12 december 2009

Frusen tid

Snön kom och lekte lite med oss och sedan försvann den. Nu har frosten tagit vid i dess ställe. Jag har varit och fotograferat lite och kommit förgängelsen inpå livet. För en tid sedan, var det hö i den här ladan. Om det var för länge sedan eller endast för ett tag sedan beror på vilken personlig uppfattning man har om tiden. Nu har skogen tagit tillbaka det den förlorade en gång i tiden. Det ena avlöser det andra och följer händelserna tidens gång så tar alltid naturen tillbaka sin självklara rätt till existens.


En gång för länge sedan var även ladan stora levande träd. Nu håller timret på att bli till mull där nya träd växer. Kretsloppet har gått ett varv och allt är frid och fröjd, kan man tycka. Men det ser i alla fall ut som om den stackars ladan kämpar, nu för tiden en ojämn kamp, bortglömd av dem som en gång byggde och använde den. De kanske inte ens finns kvar längre, de heller..


När man går närmare är det som om dörren öppnas till en annan värld. Samma värld men annorlunda. Allt blir så mycket mer påtagligt när man kikar in genom dörren. Känns nästan som om man kikade in olovandes på händelser som egentligen inte var tänkta för människors ögon.


Kaos hittar man här inne i ladan. Eller är det här ute man bör säga nu? Kaosteorin dyker upp i mina tankar; att den stämmer verkligen här. Eller kanske inte. Det kan vara så att det som ter sig som rena kaoset egentligen är någonting helt annat. Det kan gå tumultartat till ibland när ting tar tillbaka sin ursprungliga rätt till existens, men till sist blir allt som det var avsett att vara; i det här fallet skogen som återställer människans korta gästspel i dess livsflöde.


Begreppet tid kommer ofta i mina tankar när jag vistas vid vatten. I det här fallet bäcken i skogen. Vattnets konstanta rörelser sker här och nu, precis i detta ögonblick, nya rörelser hela tiden men ändå samma rörelser som har skett hela tiden innan, ända sedan dess begynnelse. Och hur vet man hur långt tillbaka det kan ha varit? När började bäcken; kan man mäta tiden?


Jag hoppas att det kommer en tid när vi människor inte ser oss tvingade att mäta en massa tid hela tiden. Att allt kan få ske i sin egen rytm. Jag tror egentligen inte alls på begreppet tid; det är en uppfinning av mänskligheten, ofta i syfte att hålla kontroll på saker och ting.


Bäcken leker sig fram genom skogen utan egentligt mål eller mening. Den bara finns där; utan planer, krav eller plikter.


Det är någonting speciellt med vatten. Livfullt forsande samtidigt som fruset till is men ändå samma vatten.


Den här bilden får mig att tänkta urtid. Tid innan tiden fanns. En mer naturlig tillvaro som känns lockande och spännande. Det finns snart inte mycket naturlig natur kvar längre. Och det lilla som finns kvar vill människan gärna utnyttja, exploatera, med de numera så modernt slagkraftiga orden: "vi måste tänka på miljön!" Jo visst, men går det verkligen att rädda vår miljö genom att exploatera naturen?...

20 kommentarer:

Lisas torp sa...

Underbart trolska bilder och intressanta tankespår! Och jag tror du har helt rätt i det du säjer om tiden - den går egentligen inte att mäta utan är ett påfund av människan...!
Vilken bra jämförelse med det rörliga vattnet.

Ja, det är fascinerande med förfall. Många gånger är nog människan det stora problemet, eftersom vi inte riktigt förstår att vi faktiskt är den DEL av miljön, naturen och inte minst - kretsloppet...!
Tack för titten!
Lisa

HelenJ sa...

Vackra bilder och intressanta tankar. Nog är det så att även om vi människor försöka styra naturen är det ändå den som vinner i slutänden...

IreneL sa...

Vilka underbart vackra bilder du bjuder på! Allt blir så fint när man ser genom dina ögon! Ha en fin dag!

Anonym sa...

Vilka bilder så vackra.

Almbyboden sa...

"Tid är det enda vi egentligen har" brukar min goda vän säga till mig... det är bara en fråga om vad jag prioriterar att göra med tiden har har. Ibland prioriterar jag bort min egen känsla för vad jag vill göra men det är ändå ett val det med. Dina tankar greppar tag och inbjuder till en stunds eftertanke. Välbehövligt och rofyllt att få läsa vad du delger oss här ute. Tack för ditt inlägg! Marie

Fredrik och Micael sa...

Fantastiskt vackra bilder genom hela din blogg.

Gina och Leo är så otroligt söta. Kul (å praktiskt) med en kanin som är rumsren.. :)

Ditt hem är som från en film.. man vet inte om det är verklighet eller fantasi. Du har verkigen en blogg som man blir trollbunden av.

Kommer snart tillbaka.

Trevlig lördag//Fredrik

På vår udde! sa...

Håller till fullo med föregående talare! Hade inte kunnat utrycka mig bättre! Är det verklighet eller fantasi? Känns underbart när man läser din blogg att sväva lite i gränslandet...

Annika Christensen sa...

Jo visst är det så. Vi skyller hela tiden på tid. Jag har inte haft tid osv.
I år jag varit en sådan tyvärr....
Men jag håller med dig. Var tid har sitt och låt det ha det.
När barnen kryper vill va att de skall gå, när barnen går i ettan pratar vi om det kommer att bli när de går i nian...
Vilka bilder jag hoppas verkligen att få komma på besök någon gång... om du vill och om det faller sig så det vill säga.
Ha en skön kväll
annika

Annika Christensen sa...

Vi bloggande till varandra på samma gång...
Lite skoj..
Tack för hälsningen till Dessie du må tro att jag är glad och kör näsan i den pälsen flera gånger om dagen.
kram
Annika

Lantliv i Norregård sa...

Förtrollande vackert som vanligt!! Både bilder text och din kärlek till naturen!! Visst är det sorgligt när man tänker på vad människan förstör...Det enda jorden inte behöver är människan...Vi vill bara ha mer & mer och roffar åt oss och är aldrig nöjda...Tänk om alla hade samma kärlek till naturen som du! Då skulle vi alla få leva i ditt vackra paradis:o)
Kram Kram Malin

Mom´s kitchen sa...

Vilka sagolika bilder du har! Och intressanta, filosofiska tankar! :)
Trevlig advent! Om du nu acceptera den ;) skojar
kram

Vit som snö sa...

Det är underbart vackra bilder och ord du bjuder oss på!
Här runt om finns många såna gamla lador och jag blir såå vemodig när dom förfaller!
Kram på dej! Cilla

janne sa...

Så fantastisk fint... drømte meg vekk i alle dine bilder å i dine tekster. forunderlige naturen :) takk for at du deler dette :)
Ha en fin forjulstid.klem fra Janne...

AnnCharlotte sa...

...undrar bara om naturen klara av att reparea det vi har ställt till med de senaste 100 åren........

Sjabbig men chic sa...

Det där var en väldigt fin och stämningsfull beskrivning av kretsloppet. Bilderna är underbara!

kramis Lisa

C. Tvillingmamma sa...

"Bäcken leker sig fram genom skogen utan egentligt mål eller mening. Den bara finns där; utan planer, krav eller plikter."

-Tack...så vackra ord

Galleri Hönshuset sa...

Hej. Hur står det till?

Idag är det kallt och mysigt ute. Är ledig, från mitt ordinarie jobb, så jag ska jobba med det blivande företaget och sen blir det faktiskt och ta det lugnt resten av eftermiddan. Har sovit alldeles för lite på sistone =)....

Vilka bilder =) Man blir alldeles trollbunden av dem magiska vattenbilderna...du kan du...

Önskar dig en toppendag. Kram Pirre

Lillebeth sa...

Förfall kan man aldrig få för mycket av;)

MrsUniversum sa...

Timring är konst och hantverk. På utdöende.

Och allt kan kommersialiseras och konsumeras. Det hänger på oss människor.

Jättevackra bilder du visar!

Thorins Trädgård sa...

Hej igen, som vanligt, jättevackra bilder! Och jag gillar hur du sätter ord på dina tankar.

Marit

Related Posts with Thumbnails