07 februari 2010

Det Röda Rummet

Nu har jag varit på rundvandring med min kamera i huset. Jag fastnade för det Röda Rummet den här gången. Jag tycker att det har så läckra färger. Man blir liksom glad av dem. Speciellt nu på vintern känns det så varmt och mysigt med den röda färgen på tapeten.


Första gången som jag steg in i det här rummet, det var på visningen när gården skulle säljas, så fick jag nästan en slottskänsla tack vare de granna tapeterna och de målade panelerna. Kakelugnen gjorde också sitt till förstås. Den värmer härligt när kylan olovandes försöker smita in. På väggen har jag bla hängt porträtt av mina labradorer.


De stora höga fönstren släpper in mycket ljus. Ljuset flödar in i rummet och får det gyllene mönstret på tapeterna att glänsa. Det gamla trägolvet med sina breda plank är mjukt att gå på.


Här står jag med ryggen mot hallen när jag tar kortet. De gamla rutorna med gammalt handblåst glas gör att ljuset liksom vibrerar in i rummet. Det blir rena ljusterapin!


Det här bordet fyndade jag för någon sommar sedan på en loppis. Det stod lite övergivet och suckade för sig själv i ett hörn och var alldeles belamrat med en massa grunkor som jag inte hade en aning om vad de skulle användas till. Alldeles oljiga och svarta låg de och försökte kleta ner bordet...de i sin tur väntade på en köpare som skulle ta dem tillbaka till någon verkstad.
Priset för bordet var nästan oförskämt lågt, men jag prutade ner det ännu mera. Det är liksom sport att pruta på sådana ställen, det hör till. Vad jag betalade? 250 kronor!!! Det kallar jag fynd!
Jag tycker att det är så vackert med sina lådor, tre upptill och två nedtill. Bordet passar så bra mot den ljust gråblå panelen med sina guldmålningar.


Lådorna har handtag i gustaviansk stil. När jag tvättade bordet, vände upp och ner på det och drog ut alla lådorna hittade jag namnet på den som har tillverkat det en gång i tiden. Det är extra roligt tycker jag eftersom det ger lite historia till möbeln.


Några av mina glasflaskor. Jag gillar de där knopparna, de ser nästan ut som vattendroppar mot den där gråblå bakgrunden.


Här står min härliga glasvas med den gulliga kaninen på. Det är ett glasarbete av Vicke Lindstrand. Även det ett otroligt fynd på en loppis.


Glas med gravyr och guldkant. De här kommer från Indiska.


På väggen hänger ett bröllopsfoto på min farmor och farfar. De ser så vackra ut!


Hon bär lång broderad slöja med spets, band, pärlor och blommor. Hon är så vacker! Min farmor var väldigt förtjust i vackra saker. Guld som glittrade, krusiduller i den gamla härliga stilen och hade förmågan att uppskatta de fagra tingens tjusning. Antagligen har jag ärvt det för jag känner så väl igen mig själv i just denna lustfyllda njutning över det estetiska.


Tapeterna är nya, handtryckta efter de gamla originalen och har ett snirkligt mönster i guld. Panelerna är även de nya, gjorda exakt efter originalen och handmålade av den kända målaren Per Halvarsson.


Här, mitt i ljuset i hörnet mellan två fönster står mitt skrivbord. Det var den första möblel som jag köpte när jag flyttade hemifrån. Hade jobbat på sommarlovet och så förvandlade jag mina slantar till det här mycket åtråvärda skrivbordet med tillhörande stol. Jag är fortfarande mycket förtjust i det även om det idag inte kostar tillnärmelsevis lika mycket som det gjorde då. Men det är ju inte pengarna som räknas, utan vad man själv känner och uppskattar.


Och till sist, längst där nere under ett gammalt skåp, sitter den lilla husråttan. Redo att överraska besökande! Och det vill jag lova...det har lilla råttan verkligen lyckats med...men det är en annan historia!....

31 kommentarer:

Lisas torp sa...

Ett fantastiskt vackert rum där varje sak har sin historia!
Väggmålningarna och tapeten är verkligen utsökta.
Ja, visst är det en sport att pruta på loppisar och det gjorde du bra med det här bordet! Så vackert!

Hela rummet verkar ha en ljuvlig atmosfär och jag kan tänka mej känslan av att sitta vid skrivbordet där i ljuset.
Tack för att jag fick titta in.
Lisa

bakom berget sa...

Oj, så mycket vackra saker du har.Bordet som du köpte, var ju verkligen ett fynd ju!
Jag håller med om att din Farmor var jättefin.
Ha en skön söndag! Åsa.

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Jag som älskar humoristiska inslag, fastnade mest för den lilla råttan...hihi, vilken knorr!

Fint du har det hemma, blir lite bekymrad för min egen torftiga inredningsförmåga...
Ha en bra dag!

Hillevissan

STENLYCKA sa...

Vilket vackert rum med den röda tapets som ger värme och alla fönster som ger ljus, där förstår jag att du trivs. Och så har du möblerat det så smakfull.
Vad vacker din farmor var, hur gamal var hon på kortet? Hon ser så ung ut.
ha en bra söndag!
Kram

STENLYCKA sa...

Gammal skall det förstås vara.

Gela sa...

Vilka vackra handmålade paneler, blir helt lyrisk. Tapeterna är även fina och ja allt. Hoppas att du får en riktigt fin fin dag/Gela

ullis sa...

Å så fint du har det, vill genast börja göra om här hemma, tur att det finns heminredning när trädgården ligger gömd under så mycket snö...
Kramar

Spirande grönt sa...

Har varit inne hos dig här på bloggen och kikat runt några gånger. Du har ett helt underbart hus och trädgård! Förstår ditt namnval till bloggen, som en riktig saga.

Rebecca

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilken otroligt söt mus! Och ett sånt vackert rum, det tar andan ur mig, sitter bara och gapar. Så fina tapeter och väggmålningar. Och det bordet med lådor är som gjort för detta vackra rum. Du har ett underbart hem.
Kramar
AnnaMaria

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilket vackert rum helt underbart. Alla dina bilder är sååå vackra. Förstår att du trivdes redan från första titten.

Trevlig söndag kväll
Kram Anna

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilket härligt rum, så mycket atmosfär, värme och rymd. Det måste vara underbart att bo i ett hus med gamla anor och historia. Jag gillar placeringen av ditt vackra skrivbord, kan inte sätta fingret på varför, men kanske att jag får känslan av gammal engelsk herrgård eller nåt.
Kram,
Regina

Johanna sa...

Som alltid så blir man helt tagen av dina bilder. MVH Johanna

Viola sa...

Underbart vackert är ditt föda rum, och det var verkligen ett kanonfynd du gjorde...:) men vackrast i detta rum är nog ändå din farmor, vilken skönhet hon var som ung, ha en bra vecka, kram

skogsnuvan sa...

Nu du.... idag kom jag på vart jag sett ditt hus någonstans. Åkte förbi det och beundrade det och tänkte: Undrar vem som bor i det underbara huset. Nu vet jag och vet också att det inte kunnat komma i bättre händer.
Rött lyser upp och värmer och det har verkligen behövs i den här kalla och mörka vintern. Nu börjar solen kasta hoppfulla strålar in genom fönstren och vi kan börja hoppas.

Grön Iris sa...

Ljuvligt, vilken miljö, ljusterapi blandat med nostalgi...
Tyckte om telefonen och den söta lampan på skrivbordet.
Härligt att du vet att din farmor och du delar samma intresse.

Kram Linda

Norregård sa...

Tack för att vi får kika in i dit slott;o)
Och labradorer som är riktiga kungahundar ska man ha foton av på väggarna!!
Din farmor är vacker som en saga och ser så snäll ut!! Men det bästa av allt med henne är ändå att hon lät dig ta över hennes estetiska ådra.......Ha det bäst!!
Kram Kram Malin

Elisa Day sa...

Vilket vacket hem du har, för mig känns det helt overkligt! Och du tar så underbara bilder, jag bara njuter. Följer din blogg via blogglovin men det verkar krångla, har missat flera inlägg. men nu har jag desto fler bilder att njuta av. Kram

sylvia sa...

god mandag til deg.
nydelig rom du viser oss i dag,det er såå hyggelig å finne så skjønne lopper som du her har gjort,nydelig alt sammen,klart man får slott kjennsle her,er jo nesten et slott du or i,nydelige kakkel ovner ,ja alt,
å helledussen å nydelig en rotta..hihihi,or den å hos deg?
ønsker deg en flott mandag ,her er bare-11 å sol idag..
klem fra sylvia

Lillebeth sa...

Underbart har du det! Tänk att kunna vandra runt på det där sättet, hos sig själv, då har man det stort.

Hanneles paradis sa...

Så otroligt vackert och mysigt, en råtta skulle man ha nånstans :)

Sjabbig men chic sa...

Ert röda rum är verkligen helt bedårande vackert. Och jag gillar glas, det känns liksom lätt, ljust, luftigt och underbart.

Kram Lisa

Annika Christensen sa...

Vilket underbart rum och vilka fina möbler du fyndat.
Vilket fantastiskt jobb att tapesera och göra det så orginal som möjligt.
Rått historian vill jag gärna höra mera om kan tänka mig hur ett inlägg om det skull kunna bli.
du som är så bra på att berätta.
Ha en skön kväll
annika

Dubbelörn sa...

Njuter som alltid när jag kikar in hos dig. Det är som att öppna en dörr till en magisk värld :).

Självklart ska du vara med i Vårtecken. Det handlar ju inte om att vara först. Utan mer att se hur bloggarna runt i Sverige möter våren. Oavsett hur lång tid det än tar innan våren gör sin ankomst. Och jag vill hemskt gärna följa din trädgårdsförvandling :D.

Varma kramar

linnea-maria sa...

Åh vilket fantastiskt vackert hem du har. Vilken ynnest att få bo så! Vacker bild med änglavingarna i inlägget nedanför :)
/linnea-maria

Anna sa...

Underbara tapeter, så där härligt snirkliga.Håller på att leta tapeter finns mkt vackert.Vill ha snirkliga tapeter i sovrummet.Ha en bra dag! Anna östergötland

Anonym sa...

Stiligt. Varmt och kallt på samma gång. Och en lustigkurrknorr i slutbilden.

Randiga Tråden sa...

Vilka vackra rum, hus,saker och allt.

n o r d i n g å r d e n sa...

Ja nog är det slottskänsla allt! Ett sånt vackert hem och hus du har, unikt och personligt, jättekul att få se och det vore kul at se ditt hus i ett reportage, en helhet, för det är verkligen häftigt! Och jag antar att det inte dröjer förrän vi får se det.... snygg tapet och den lilla råttan var kul! Golvet är ovanligt vackert! Mari.

Unknown sa...

Vilket personligt hem du har. Gillar verkligen att du har så mycket färg, det ger rummen en sådan hemtrevlig känsla. Tapeten är ju bara så himla läcker, den ÄR ju ert hus bara. Och tänk att få ha handmålade paneler av en känd konstnär, bara det gör en grön av avund.
Fortsätt rundvandringen, vill se MER!!!
//Camilla

MODERN COUNTRY sa...

For et fantastisk hjem du bor i! Det ser ut som en vilken som helst vakkert herskapshus!! Og tenk og ha så mange fine møbler rundt en gammel kakkelovn. Du er virkelig truffet lykken!

Ville takke deg for fine ord, det var virkelig snilt sagt!

Katta sa...

Underbart rum med vackra färger. Rött är helt klart en underskattad fär i inredningsbloggarvärlden :) Glasen är med så vackra och fotot på din farmor och farfar juvligt. Kram Katta

Related Posts with Thumbnails