13 februari 2011

Kort och Långt -

Skärpedjup. Det är spännande hur man kan ändra bakgrunden och få den suddig och lurvig eller att framträda klarare, bara genom att ändra bländaren. Att ändra storleken på hålet som släpper in ljus i kameran. Här har jag använt en stor bländare, ett stort hål, för att få den här suddiga bakgrunden.
Kort skärpedjup.
Det här är samma motiv, fotat från exakt samma håll och vinkel och avstånd med objektivet inställt på samma sätt, men här ser man bakgrunden och... ojojoj hihi...det syns att jag fortfarande har adventsstaken kvar i fönstret!!
Långt skärpedjup.
Här är en bild på en glaskaraff som jag fyndat på en loppis. Gillar den där stora glasknoppen och det är skoj när man ser hela rummet avspegla sig i knoppen, men uppochner. Här har jag använt en stor bländare.
Kort skärpedjup.

Det här är samma motiv, samma avstånd men fotat med en liten bländare. Här syns bakgrunden och jag blir avslöjad ännu en gång...ett julpynt har bitit sig fast trots att julen är över för läänge sedan. En tomte sitter och gonar sig  i solskenet på den gustavianska byffén och en torr överblommad julhyacint kan man också se.
Långt skärpedjup.


Här har jag lekt med både bländare, slutare, ISO och väntat på att ljuset skulle bli det rätta, för att få till de här strålarna från glasföremålen.
Och så kan jag berätta att Maja blev så glad över alla grattisönskningar hon fick från Er! Hon tackar så mycket och tar stora glädjeskutt!! Såna där glädjeskutt som är så typiska för glada labradorer!!

14 kommentarer:

lottens vita och gröna sa...

såååååååååååå fint, tänk vad en bild kan förändras av att man kan kameran!

må väl, varmkram lotten

Helena sa...

Åh tjusigt!Jag blir altid så inspirerad av alla otroligt fina bilder du visar!Tack för att du delar med dig!
Kram från mig!

oumberligating sa...

Härliga bilder oavsett bländare och skärpe djup....trevligt att se att Julen dröjer sig kvar, här med! Allt behöver inte ske med en gång....köpte färglada ljus i går...en föraning om påsk kanske.......!
Är verkligen allt så noga......fint som sagt!
Ha det Bäst!
Kram ifrån Peter!

Gela sa...

Underbara bilder önskar att jag kunde lite mer om fotografering. Ha en fin fin dag/Gela

Vitt hus med svarta knutar sa...

Underbara bilder, det är fantastiskt hur bilderna kan förändras genom att man väljer olika inställningar. Jag gillar när man ser strålarna från glasföremålen. Själv har jag varit tvungen att skrinlägga min fotokurs, vilket jag är ledsen över. Hade så gärna viljat lära mig att fota.

Kram,
Regina

Hanna sa...

Fantastiska bilder.
Kram
Hanna

Lisas torp sa...

Så spännande att få ta del av dina kunskaper!
Just detta med suddig bakgrund och skärpa på föremålet - precis det jag skulle vilja kunna med min kamera!*suck* Det går knappt att få en skarp närbild!
Jättefina bilder!
Ja, jag kan se Maja skuttandes på labbars vis!! Något gladare finns inte!:)
Ha en skön söndag!
Lisa

Kicki sa...

Åh jag bara ääälskar den sista bilden!!! Ljuset gör så mkt i bilderna. Är dock lite feg med att experimentera med mina bilder. Kör mest på auto...Välommen in att titta på dem förresten http://mitt-i-naturen.blogspot.com/

Lantliv i Norregård sa...

Du är och låter som en proffsfotograf;o)

Malin

Anonym sa...

Underbara bilder! Jag behöver få gå i lära hos dig. Började läsa instruktionsboken till kameran för att jag skulle lära mig mer, men har fortfarande inte plöjt igenom den. har Haft så mycket att läsa ändå nu, eftersom jag studerar. Men jag VILL verkligen lära mig fotografera bättre. Fantastiskt vad man kan göra med kameran.
Ha en fin söndag.
Kram Marita i Björkhagen

Anna Vattenkanna sa...

Ja, det där att sudda ut bakgrunden vill jag bli bra på - jag ska verkligen öva. Så pedagogiskt du visade idag. TACK!

Kramar Anna Vattenkanna

NataljaOblonskaja sa...

Blir så himla sugen på att bli bättre på att hantera min egen kamera när jag ser dina fantastiska bilder.
Kör bara på automatik är inte alls nöjd med dem.
Du kan verkligen fota glas så att det visar sig från sin bästa sida.
Ha en skön måndag!
Camilla

STENLYCKA sa...

Vänner har alltid en plats närmast hjärtat.
De varmaste kramar till DIG på Alla Hjärtans Dag!
Raina

cosifan sa...

Jag säger bara WOW! Underbara bilder!

Related Posts with Thumbnails