28 augusti 2010

Bloggen fyller 1 år idag!

Idag är det precis ett år sedan jag gjorde det första inlägget på den här bloggen! Vad tiden rusar iväg! Det känns faktiskt som en lite speciell dag idag. Alla bilder och all text som finns samlade. Det var rena slumpen att den här bloggen kom till. Att blogga, inte var det något för mig... tänkte jag först... men det visade sig vara jätteroligt när jag väl kom igång! Bloggen har gett mycket, nya bekantskaper och kontakter och en hel massa inspiration!
Idag blir det fika i växthuset för att fira bloggens ettårsdag för mig, mannen och labbarna. Jag trivs sååå otroligt bra i växthuset, jag älskar den där fuktiga värmen!
Så här ser takdekorationen på växthuset ut.

Här i hörnan sitter jag och myser och bläddrar i en av favorittidningarna. Det kommer att bli många speglar i det här växthuset. Jag gillar ju att leka med speglar och att ändra perspektiv och rumsuppfattning.


Kan inte låta bli att visa en till bild inifrån växthuset. Men det är inte alls klart ännu! Dränering, avlopp, vatten och el ska ordnas och så ska jag lägga plattor. Allt tar sådan tid, speciellt när det är massor av annat på gården som också måste fixas samtidigt. Men jag kunde inte låta bli att inreda lite i alla fall. Jag har köpt perenner på rea och har satt om dem i större krukor i väntan på att rabatten bredvid växthuset ska bli klar. Det är lite oordning runt växthuset för tillfället...minst sagt.

Ett vildvin väntar på sin rätta plats. Det kliar i fingrarna på mig att få plantera!

Och så bara måste jag visa en möbel som jag fyndat på en loppis. Tycker att den är både vacker och häftig på samma gång. Men färgen... ja visst ska jag måla om den. Jag gillar inte den där ljusbruna färgen. Valet har stått mellan vitgrå eller svart. Skulle vara snygg svart, men jag jag lutar åt vitgrå. Vad tror ni för färg skulle passa?
Jag har tänkt att ha den i växthuset. Men samtidigt så skulle den vara jättesnygg i badrummet och sänka ner handfatet i... men jag tror att den får bo i växthuset i alla fall.


Snygga detaljer. Jag gillar de där skruvade benen. Allt är i ek.


22 augusti 2010

En liten tjuvtitt och blommor

Nu blommar mina luktärtor för fullt. Doften de sprider är underbar. Speciellt om kvällarna doftar de extra mycket och jag brukar sitta ute och njuta av dem. I bakgrunden syns det mörka rödbladiga silveraxet och de ljusgröna ormbunkarna. Tycker att det är så fina färger ihop. Ljus och mörker och formerna kompletterar varandra så bra.


En liten tjuvtitt på växthuset! Här har vi precis börjat att glasa väggarna. Växterna gjorde så härliga silhuetter i kvällsmörkret.  

Hosta och dvärgmalört. Jag älskar den där malörten. Så fluffig, mjuk och fin. Passar så bra att liksom bädda in andra växter med. Den har en sådan vacker silvrig färg som lyfter allt i dess omgivning.
En av lyktorna i trädgården. Det gäller att passa på att sitta ute de varma kvällarna och njuta. Tända lyktor och ljusstakar och insupa de olika blomdofterna. Höra någon av koikarparna plaska i dammen.


Grekisk vädd och Ryskt martorn.

Martorn, vädd, malört och någon ruta som dansar runt i det skimrande ljuset.

18 augusti 2010

Med andra ögon...

Det finns en sak som jag ibland funderar över. Det är hur och på vilket sätt andra människor ser saker och ting. Orsaken till att jag börjat reflektera över detta är att jag har börjat fotografera igen, efter en lång paus. Hur ser andra min trädgård? Vad roligt det skulle vara att få se trädgården genom andras ögon... eller kanske inte. Tänk om sanningen egentligen är att den ser tråkig ut, simpel och till och med fjantig! Jag har sett när andra fotograferat i min trädgård, och genast infinner sig tanken: vad fastnar egentligen på deras bilder? Vad händer när kameran rycks upp och bara fyras av, utan att fotografen ens reflekterar över bakgrunden tex. Kanske är det då de sanna bilderna kommer till, eller så är det inte så.

Jag har ett synfel. Ja det går att korrigera med glasögon, som tur är. Men ibland ter sig verkligheten vackrare när jag tar av glasögonen och ser min egen verklighet, som den ser ut för mig utan glasögon. Då kan spännande saker hända! Och trädgården blir då verkligen Den Hemlighetsfulla Trädgården.
De här fotografierna har jag gjort direkt i min kamera, har försökt att fånga visionerna, känslan av bilden och ljuset, så som jag ser min egen verklighet ibland.

Jag gillar verkligen de här bilderna! Får man erkänna det? Jag har många sådana här fotografier och min dröm är att någon gång få ställa ut dem på något galleri. De ska vara stoora, så att de verkligen kommer till sin rätt. Jag har många liknande bilder och skulle kunna fylla en hel lokal. Men vet inte om någon är intresserad av att låta ställa ut dem... Tänk om det bara är jag som tycker om dem...

Fågelbadet.




Dammen och utsikten över sjön.


Fontänen i renässanslandet.


Den välvda bron till dammen och sjön i bakgrunden.

Bron igen. Lite mer annorlunda.



Ormbunkar


Ljuset är det viktigaste i bilder. Mycket, eller lite ljus, saknar betydelse. Det viktigaste är att försöka fånga ljuset och få det att skimra, att tala. Men det är min åsikt, och andra kan tycka helt andra saker. På samma sätt som vi alla ser saker och ting på olika sätt.
Dammen och sjön.

12 augusti 2010

Hostan blommar

Nu blommar hostorna hos mig. Jag älskar de där gracila blommorna. De ser ut som små liljor och färgen är så vacker, svagt lila till vitt. Humlorna svirrar brummande runt de lockande gömmorna. De vet att det finns smaskiga saker där inne i djupet.

Här har en humla stampat fast pistillstänglarna för att kunna ta sig till botten av blomman där det riktigt smaskiga döljer sig.
Men humlan halkar i sin iver och kasar ner mot pistillerna. Den trampar febrilt för att återfå fotfästet.

Ojojoj, humlan tullrar nästan helt omkull och fastnar mot pistillerna! Det ser ut som någon slags vilstol... men humlan verkar inte gilla läget riktigt så den kämpar sig loss och flyger sin kos till en mer lugn och tillmötesgående Strandveronika.

Ett milt duggregn har precis passerat och fäst blänkande vattendroppar på växterna i trädgården. Små diamanter, vattenpärlor, som fångar ljuset och glittrar överallt.

Hostor är tacksamma växter. Bladen är vackra och blommorna likaså. De är pålitliga och gör vad de ska. Dyker upp troget varje år och växer som de ska. Härliga blommor! Annat är det tydligen med den där blomman som jag hade bilder på i förra inlägget. Den rackaren ska jag ta spaden på och förvisa till ett annat ställe, ett sällsamt ställe, långt från min trädgård. Det är säkrast så, även fast frestelsen att låta den vara är stor, för blommorna hade ju en sådan Otroligt vacker färg!
Jag ska lyss till mitt motto: "Våga gräva..."

09 augusti 2010

Dagen efter - Tusen Trädgårdar

Oj vilken rolig dag det var igår!!! Inte trodde jag att så många skulle lyckas med att hitta hit. Prick klockan 11 kom de första besökarna och sedan var det en jämn ström hela dagen. Jag hade mina funderingar innan på om min trädgård är tillräckligt stor, men det verkar fungera bra. Nästa år, hoppas att det blir fortsättning på det här lyckade trädgårdsevenemanget, tänker jag nog ha fika inne i växthuset. Det kändes som om det var det som fattades. Många hade rest långt hit till min lilla del av världen. Tack alla som kom, det var en sådan inspirerande och rolig dag!!!
Vädret stod på min sida och det var varmt och frampå dagen tittade solen fram. Perfekt!

Jag hade tipsat de lokala dagstidningarna om evenemanget Tusen Trädgårdar som skulle infalla över hela Sverige. Men det fanns tydligen inget intresse från lokalpressen. Motorsport, en hunduställning, och att studera älgarnas inälvor inför den stundande älgjakten... var helgens intressanta händelser...   och så har Peter Stormare varit i Östersund och spelat in en del scener i en kommande film. Och det är klart, att i den konkurrensen så är det lätt att trädgårdar står sig slätt...

Stormare menar att "Östersund och Jämtland har alla förutsättningar att bli ett stort filmcentrum". Spännande, tänker jag. Jag kan gärna medverka :) tror nämligen att det här huset och omgivningarna skulle passa bra som miljö i en film.
Det här är den senaste vattenleken i trädgården.

Det livgivande vattnet från källan.

Jag fick många frågor om min trädgård. En fråga som jag inte kunde svara på var vad det här är för blomma. Jag har ingen aning. Har hämtat den från ett dike vid vägen och den växte frodigt där och hade även spritt sig en bit ut på en lägda. Den har så otroligt vacker violett färg! Blomstänglarna är mycket höga och bladrosetten håller sig i marknivå och är ljusgrön.

En otroligt vacker färg.

07 augusti 2010

Tusen Trädgårdar - trädgårdsvisning!

I morgon, söndag, infaller evenemanget Tusen Trädgårdar över hela Sverige. Massor av spännande trädgårdar runt om i landet är öppna för besök mellan klockan 11-16. Så imorgon blir det trädgårdsvisning av min trädgård! Spännande! Får se om det är några som letar sig hit.
Allt det som jag hade hoppats på att hinna är inte klart...många blommor har inte de färgerna som jag hade tänkt...en del blommor har redan gjort höst... men det får man ta. Trädgårdar är ju till för att njuta i, inte för att stressa ihjäl sig. Allt behöver inte vara helt perfekt. Att många projekt är på gång samtidigt och inte ännu helt färdiga kan också vara spännande att se, det skulle i alla fall jag tycka.
Men visst är det lite pirrigt. Men roligt samtidigt! Tänk om det blir strömavbrott så att bäcken stannar...tänk om det hällregnar...jaja...sånt kan man inte göra nåt åt i så fall. Det som sker, det sker och jag hoppas på en fin dag. Jag vill ha sol, sol sol sol!!! 
Nu ska jag ut och stressa lite, hehe, lite så där lagom. Ha en härlig dag, alla runt om i TrädgårdsSverige!! 

01 augusti 2010

Bada!

Vi har varit och badat här i sjön. Det var en underbar sommarkväll igår, sjön var lugn och välkomnande och det var varmt och härligt, både i luften och i vattnet. Jag älskar att bada! Ligger länge och flyter runt och blir nästan ett med vattnet. Molnen leker med vattenytan och det blir en riktigt trolsk stämning. 


Jag är väldigt förtjust i svarta lugna vatten.

Det är så vackert här uppe i den norra delen av Sverige. Helt lugnt och stilla, ensam på en sandstrand. Underbart, härligt!


Här är det den äldsta labben, Gina, som är på väg ut i vattnet. Nästa månad fyller hon 12 år. Vi lät de andra busarna, labbarna Ella och Maja, vara hemma den här gången så att hon skulle få lite extra uppmärksamhet. Jag tycker att hon behöver det emellanåt. Den här gången var det Gina som var prioriterad.


Labradorer älskar att bada! Precis som sin matte. Vi passar så bra med varandra.
Related Posts with Thumbnails