03 oktober 2012

Riksdagsmannagården i Fanbyn

Solen silar in genom löven en höstmorgon och låter sina ljusglimtar leka med huset och snickarglädjen. Jag älskar det här huset! :) De kunde bygga hus förr i tiden vill jag lova! Just det här huset har riksdagsman Per Olof Eriksson låtit bygga på 1880-talet. Det är tålamodsprövande att måla snickarglädjen men väl värt besväret. 
Invändigt ståtar 7 kakelugnar och 2 vedspisar (ja de är i bruk), 5 takmålningar varav två i original de övriga restaurerade av Per Halvarsson, 2 originaltapeter i övre och nedre salen, i ett annat rum en tapet som är handtryckt efter originalet och panelerna målade efter originalet av Per Halvarsson. Resten av huset är restaurerat till originalutförande.
Fast jovisst, vi har el och kylskåp/frys och elspis och toa/dusch/bad och rinnande vatten också. Det bästa från båda världarna, gammalt och nytt. Och fönstren får vara kvar i original, naturligtvis, ser så många som byter fönster och dödar en del av husets själ. Jag förstår ärligt talat inte varför de håller på så, speciellt när fönstren är hur fina som helst.  

10 kommentarer:

Nora sa...

Ert hus är verkligen vackert, förstår att du älskar det!
Va bra det blir när människor som respekterar historien tar över gamla hus som detta. Många hade nog säkert slagit ut väggar, bytt fönster och gjort det till ett modernt hus i ett "gammalt skal". Vilken tur att ni inte tillhör den skaran!

Lottas Fotografi sa...

Det är så sagolikt vackert erat hus! Förstår att du älskar det :)
Kram Lotta

Margith sa...

Jeg simpelt elsker din blog med alle disse smukke fotos og så har du labradorhunde :-)

Luna Ek sa...

Otroligt fint hus! Grattis att ni hittade och blev ägare till det.
Ha det bra! Luna

Marie Lithén sa...

Ja ert hus är helt sagolikt vackert, en sådan tur för huset är det att just ni bor där

skogsnuvan sa...

Klart att du älskar det där huset. Det är inte bara vackert. Det har en själ och utstrålning och där behöver du aldrig känna dig ensam. Huset är som en stor varm famn.

Nillas trädgård sa...

Underbart hus... Vi bor också i ett gammalt hus, men här har det inte varit någon respekt alls i från de föregående ägarna. 3 kakelugnar åkte ut när det blev billigt med elvärme. Och huset är ombyggt i omgångar så det är inte att tänka på att få tillbaka något till orginal. Jag får sätta min egna lantliga prägel på det i stället.
Ha en fin dag!

Anonym sa...

Ert hus är verkligen underbart vackert. Härligt att ni renoverat till originalutförande. Vad roligt att det till och med fanns kvar originaltapeter.
Marita i Björkhagen

Anonym sa...

Ljuvligt underbart hus!!! Och roligt att känna till och bevara så mycket av dess historia! Skulle gärna se mer bilder från insidan...

Kram// Nina T

Märit i Mariehem sa...

Ert hus är verkligen ett smycke. Roligt att ni bevarar dess charm!
Men, man måste naturligtvis även få ha en modern standard, så det gäller att tänka efter, så harmonin bevaras.
Det är jag säker på att ni gör!

Related Posts with Thumbnails