09 augusti 2010

Dagen efter - Tusen Trädgårdar

Oj vilken rolig dag det var igår!!! Inte trodde jag att så många skulle lyckas med att hitta hit. Prick klockan 11 kom de första besökarna och sedan var det en jämn ström hela dagen. Jag hade mina funderingar innan på om min trädgård är tillräckligt stor, men det verkar fungera bra. Nästa år, hoppas att det blir fortsättning på det här lyckade trädgårdsevenemanget, tänker jag nog ha fika inne i växthuset. Det kändes som om det var det som fattades. Många hade rest långt hit till min lilla del av världen. Tack alla som kom, det var en sådan inspirerande och rolig dag!!!
Vädret stod på min sida och det var varmt och frampå dagen tittade solen fram. Perfekt!

Jag hade tipsat de lokala dagstidningarna om evenemanget Tusen Trädgårdar som skulle infalla över hela Sverige. Men det fanns tydligen inget intresse från lokalpressen. Motorsport, en hunduställning, och att studera älgarnas inälvor inför den stundande älgjakten... var helgens intressanta händelser...   och så har Peter Stormare varit i Östersund och spelat in en del scener i en kommande film. Och det är klart, att i den konkurrensen så är det lätt att trädgårdar står sig slätt...

Stormare menar att "Östersund och Jämtland har alla förutsättningar att bli ett stort filmcentrum". Spännande, tänker jag. Jag kan gärna medverka :) tror nämligen att det här huset och omgivningarna skulle passa bra som miljö i en film.
Det här är den senaste vattenleken i trädgården.

Det livgivande vattnet från källan.

Jag fick många frågor om min trädgård. En fråga som jag inte kunde svara på var vad det här är för blomma. Jag har ingen aning. Har hämtat den från ett dike vid vägen och den växte frodigt där och hade även spritt sig en bit ut på en lägda. Den har så otroligt vacker violett färg! Blomstänglarna är mycket höga och bladrosetten håller sig i marknivå och är ljusgrön.

En otroligt vacker färg.

27 kommentarer:

NataljaOblonskaja sa...

Tycker nog att din trädgård hade gjort sig bra i konkurrensen med älgnjure, men ansvarig utgivare är väl antagligen jägare. Skönt att det gick bra ändå och att dagen blev lyckad.
Blomman du hittade i väggrenen ser ut att vara en Cikoria, vanlig på Gotland, hur den har hittat upp till dig är nog en historia i sig:) men väldigt vacker är den.
Gillar ditt senaste vattenspel, lekfullt men det ser ändå så himla naturligt ut när du får ha ett finger med i spelet.
Ha det bra!!
Camilla

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej där!
Så roligt att det blev en lyckad dag hos dig igår:-)
Jag har hållt tummarna för alla som tar sig tid att ställa iordning sina trädgårdar. Synd att inte alla lokala tidningar hakar på detta vackra nyhetsinslag bara.... men, men kanske nästa år, då det säkert kommer att bli lite efterhandsinslag i nyheterna.

Ditt hus skulle sitta fint på bioduken, håller helt med. Du skulle ha tipsat Stormare om vart han skulle fikat på söndagen. Det hade blivit en bra atikel:-)

Ha en fin vecka! Hillevi
PS BLomman heter Cikoria

Sophia Callmer sa...

Vad kul att det blev bra och roligt för dig att vädret blev bra! Vi hade fixat fika men att sitta vid trädgårdsbord i ösregn och +15° är inte så inbjudande, så jag hoppas på bättre väder nästa år om det blir igen.
Tidningen var lite snällare de kom utan att jag ens bett om det.
vattenspelet är riktigt fint!
ha det gott/Sophia

Dubbelörn sa...

Underbara bilder på vattenspelet...

Cikorian blev jag också så förtjust i när jag såg den blomma efter dikeskanterna i Skåne. Färgen så så intensiv.

Kram

Glädjekällan sa...

Visst är det roligt att prata trädgård med likasinnade. Det där med lokaltidningarna och deras skriverier om trädgårdarna är väl både på gott och ont även om jag hellre läser om trädgårdar än älglever. Hade vi fått 300 besökare hit vet jag inte vad jag skulle tagit mig till :-)
Ha det gott
Birgitta

Ruben sa...

Särimner kan slänga sig i väggen! Vad är väl en aldrig så god skinka mot ett ständigt påfyllt grogglas??? Jag bara undrar! Närmare paradiset kan man nog inte komma. ;-) Du gör allt med sådan finess!
Ha det gott!
/Ruben

Lisas torp sa...

Jag visste väl det, att det skulle bli succé!!!!
Så roligt för er att det kom så mycket folk också! Jättekul! Jag kan tro att alla blev inspirerade och ställde frågor!
Den blomman vet jag inte heller vad det är, men den påminner lite om cikoria som jag vet växer vilt lite här och där.
Ja, lokalpressen kan ibland vara mer än lovligt loj när det gäller spännande saker! Det vet ju inte vad de missar!
Lisa

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hade hellre läst om din trädgård än inälvor och motorsport. Det skulle vara Stormare och hundarna då, och så trädgård. Dom fattade nog inte att det här var intressant. Så vackert med vattenfallet ner i glaset, du har fina idéer.
Må gott
Kramar
AnnaMaria

sylvia sa...

hei på deg.
så hyggelig dette var å høre,
så gøy at det ble så perfekt en dag,for en opplevelse.
klem fra sylvia

Annika Christensen sa...

Vad roligt om det blev en bra dag för er.
Läckert med vattenfallet i glaset du kan du...
När får vi se växthuset eller har jag missat det?
Hoppas verkligen att 1000 trädgårdar lever vidare.
Om man filmade i din trädgård så skulle det bli en vackert film.
Ha det gott
annika

Lotta sa...

Gratulerar till en lyckad dag, och till att du lyckats få cikorian att trivas hos dig. Har försökt med det flera gånger.
Hoppas verkligen man får se ditt hus och din trädgård på bio så småningom. Kanske även du själv som jobbar i bakgrunden??

Norrfrid sa...

Tusen tack för att ni öppnade dörrarna till er trädgård! Det var otroligt spännande med de olika "rummen", som i en sagovärld. Så inspirerande miljöer och rekvisita skulle sitta perfekt på bioduken.
Vi kanske kan få se ett hemreportage någon gång i framtiden?
//Eija

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Underbara bilder!! Och succè så klart! Skulle älska den filmen som ditt paradis skulle vara med i;o)

Kram Malin

Sjabbig men chic sa...

Vad roligt att det blev så lyckat. Fast jättetråkigt att inte ÖP eller LT uppmärksammade det. Skulle så gärna ha läst ett reportage med bilder från din trädgård.

Kram Lisa

Galtholmen sa...

Åh vad roligt att höra att det blev en lyckad dag för dig oxå. Jag var oxå med, o hade väl samma förväntan som dig... Här var folk från 11-16, glada o intresserade. Jätteroligt. Men även här lös lokalpressen med sin frånvaro. Göteborgsposten skrev dock en del om eventet. Tror oxå att jag ska ha lite fika till nästa år. Kändes som det hade suttit fint. Fick en del frågor om just kaffe:D
KRAM
Ulrika

Sarah Sofia Granborg sa...

tak for din kommentar!
jeg kender det godt: det tager også så langt tid hos os fordi vi også gør alting selv! LOL!
Det ser ud, som om vi har de samme problemer! LOL!
Vi har lige haft galleri-åbning, selv om vi ikke er færdige... og i går var vi så i Markaryd, for at fotografere elge (elk).
Det er længe siden, jeg har været der, fordi vi normalt altid kører helt nord på...

Dejlig, at jeres have- (Trädgard-) event blev en så stor success! Det ser jo også meget smukt og hyggelig ud!

Lilith sa...

Vad roligt att det blev en så lyckad dag! Man kan ju inte annat än älska din underbara trädgård... Hoppas det blir en fortsättning på evenemanget! Verkligen synd att lokalpressen inte visade något intresse. Suck...
Jag blev också nyfiken på ditt växthus, visa gärna bilder på det också!
Cikorian var jättefin, vad roligt att den hittat upp till dig! Och vattenleken var ett lyckat drag, så härligt det ser ut!
Synd att jag bor för långt borta för att ha kunnat komma och besöka din trädgård, det hade jag gärna gjort om jag befunnit mig närmare! Tänkte faktiskt på dig och din fantastiska trädgård och vackra hus förra månaden när vi körde genom Sverige på väg till Norge, att det vore en verklig upplevelse att få se dem på riktigt...

Susie på Stjärnarve sa...

Visst blir man glad när det kommer mycket folk, men det tråkiga är att man inte riktigt hinner med alla ordentligt. Nått kaffekalas lär det aldrig bli här - vi dricker inte kaffe - men hos min väninna i Levide kunde man köpa kaffe och hembakade kakor och bullar och tårtor och.....
Visst är själva blomman lik en Cikoria (vi har såna på vägkanten) men dom brukar vara i två färgnyanser (blått och blålila) på insidan av kronbladen, men det kan ju vara lokala/klimatiska skillnader.
Tyckte verkligen om din huvudbild, vilken fantastisk damm (och så hund också). Har lagt in en länkt till din blogg, så jag återkommer.

Snäckskalsdalen. sa...

Härligt med succévisningen! Förstod nästan att det skulle bli så.

Vilka vackra vattenspel du har, hur har du gjort?

Du har möjligen inte en bild på hela den lilablommande plantan?

Det ser onekligen ut som cikoria men kan vara en annan som heter parksallad. På blomman och utan bilder intill varandra på de båda kan dom vara oerhört svåra att skilja åt.

Vi har båda häromkring och det är en väldig skillnad på dess framfart. Är det parksallad är det ett riktigt elände...Är det en sådan kan den lätt ta över hela din fina trädgård.

Cikoria hör mer hemma i Skåne och på Gotland.

Bara ett välmeningens ord, jag är absolut ingen specialist, men se upp.......

Så har du en bild på hela plantan, som sagt, skulle det vara intressant att se om jag är helt ute och cyklar.....

Kramar
Agneta

Helena sa...

Tack för att du hade din trädgård öppen!
Den var verkligen underbart att se trädgården, alla vattenblänk och det ståtliga huset!

Jag måste instämma med "Snäckskalsdalen" ovan - se upp så det inte är parksallat! Jag var på ett trädgårdsbesök där de hade JÄTTEproblem med den -den hade helt tagit över!
Kolla t.ex. beskrivningarna för de båda förslagna arterna med den virtuella floran på nätet. En bild på hela plantan på bloggen skulle också vara till hjälp för att namnge den.

Ha det bra!
/Helena

skogsnuvan sa...

Klart att det blev lyckat så fint som du har det. Jag vet vilken blomma det är men kan för mitt liv inte komma på vad den heter. Det är en vild blomma som inte ska finnas på den här breddgraden men i massor på öland. Kommer nog snart på det.

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vad roligt att din trädgårdsdag blev så lyckad! Såg alldeles för sent att det fanns en trädgård som var öppen här i mina trakter. Det är så inspirerande att besöka trädgårdar, ger massor av idéer om arrangemang, planteringar och västsorter. Jag tror att dina blomma är en Cikoria. Kika på mitt inlägg här http://vitthusmedsvartaknutar.blogspot.com/2010/07/dina-farger-var-bla.html

Kram,
Regina

Anette sa...

Tror att alla hade en fantastisk stund i din härliga trädgård! Nu är den kanske inte så hemlig längre :-)

Underbara bilder. /Anette

skogsnuvan sa...

Nu kom jag på vad din blomma heter. Den heter cikoria och kallas även vägvårdan. Jag har använt den till att färga garn med. Den användes (bladen) till att göra kaffe-ersättning då när det var kaffebrist i Sverige.

Anonym sa...

BLOMSTEN ER ET UGRESS PARKSALAT OG SPRER SEG VOLDSOM.

Anonym sa...

CICERBITA MACROPHYLLLA,klikk pa google bilder,og se på hjerte i blomsten.

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Åhhhh jag sitter bara och gapar när din header dyker upp på skärmen ! Vilken vacker trädgård, som en dröm ! Är lite avundsjuk på dina besökare som fick uppleva den live !!
Ser fram emot att se den på film också !
Ha det så gott !
Isa

Related Posts with Thumbnails