09 januari 2010

Från isrosor till näckrosor

Nu tycker jag att det räcker med kylan som tydligen har bitit sig fast rejält den här vintern. Det har varit stark kyla alldeles för länge nu. Isrosorna på fönsterrutorna sprider sig. Jag har hellre näckrosor! Nu längtar jag till sommaren! Men det dröjer ända till maj månad innan snön ger vika. Det är länge det!

Idag visar jag bilder från dammen. Bilder från början av augusti, när det var varmt och härligt ute. Näckrosorna hade slagit ut. Härligt!


Det här är min rosa näckros. Nymphaea Attraction ska den heta enligt etiketten. Min är inte så gräll i färgen som den annars kan bli. Jag tycker om den här svagt rosa färgen och den doftar ljuvligt. Det svarta vattnet glittrar som en riktig skogstjärn!


Det ser nästan ut som om näckrosen ligger på en spegel. Det är så vackert med svart vatten! Och solen som kikar ner i djupet.


Det här är en vanlig vit näckros. Den har vi hämtat upp från en sjö i närheten.


När jag tog den här bilden i somras var det varmt vill jag lova. Man skulle haft ett trollspö och trollat sig tillbaka, i alla fall för en dag...
Till vänster i bilden ser man på ringarna på vattnet att det har varit upp en fisk till ytan. Det är någon av mina japanska koikarpar som letat mat. Jag är så nöjd med den här dammen. Och det var tur att jag fick som jag ville när vi planerade storleken. Den är 2 meter djup, 10 meter lång, 6 meter bred och har formen av en oval och är placerad rätt framför huset rakt i söder. Det är mycket lättare att få ordning på balansen i vattnet när det är stora vattenmängder. Ett klart, rent, vackert vatten är ju en förutsättning för att man ska trivas med sin damm.


Glitter tittar upp i vattenytan. Han har fjäll som glänser och glittrar som guld.


När vi köpte Glitter var han kritvit, men har ändrat färg till gyllene. En del koiar kan göra det med tiden, medan andra förblir kritvita.


Det här är Aprikos. Man förstår lätt hur jag kom på det namnet. Hon är den mest sällskapliga av alla koiarna. Kommer och äter ur handen.


Koien överst heter Lingon, han med den vackert röda och vita färgen. Just den kombinationen kallas för kohaku i Japan. Bredvid till vänster tittar Riddarhingsten fram. Konstigt namn på en fisk...men han har pansarfjäll längs ryggen som ser precis ut som rustningen på en riddarhäst.


Lingon har precis ätit lite mat uppe på ytan.


Och så till sist en bild på Lingon och Aprikos. Vintertid har jag koiarna i en stor tank, två kubik, inne i ett rum i stallet. Där har vi värme på så att det håller omkring 7-8 grader. Det går inte att ha dem ute i dammen på vintern här där jag bor...det beror på att det blir för kallt och inget syre kommer genom isen. Men snart, snart, kommer våren åter och koiarna får simma runt och busa i sin stora damm igen.

34 kommentarer:

slottsträdgårdsmästaren sa...

Helt fantastiska bilder!

Gela sa...

Vackra bilder och text som vanligt. Ha en riktigt trevlig helg./Gela

Anonym sa...

Åh vilka vackra Koi och dammbilder du visar, visst längtar man till våren nu och det första livstecknet från sina Koiar efter dvalan. Vilken tur du haft som lyckats med att hämta näckrosor från annan sjö och plantera in, vi har försökt men utan att lyckas. Skall nog göra ett nytt försök i sommar.
Kram Lussan

n o r d i n g å r d e n sa...

Så fantastiskt vackra bilder!!!! Vilken trädgård, damm och utsikt du har, som sagt, jag är liten nyfiken på var du bor...: ) så otroligt fint och Lingon och Glitter och vad de hette, tänk att du har dem i en tank, jag undrade just hur det funkande på vintern, tack för att d bverättade, och alltid visar såna vackra bilder, din blogg är en fröjd att kika in på! Trevlig helg i kylan! Mari.

Vit som snö sa...

Så härligt att bli bjuden på somriga bilder just nu när bister kyla omsluter oss!
Vilka coola fiskar, vackra!!!
Ha en fin lördagskväll!
Kram Cilla

färgtrappan sa...

Hej! Så härliga bilder!
Jag tänkte där på hur fiskarna klarade vintern, men fick ju svar på det i slutet. Vilken tur att de slipper frysa!

Trevlig kväll!

Lisas torp sa...

Det är verkligen en lisa (säjer jag då...) att få lite vackrer augustifägring från din ljuvliga damm!
Vilka näckrosor - den svagt rosa mot det svart vattnet, och fiskarna - som smycken i vattnet! Vilken fröjd det måste vara och jag kan verkligen förstå din längtan till värme när man ser dina bilder.
Dammen är rent otrolig, ja, allt runtomkring den!!! Härligt också att ha något sådant att längta till..
Jag tror aldrig jag sett en mera paradisisk trädgård - den har alla ingredienser!
Ha en skön lördagskväll!
Kram
Lisa

Ainosofia sa...

Vackra bilder <3

Tack!

Aino Sofia (Fin)

IreneL sa...

Åhhhh vilka vackra bilder du bjuder på så här i kylan! Idag har jag haft -24 grader...burr! / Irene

Annika Christensen sa...

Vilka fantastiksa bilder på dina fiskar och näckrosen är mmmm.
Vilken otrolig damm du har vilka mått.
Det var bra att du fick som du ville.
Ha det gott
Annika

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Underbart fina koikarpar, vi har tyvärr fått offra några till kung Bore denna vinter.
Med förhoppning om en snar vår,
Lydia

Hannele på Hisingen sa...

Underbara bilder, jag leker med att stoppa halvvisna blommor i islyktor ;)

Annika Christensen sa...

Våran säng håller inte för våra två tyvärr.
Annika

Trädgårdsdrömmar sa...

Vilka fantastiska bilder!!! Helt otroligt fina!!!Vilka näckrosor. Häftigt med fiskar. Vi har bara två små vattenblänk med högst en eller två grodor i. Det är underbart med djur!!!
Ha en go fortsatt helg
Carina

Prästgårdseva sa...

Som vanligt:
Åh, så vackert!
Alltid underbara bilder vare sig det handlar om huset,trädgården eller era djur.
Tänker alltid på två saker när jag tassar omkring hos dig:
På personen som tyckte, att ditt hus var fult.......????
Och på att du, som är en sån mästare på att fånga ljuset, skrev så vänligt om min bild hos Slottsträdgårdsmästaren. Det var ett fint beröm. Tackar.
Kan berätta, att jag nu också börjat fuska som bloggare. Får se om jag hinner hålla tempot....
Ha det gott i kylan
Eva

Sussi sa...

Oj så vackert du bor både till in och utsida! Vilken vacker damm med både fiskar och näckrosor.
Visst är det härligt med djur, vad kul att ha en rumsren kanin så den kan vara lös.
Tack för titten /Sussi

HelenJ sa...

Vilka härliga bilder! Du är väldigt duktig på att fotografera! Nu längtar jag extra mycket till sommaren...
Min damm är ungefär hälften så stor som din och jag har inga koikarpar (just för att dammen är för liten för dem) utan istället en massa guldfiskar och guldid, som är mina favoriter. Jag har aldrig tagit upp dem utan de får tillbringa vintern under isen. I år är första vintern jag har haft problem med att dammen frusit igen helt, men nu när jag köpt en dränkbar pump lyckas den både hålla ett öppet hål och få lite cirkulation på vattnet så det syresätts. Så vi får väl se hur det ser ut när isen smälter, om fiskarna fortfarande mår bra....

Sjabbig men chic sa...

Jaså du, nu har du också gett upp och längtar till sommaren. Där ser man;)

Måste säga att hur än förtrollande vinterbilderna är så tycker jag att sommarbilderna är bättre. Koiarna är helt otroligt härliga!

Kramis Lisa

Anna sa...

Fiskar är så gullliga. Har städat åt mina guldfiskar idag dom är så mysiga.Mina fiskar ska få en ny damm i vår en lite mindre men djupare och med mer skugga än förut.Min stora damm ligger i solen hela dagen och är inte så djup men dom trivdes bra där i sommras.Det är så kul med damm och allt pysselKram Anna i östergötland

Thorins Trädgård sa...

Vad ska man säga, jag blir så imponerad varje gång jag läser dina inlägg!

På återseende

Marit

MrsUniversum sa...

Än är jag inte trött på -20 grader och snö. Här i Mälardalen är vi inte bortskämda med detta. Jag njuter av kylan men även av dina bilder som minner om det som komma ska - igen...

Rut och Signe sa...

Vilka underbara färger näckrosorna har. Alldeles gräddiga och ljuvligt rosa. Är det svårt att få näckrosor i blom? Har du köpt dem som färdiga planta och anlagt dem i dammen?? Så snyggt. Vi har en bäck rinner brevid vårt hus. Kanske att jag skulle läsa på lite om näckrosor och försöka plantera ut i den, får se! Väldigt inspirerande i alla fall. Marie

Mats Andersson sa...

Tack för din kommentar!
- och vilka fantastiskt vackra fiskar. Och bilder. Lingon blir min favoritfisk. Väldigt vacker.

/Mats

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så fina fiskar du har, och så duktiga modeller. Dom ställer gärna upp för fotografering. Jag gillar också Näckrosor mycket bättre än isrosor. Ska bli skönt när det blir mildare.
Ha det gott
Kramar
AnnaMaria

Viola sa...

Vilka underbara kontraster på rosor, vilken fantastisk damm ni har, helt ljuvlig med näckrosorna, hoppas helgen varit skön, ha en fin vecka, kram

Ruben sa...

Vad trevligt att få se lite koi-fiskar! Koi har förekommit i korsord ibland, men jag har egentligen aldrig vetat hur de ser ut. Lite hur som helst i färgen, verkar det som. De ger en extra dimension till vattenspegeln kan jag tänka. Vackra näckrosor. Och dammen ska man bara inte prata om - den är ju helt fantastisk och rätt placerad. Den tar ner himlen så fint.
Trevlig fortsättning på det nya året! /Ruben

Unknown sa...

Vilka fina Koifiskar du har, har precis visat min man dem och han har suttit ett tag och beundrat dem. Ett av hans störtsta intressen är vår damm, eller rättare sagt fisken i dammen. De bor också i en tank i källaren just nu och längtar förmodlingen lika mycket som jag efter lite värme.
Camilla.

Grön Iris sa...

Suck, sommar va` ljuvliga bilder och jag blev bra nyfiken på vart ni förvarar fiskarna. Så fascinerande ni har det. Jag är så imponerad av eran miljö ni lever i!!!

Super kramen till dig,

Linda

Traudi Gartendrossel sa...

you have a wonderfull Blog, it's great!!

Liebe Schneeflockengrüße aus Meinem Geheimen Garten schickt Dir Traudi

nilla|utanpunkt sa...

Hej hallå där, och god fortsättning. Vilken tur att du hittde mig så att jag kunde hitta dig. Har tittat igenom hela din blogg, ja, ända från början. Jag är helt begeistrad av ditt hus, din trädgård, dina magiska sagoslottsrum (jo, det känns som så). Vad du har slitit och stått i, och fått ett helt fantastiskt hus och trädgård!Dina bilder är helt underbara. Jag är full av beundran!
(försöker klura ut var i Sverige du bor, gissar lite norr över, är det t o m Jämtland?)

sylvia sa...

wow,så flotte bilder av blomster og fisk,
ja en kan drømme seg bort når en ser her.
å så nydelig et sverom dere har,vakkert som få.
sover nok godt der,
håper kulda snart slipper tak å blir borte..
varm klem fra sylvia

Lillebeth sa...

Underbart vackra bilder!

Anjas Hill sa...

Damm och damm - en sagoskogstjärn snarast. /Anja

Skogsdoft & havsbris sa...

Visst kan man börja längta till sommaren när kylan hållit sitt grepp om oss så här länge... Det räcker nu, tycker jag också! Idag har vi bara -2 så det känns verkligen som sommarvärme jämfört med de temperaturer vi fått stå ut med de senaste veckorna. Tyvärr så blåser det lite idag också, så nu ryker väl den fina snön ur träden, usch...
Jättefina näckrosor! Jag har alltid tyckt det är något sällsamt med näckrosor, det är något nästan magiskt och sagolikt över dem... Och underbart att drömma sig bort till sommaren med just bilder av näckrosor!
Koikarparna är så vackra, och vilka fina namn de har också! Det måste vara en mäktig syn att se dem simma runt i dammen sommartid.
Ha en fin fortsättning på veckan!

Related Posts with Thumbnails