på oss människor!
Mmmmm, jag kan fortfarande känna den goa valpdoften vid sidan av nosen, den lena nakenmagen...!*suck*!
Där fick du igång mej, tack för det!
GRATTIS Maja och bon apetit!
Nosgos
Lisa

Mrs B sa...

Gratulerer så hjertelig med dagen, Maja :) Labradorer er verdens herligste hunder, og når jeg ser dine bilder får jeg bare enda mer lyst på en, eller kanskje tre... Kjenner igjen sko-bæring, ja, slik holdt min labrador også på.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

En sån härlig Maja, stort grattis till henne & till er som har förmånen att ha henne.
Ha en fin födelsedag,
Lydia

Krukmakeri hemjord sa...

Helt underbara bilder!

Valpar luktar så gott så att ha dom i sängen är bara så underbart!

Slukade dom hela tårtan själva?
annbritt

Norregård sa...

Grattis Maja!!
Jack är min första labrador och jag har lovat mig själv att aldrig var utan en labbe!!
De är underbara, vackra, starka och modiga!!
Och BUSIGA som du säger!!
Jag bara älskar dina hundar!! Lyckliga du;o)

Ha det bäst!!
Kram Kram Malin

Godastunder-tokigaidéer sa...

Gud vad fina de är, jag vill också ha. Min man och jag har tyvärr olika åsikter här och de går kraftigt isär, vad gör man?

Kram Anna

Sylvia sa...

Cute dogs, gorgeous pictures !
Best wishes,
Sylvia

färgtrappan sa...

Hej! så goa, så fina, så uuuunderbara. Varje gång jag ser dina hundar förstår jag inte vad jag sysslar med. Varför har jag ingen här hos mig? Var håller hundarna hus?? Varför åker jag inte direkt imorgon bitti och skaffar mig en??? - tills det blir morgon och jag sansar mig lite...men OM jag åker till en kennel...ja, då är det ju kört, det vet jag.

Grattiskrama Maja från mig,dvs Maja!

Rut och Signe sa...

Ja, vart tar tiden vägen.... allt snurrar på i hisklig fart. Wippa är nu dryga året och hon förgyller vår tillvaro dagligen med sina busiga upptåg. Ibland skulle jag vilja ha en kompis till henne men då jag ibland jobbar ute hos folk i deras trädgårdar känns det mest praktiskt med en hund i bilen. En liten kisse kanske skulle kunna passa här hemma - får se! Ha det gott - Marie

Annika Christensen sa...

Hej!
Tror att de här hundarna har välrdens bästa matte. Livet med hund är underbart. Jag skulle aldrig ha hund för jag var så himla hundrädd men vilken tur att jag ändrade mig.
Förstår precis varför det blev Maja hon säger ju Ta mig...
Underbart inlägg och härligt liv du lever.
Det är sådant som jag tycker är lycka och rikedom.
Ha det bra
Annika

Unknown sa...

Ja, du kan det där med livskvalitet. Att ha tre hundar att busa runt med, ojoj, det måste väl vara livet det?
Gillade verkligen bilden på en trött matte med en trött liten valp, så himla stämningsfull var den.
Ha det gott.
//Camilla

lottens vita och gröna sa...

hej där, vettu detta inlägg gör att jag blir tokrörd, tårarna bränner, finns inget goare än en labbis...har haft en själv, han hette xet
din lilla maja är så söt så man nästan spricker, vilka vackra bilder!!
varmkram lotten

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilka fantastiska bilder! Blir alldeles lycklig!!!! Har du läst boken Marley och jag? Den handlar om en inte fullt så väluppfostrad jaktlabrador... Hur kul som helst!
Kram/ Anna

oumberligating sa...

Vilka härliga bilder! Minns när vi fick våran hund när jag var liten Twiggy hette hon och var en airdalerterrier, vi sov tillsammans i tio år, mysigt!
Är just nu hundjour om det blir valpar så har jag lovat att komma över och hjälpa en av mina barns kompisar. Väldigt frestande med valp själv nu!
Ha det gott!
Kram ifrån Peter!

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken bedårande trio du har där hemma och stort grattis till gulliga Maja! Ja, jag förstår det måste vara jobbigt att ta en valp, fr mamma o syskon men dina hundar har verkligen haft turen att hamna i ett jättebra hem, det är kul att se när djur har det bra!

Otroligt fina bilder på de gulliga vovvarna! Mari.

skogsnuvan sa...

Så fina bilder på fina hundar. Labradorerna brukar ju ofta bli så feta och överviktiga men dina är ju så perfekta och fina. Trevliga hundar är det ju och som sagt glada och lekfulla.

Skogsdoft & havsbris sa...

Grattis Maja! Hoppas tårtan smakade, och det gjorde den alldeles säkert!
Fina bilder på dina hundar, man riktigt ser hur de trivs hos dig. Ni verkar ha ett alldeles speciellt förhållande, du och dina 3 fina hundar, det är härligt att läsa om!
Jättefina bilder i det förra inlägget också, förresten! Gillar de vackra tapeterna och den underbara panelen, kan förstå att du föll för rummet första gången du såg det - det skulle jag också ha gjort! Och vilket fantastiskt fynd det fina bordet var också! Jag önskar man kunde göra lika fina fynd på våra loppisar här hos oss också...
Ha en fin helg!

It's me sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
It's me sa...

What a beautiful pictures of beuatiful dogs !

Maya congratulations with your birthday !

What a nice blog you have

I come back soon i will follow you...

Greetz from Ria fron holland

Elisa Day sa...

Altså du och dina bilder! Älskar dom. Och Maja är helt underbar! Grattis till henne. Har en svaghet för svarta djur :D Gillar alla djur men dom svarta dras till mig Kram

Marieberg sa...

Som stor hund- (och djur) älskare så är det helt perfekt för mig att få frossa i dina fina hundbilder. När jag dessutom älskar gamla hus med dess innehåll och omgivningar så passar alltså hela din blogg alldeles förträffligt utmärkt för mig! Trevlig helg. :-)

Fånga dagen sa...

Åh vilken liten goding du har. Det är väl helt underbart med djur, trogna och nöjda med att finnas till.
Jag har en katt som beter sig som en människa undrar vem som gjort honom sådan? inte jag väl.

Hoppas tårtan smakade bra vilket jag är säker på att den gjorde.
Ha en bra alla hjärtans helg.
Kram Lena

Anna sa...

Grattis Maja! Dom har en fantastisk utstrålning alla tre.Underbara bilder.Anna östergötland

Trädgårdsdrömmar sa...

Ohhh... så fin hon är!!!Underbara bilder!!!
Vi har en Borderterrier som fyller 7 år i år.
Tiden går verkligen fort. Hon är min mans fru nr 2. Han är favoriten och hon sover på hans arm varje natt. Men jag duger bra också..Hundar är underbara och så fulla med 100 procent kärlek.
Ha det gott
Carina

Lina sa...

Hej! Vad fina hundar du har. Har varit och hälsat på dina föräldrar i Mellansjön, då vi har en stuga i närheten som vi åker till ibland. De tipsade om din hemsida, eftersom vi pratade en del om hundar. Tjatar på min far att skaffa en labrador, men det går trögt till. Kan du inte berätta lite om hundarna då du nog har en del erfarenheter om den rasen? Skulle vara jättetrevligt. Kram! Lina

Anonym sa...

Good way of explaining, and pleasant piece of writing to get data on
the topic of my presentation subject matter, which i am going to deliver in university.
My webpage :: genius nicer dicer

Anonym sa...

I for all time emailed this website post page to all my contacts, since if
like to read it afterward my contacts will too.
My web page :: increase youtube views

Anonym sa...

smokeless cigarettes, electronic cigarette reviews, smokeless cigarettes, smokeless cigarettes, e cigarette forum, electronic cigarette starter kit

Related Posts with Thumbnails