22 juni 2010

Efter regn kommer...små hjälpredor? i trädgården

Efter regn kommer solsken, sägs det ju, och de senaste dagarna har det varit allt från spridda skurar till riktiga ösregn, skyfall. Det finns en mängd ord för att beskriva vätan som kommer från himlen. Resultatet av allt vatten blir många. Det växer bra i trädgården. Växter ligger platt på marken, nedslagna av de häftiga skurarna. Små prickar dyker upp från ingenstans och sitter på mina blommor!
De små prickarna har spröt, antenner, och tittar man noga så rör de sig. Tittar man verkligt noga så rör de sig riktigt snabbt! Och många är de! Finns lite här och där. Men de är små.
Upp och ner under ett blad av vintergröna sitter den lilla pricken med sina antenner spetsade. 

Men de små prickarna blir stora prickar. Blir till sniglar med skal. Sötnosarna smaskar i sig mina blommor! Jag plockar upp en snigel och säger: "Titta dig omkring och se hur fin trädgården är. Om du äter upp den så finns den ju inte kvar. Kan du inte äta blommorna i hästhagen istället?"
Snigeln böjer på huvudet, tittar på utsikten och verkar förstå vad jag pratar om. 
Men stopp där! Sniglarna fortsätter att kasa runt på växterna. De bryr sig inte om vad jag säger.
De fortsätter att smaska!
Jag har inget annat val än att gå omkring efter regnet och samla in dem jag ser. Tur att sniglarna i min trädgård inte är stora klumpedunsar, sådana som finns i södra Sverige, mina trädgårdssniglar är små och söta. Men de är snabba de små rackarna! När jag är upptagen med att leta och plocka upp deras kumpaner så smiter de som jag redan samlat in. Och så finns talesättet om "snigelfart". Jag tycker minsann att de är riktigt snabba!

16 kommentarer:

heavenandearth sa...

Vilka underbara foton du tagit!!
Fantastiska!

Önskar dig en skön midsommar!
(ja, jag e lite tidig!*ler*)
Kram! Iréne

Monica sa...

Hej !!
Otroligt vackra bilder !!
Vilken känsla du får fram i dina bilder, helt otroligt!!
Önskar dig en trevlig vecka,
Kram,
Monica

Ruben sa...

Hulaligen, det är gott om skadegörare i trädgården!! Vi får föra en ojämn kamp, känns det som. Tur att du slipper sniglar, men snäckorna är inte att leka med heller. På nedersta bilden tror jag du har en med ett ganska platt skal som sitter liksom på snedden (eller ockå blir jag lurad av fotografiet), tycker de ser lite kul ut.
Ha det gott - och snigelfritt.
/Ruben

färgtrappan/m-l sa...

Ja, usch ja, det är inget roligt. De där var ju lite söta iaf. Här nere finns ju, precis som du säger, stora klumpedunsar. Var ute igår kväll och samlade ihop en hel skock stora, tjocka, svulstiga, bruna, slemmiga saker... bläää.
Vill inte ha dem.

Anonym sa...

Ja, visst är det ovanligt många snäckor i år. Plockar dem och låter dem äta i fårhagen i stället:)Som tur är har vi inte de stora bruna hos oss än.
Jätte fina bilder!
Ha det gott!
Kram Marita i Björkhagen

•lotta på solrum• sa...

ja, dom där känner jag till! dom är nästan lika hungriga som storebror mördarsnigel. men mycket, mycket sötare.

Hyacinth Bucket sa...

Herlige billeder med en sød historie...:-o)

Hej fra Lisbeth

Lantliv i Norregård sa...

Underbara bilder och text!! Som en liten saga;o)
Kanske en barnbok???

Kram Malin

Kanonska Gården sa...

Hej hej!!

Så fina bilder!!!! Ja, de där sniglarna är ett gissel de, här i söder har de en aptit utan dess like, suck!! Så står de späda morötterna på rad med sin skira blast och så nästa morgon undrar man vart de har tagit vägen , puts väck!!! Så när jag ser de bruna glupska utan skal så försvinner de om man säger så, men man hinner aldrig ikapp för det finns så många som gömmer sig här och där!

Ha det bra!!

kram gunilla

Sophia Callmer sa...

Väldigt söta sniglar på fina bilder! Men visst de äter de med, har en massa av dem också, krasar under fötterna när jag går i trädgården och jag känner mig som snigelmördare fast de äter på både blommor och grönsaker och nyspirade trädplantor..

ha det gott/Sophia

Maleviks Rosenträdgård sa...

SNYGGA :)
Håkan

godastunder-tokigaidéer sa...

Efter allt detta regniga väder har vi en massa sniglar, jag gör som du och samlar men finner det lite äkligt och något som är ännu äkligare är att vår lilla Alvin gillar att äta dom.....blä

Dina vovvar ser sååå fina ut, jag har alltid älskat labrador och sagt att ska jag ha hund finns det inget annat.

Ha det super gott
Kram Anna

skogsnuvan sa...

Mördarsniglar är det då inte men riktigt söta när man ser dom så här. Är dom många kan dom nog smaska i sig en hel del

Mylla sa...

Nu ser jag plötsligt de här slemmiga varelserna i ett annat ljus. Den första svart/vita bilden är helt ljuvlig. En sådan man vill sätta upp på väggen – trots att det är en snigel...

oumberligating sa...

Glad Midsommar och tack för kommentaren! Ganska säker på att det inte var du som anmälde min blogg för att vara osedlig! (ler) Flikrabarben är säkert vuvuzuelans ursprung, mindra säker på om det är just din odling, men man vet aldrig kanske har det smygit runt någon "hottentott" i buskarna och provat!
Vilket härligt inlägg du gjort och vilka bilder! (som vanligt)
Ha en fin Midsommarhelg nu, så hörs vi senare!
Kram ifrån Peter!
PS: Fick du någonsin min tavla av Roslin? Eller hamnade den i "papperskorgen"?

Vitt hus med svarta knutar sa...

Underbara foton! De små sniglarna är ju söta, var och en för sig, men inte när de är såå många och kalasar på blommorna i din fina trädgård.

Önskar dig en underbar midsommar!
Kram,
Regina

Related Posts with Thumbnails