08 juni 2013

Alla dessa förbud!

Jag var till Sundsjö Kyrkoruin en tidig morgon för att fånga stämningen och fotografera. Liljekonvaljerna blommade och solen tittade fram över trädtopparna. Den forna kyrkan byggdes i början på 1200-talet men nu finns den inte kvar längre, det är bara stenmuren längst ner som är bevarad. Inga gravar finns, det är bara  en klippt gräsmatta runt ruinen och sedan tar sjön och skogen vid.


När jag var dit igår var en skylt uppsatt: "Hundar får Ej medtagas på kyrkogården".
Jag reagerade på den där skylten, som dykt upp likt en dystert kylig nordanvind en i övrigt glad varm och solig junimorgon...
För det första är det
inte fråga om en kyrkogård, det är en ruin av en kyrka som inte längre finns. Här finns inga gravstenar.
Vad är de som satt upp skylten rädda för? Att någon hund ska gräva sig ner till några ben?? Tror inte att någon hund är intresserad av det, i så fall finns det fler ben i den intilliggande skogen. Att hunden ska pissa och skita ner? Det är ju koppeltvång den här tiden och då har ju hundägaren koll. Så det här förbudet, i detta land av ständiga Förbud (!) ter sig både ogint och väl kylslaget och rent ut sagt helt onödigt.


Sedan tycker jag att hundar borde få följa med på riktiga kyrkogårdar också! De går ju i koppel och hundar pissar inte hejvilt, inte ens hanhundar, när ägaren har koll. Säkert många som har svårt att besöka den anhöriges grav, kan inte lämna hunden ensam, eller i en varm bil, eller så har den avlidne haft en önskan om att även få besök av sin fyrbente vän!
Och alltid detta HUNDAR, det är alltid
hundar som är förbjudna överallt! Varför inte katter som skiter i rabatter eller hästar som trampar sönder och pissar hela sjöar och inte kan kontrollera sitt bajsande...eller rådjur som äter upp planteringarna eller fiskmåsar som sitter och skiter så det skvätter på gravstenarna...eller kor som springer med blottade juver, getter som tuggar i sig allt, hamstrar som hamstrar vad de kommer över, grisar som bökar sig ner till gamla ben...eller varför inte  helt enkelt ett förbud mot mänskliga svin??!

4 kommentarer:

Eva Solid sa...

Hej!
Nu vet jag ju inte varför det är ett förbud men mitt tips är att ringa till församlingen för att ställa frågan angående förbud.
I min församling går hundar med på kyrkogården och det fungerar utmärkt så länge de är kopplade. Däremot är det lite mindre trevligt när kyrkogårdar används som rastplats, men det hela handlar egentligen bara om hänsyn till varandra. Och ja rådjuren går där också liksom ekorrar och igelkottar.
Med vänliga hälsningar

skogsnuvan sa...

Förbudens land Det är Sverige det. Det måste finnas en hel stab som inte har annat att göra än att hitta på nya förbud. Ack ja och ingenting har vi att säga till om.

Zettertjärns Kennel sa...

Så bra skrivet,kan bara hålla med :-)

Anna Vattenkanna sa...

jag kan inte låta bli att storskratta så jag sitter och hoppar på stolen framför datorn åt din uppräkning - trots allvaret bakom.

Här i min kommun får hundar följa med på kyrkogårdarna - så klart ska de vara kopplade och såklart ska de uppföra sig. Jag har själv med mig min voffse när jag är på kyrkogården och det är inga problem. Han vet liksom vad som gäller där inne.

Kram

Related Posts with Thumbnails