28 januari 2014

Lyster

När det gyllene ljuset flödar in genom de stora handblåsta gamla fönsterglasen är det som om saker och ting blir berörda av ljusmagi. Det skimrar och tindrar och allt får en alldeles säregen och underbar lyster.
Jag gillar att använda tyger i inredningen. Tyger med lyster som får skönhetsanden i mig att skratta av glädje. Tyger som påminner om dem man kan se på gamla målningar, glänsande glimrande tyger från en svunnen tid och de passar så bra i den gamla salen med dess originaltapeter. En så kallad panelgardin kommer inte innanför tröskeln på det här huset...


26 januari 2014

En selfie...

Jag som avskyr att vara framför kameran visar idag en bild på mig själv, en selfie, som jag fyrade av som hastigast mot en spegel i somras. Originalet är i färg men jag har gjort om den till svartvitt.
Så, här är jag, just den dagen där och då.


24 januari 2014

Mysplatsen

Pia, yngsta labben, kikar ut genom fönstret. Det är kallt idag, nästan -20 grader och matte ställer nog in promenaden. Det är mysigt att sitta i fåtöljen i biblioteket också. Ofta trängs både matte och två labradorer i favoritfåtöljen. Trångt, varmt och mysigt.
Idag eldar jag i både kakelugnar och vedspis. Det är några kakelugnar att välja på, det finns 7 stycken i huset, en i varje rum och idag eldar jag i två av dem. Frukostkaffet smakar extra bra när det är kokat på den gamla vedspisen.


Pia älsklingen ligger med tassen på armstödet. Det här är hennes favoritplats.


19 januari 2014

Växthusfönster

Den här tiden på året börjar det spritta i mina trädgårdsnerver. Det är helknasigt för det dröjer länge ännu innan mina fantasier kan ta fast form. Vintern har bara börjat men ljuset är på väg tillbaka och jag tror att det är ljuset som får min kreativa trädgårdsfantasi att vakna. Visar ännu en bild från utställningen jag hade i somras. Bilden heter Växthusfönster och finns att köpa för den som vill.
Fler bilder finns på: Boije Photography


18 januari 2014

Äppelblom

En bild från min utställning I det gröna som jag hade i somras. Äppelblom. Trädet är nästan lika gammalt som huset, vilket byggdes 1880. Varje år kommer ett gäng domherrar och äter blomknopparna, det är domherrars favoritföda. För att få några blommor kvar att fotografera måste domherrarna skrämmas bort från äppelträdet och det är inte lätt. Jag älskar äppelblommor, de är så eteriskt vackra och doftar underbart.
Bilden finns att köpa för dem som vill det.
Fler bilder hittar ni här: Boije Photography


16 januari 2014

Kall och lockande

Kall, vacker, snabb och lockande. Så är ofta vintermorgonen. Det går undan när solen dyker upp över bergen. Ljuset ändras snabbare än man hinner andas och att tänka: "Jag borde nog ta på mig vantar i alla fall innan jag går ut..." Då är det kört för då hinner man inte med det illersnabba ljuset som så retsamt och underbart ändras snabbare än fingrarna domnar bort av kylan.


14 januari 2014

Det är ljuset

Det är ljuset som fascinerar. Det är ljuset som får bilderna att dyka upp där de dagen innan inte fanns. Även det mest oansenliga kan bli betydelsefullt när ljuset plötsligt ändras.
-"Vad håller hon på med? Varför har hon stannat där? Varför står hon där och glor? Knäppgöken, vad stirrar hon på, där finns ju inget!"-
Men alla har inte förmågan att se.


10 januari 2014

Gillar granar

Jag gillar granar. Norrlandsträdet nummer ett, kanske. Jag gillar andra träd också, aspen är en annan favorit, bland lövträden. Men granar har något alldeles speciellt som får mitt norrländska hjärta att klappa extra varmt. Här på bilden syns i förgrunden en ynglingagran; den är ännu inte vuxen men heller inte riktigt liten; på väg att bli så stor att den undgår julgransyxan nästa år.


09 januari 2014

Det underbara

Underbart är att vandra i skogen och uppleva det fantastiska ögongodis som finns. Andas luften fylld med natur och känna kroppen följa tankens gång.
Jag älskar mina skogspromenader! Fascinationen av att jag har all denna underbara natur precis intill gården. Behöver inte åka någonstans, det är bara att öppna dörren och gå in i skogen. Åt det andra hållet ligger sjön och den härliga utsikten. Jag har sagt det många gånger: det gäller att förstå att njuta av det man faktiskt har mitt framför sina ögon; att ta tillvara det underbara medan tiden ännu finns.


06 januari 2014

Vintervatten II

Jag dras till vatten och fortsätter fascineras. Hoppas att jag aldrig blir riktigt torr bakom öronen.
Nu ska tydligen kylan komma smygande. Jag har beställt snö innan praktkylan annars kan det bli problem med att tjälen går för långt ner i backen och mina perenner förfryser sina rötter.


04 januari 2014

Vintervatten

Vintervatten i flytande form hör inte till vanligheterna den kalla årstiden i Jämtland. Det är varmt, slaskar och töar och kroppen luras tro att våren snart är på väg. Man blir grundlurad; spanar efter knoppar som börjar grönska, inbillar sig att det doftar vår och så har vintern knappt börjat.
Molekylerna i det svarta vintervattnet dansar i öppen yta ännu en stund.


02 januari 2014

Naturlighet

Det här året ska jag bejaka min dragning till naturliga former. Skogen och dess intressanta formationer som bara väntar på att någon ska fotografera dem. Naturliga kompositioner som leker med människors ögon; det gäller bara att låta sig svepas med i ett naturens eget konstgalleri.


01 januari 2014

Första försöket

Första försöket för mig att fota fyrverkerier. Var ut vid tolvslaget här i den lilla byn i Jämtland och hoppades fånga något på bild. Visste inte vilket håll jag skulle rikta kameran så jag chansade vart jag trodde att något fyrverkeri skulle dyka upp. Inte så många i byn som flashade sig med snygga fyrverkerier, men de här två fångade jag i alla fall i kameran.
Desto mer spännande var att det var så lätt att höra vad folk pratade om eftersom ljudet spreds så lätt över den hårda snön och isen den här speciella natten. Ljudet färdades lång väg och hördes lika tydligt som om jag varit precis intill fast jag var hemma på gården. Verkligen spännande!
Jag har ännu ingen fjärrutlösare till kameran så jag fick gissa mig till vilken exponeringstid som skulle passa och ställa in allt i förväg. Skärpan ställde jag in på förhand efter att ha gissat vart fyrverkeriet skulle dyka upp.
10 sek, bländare 11, ISO 400, 200 mm, manuellt läge.



Related Posts with Thumbnails