30 juni 2012

En buss kommer lastad!

Idag har jag haft trädgårdsbesök. Långsele Trädgårdsförening har varit här. En hel buss med en massa härliga trädgårdsintresserade människor. Så roligt att det finns fler än jag som gillar trädgård och så är det kul att få visa upp sin egen trädgård också.
Morgonen började med blåst och regn...suck tänkte jag. Men så gick jag ut i växthuset innan besökarna skulle komma och tände upp i vedspisen och lade fram paraplyet...och faktiskt det fungerade, det slutade blåsa och solen kom fram och det blev en riktigt härlig sommardag.
Tack för besöket! :) 

27 juni 2012

Porslinsveronikan blommar...

I gränslandet till den vilda delen av trädgården blommar just nu porslinsveronikan. Det här är en ny bekantskap för mig. Tycker om de där skira axformade blommorna som avtecknar sig så eteriskt mot mörkret. Den står i vandrande skugga eller kanske ska man säga dansande solglimtar. 

26 juni 2012

Sundsjön en sommarnatt...

Sommarnätter är härliga! När alla, nästan alla, ligger och sover blir det en alldeles speciell känsla att själv vara vaken med kameran i hand. Man vet aldrig vad som kommer att uppenbara sig. En riktigt magisk känsla. Naturen och landskapet blir mer påtagliga än på dagen. 
Den här natten åkte jag runt Sundsjön och klev ur bilen och strosade runt här och var. En bybo har byggt ett lusthus ute på vattnet. Faktiskt så är speglingen på vattnet mycket vackrare än vad lusthuset egentligen är. Vatten har en förmåga att riktigt förtrolla.   

25 juni 2012

Svirrande Svalor...

Ladusvalorna svirrar och far runt som oljade blixtar. Emellanåt studsar de på elledningen.
"Håll balansen nu för nu kommer jag!" 
"Nej nej nej sluta, nu ramlar jag!"  
"Nej, stanna, jag har ju en present med mig åt dig! Kom tillbaka!"
Svirr svirr svurr kvirr pirr låter det i människors öron. 
Svalan fortsätter att studsa och hoppa på ledningen. Den har något i näbben. 

24 juni 2012

Flygare och komplimangernas mästare...

Jag stod och lurade vid den gamla vattenpumpen på midsommarafton. Hade hört att det kvittrade och pep inne i pumpen. Efter ett tag kom en talgoxe och satte sig och spanade. 

Han hoppade ner med en kuse i näbben. 

Satte sig på kanten och lyssnade. En riktigt läbbig spindel hade han i näbben. Plötsligt hörde även jag ett ljud som närmade sig, det blev högre och högre... 

en helikopter dök upp från ingenstans och flög rakt över mig och talgoxen. Jag ställde snabbt om kameran och hann precis få en bild på helikoptern. 

Under tiden passade talgoxen på att hoppa ner i pumpen. Här syns stjärtfjädrarna som sticker upp innan han försvann helt ner i boet till de hungriga ungarna.  

När han matat dem flög han snabbt vidare i jakt på fler kusar.
Och det där med komplimangernas mästare då...? Jo  jag måste bara berätta att jag skrattade så jag höll på att falla omkull på midsommarafton. Jag hade bytt om till klänning, satt upp håret och sminkat mig och så gick jag ut i trädgården och smög fram till mannen för att se om han skulle upptäcka att jag bytt om. (det är inte ofta jag har presentabla kläder när jag är i trädgården) "Har du klänning på dig" sa han.  "Jaa..det är ju varmt så det kan man ju ha nu."
Hahaha...komplimangernas mästare... det var då jag ställde mig vid pumpen och lurade på talgoxen i stället!

22 juni 2012

Midsommarafton!

Vill önska alla Er som besöker min blogg en Glad Midsommar!
Vi ska sitta på en filt ute i trädgården och äta och dricka gott. Riktigt njuta av att sommaren är här. Solen skiner från en blå himmel, fåglarna kvittrar, blommorna skimrar i ljuset, hundarna tittar på fjärilar, hästen ska få blommor i manen och koikarparna myser under solreflexerna i dammen. Kan det vara mer underbart än det är just idag? Midsommartid, en magisk tid, det finns inte tid att sova nu, det är ljust dygnet runt och det är så Härligt!
Ha en riktigt fin dag allihopa!! 

j

21 juni 2012

Dagen innan...

I morse satte jag mig i bilen och åkte en sväng runt sjön redan före klockan halv fyra. Det är underbart att vakna så tidigt på dagen, i alla fall när solen hälsar välkommen. Liljekonvaljerna vid Sundsjö kyrkoruin blommar lagom till midsommar. Doften hälsade välkommen på långt håll.
Jag hade en följeslagare på kamerarundan... 

Ella. Min ständiga följeslagare på mina fotograferingsäventyr. Älskade Labbe!! :) 

19 juni 2012

More Apple Blossom...

Det är ingen hemlighet att jag älskar äppelblom. Jag har varit under äppelträdet så fort jag kunnat och fotograferat och njutit. Plötsligt mörknade himlen och solen drog sig undan. Det kan man se på fotot här under. 
Ett intensivt sommarregn överraskade både mig och äppelblommorna. 
Det plötsliga väderombytet fick ljuset att dra sig undan. Mörkret tillsammans med de väna vita blommorna åstadkom en suggestiv känsla. 

17 juni 2012

Äppelblom!

Det är så underbart! Det stora äppelträdet i trädgården blommar och det är helt översållat med blommor. När jag går under det så är det en riktig himmelsk känsla att känna den ljuvliga doften. Det här äppelträdet är riktigt gammalt, antagligen lika gammalt som huset. Jag tror att det planterades när huset byggdes på 1880-talet. Det blir inga stora äpplen bara små och det är bra för jag tycker inte om att äta äpplen. Det är blommorna som är det viktiga för mig. 

Förra året blev det inga äppelblommor. De elaka Domherrarna åt upp varenda knopp! En hel flock domherre satt i trädet och smaskade och de struntade i att jag slängde hela nävar grus på dem. De räckte ut tungan åt mig och fladdrade iväg till en annan gren. Men det här året har jag satt skräck i dem så nu vågar de sig inte hit! Det gamla äppelträdet suckar av välbehag över att slippa fågelplågan och blommar tacksamt och jag kan sitta och njuta av doften, den underbara. 

14 juni 2012

Vattenklöver...

Nu blommar vattenklövern i mina trädgårdsdammar. De är helt ljuvliga de här blommorna, ser så mjuka ut med sina pälsiga kronblad. 

Nästan som om det är växter från en annan värld, en sagovärld, en skogens värld med tjärnalver och andra väsen. Vattenytan i bakgrunden ser nästan ut som en himmel. Vattenfallet får dammens vattenyta att röra sig och det tillsammans med objektivet bildar de här härliga effekterna, fast det behövs rätt ljus också... 

11 juni 2012

Tulpaner...

Några tulpaner från min trädgård. Har försökt fota så att man kan ana tulpanernas själ...eller nåt sånt. Låg platt på grusgången när jag tog bilderna och kämpade för att orka hålla den tunga kamerautrustningen någorlunda stadigt i den vansinniga arbetsställningen.  

En färgklick... och så till något helt annorlunda...

Våra närmaste grannar ska sälja huset och flytta. Det ligger ute på Hemnet nu.
Ska bli spännande att se vilka de nya grannarna blir! Undra om de också är "rädda" för solen...tänker på alla markiserna på huset som alltid åker ner så fort solen visat sitt milda ansikte. Själv är jag bara glad när solen lyser in i mitt hus, det är ju inte så länge man har det privilegiet här uppe i norr.

09 juni 2012

Att fotografera en doft...

Att fotografera en doft är inte så lätt. Önskar att jag kunde göra det för häggen doftar så unerbart nu. Dess vita blommor fångar ljusglimtarna inne i den vilda delen av trädgården. Grenarna böjer sig som en portal över grusgången. Det är så mysigt att gå där och höra gruset knastra under fötterna och svepas in i den underbara doften.

Jag älskar den här årstiden, mellan hägg och syren. 

08 juni 2012

En härlig tid...

Det är en härlig tid nu. Helt underbar! Jag älskar den här skira ljusgröna grönskan på försommaren. Häggen blommar och doftar ljuvligt. I bakgrunden syns bryggstun här på gården. Jag ska hitta på någonting där inne det här året. Blir det som jag tänkt så ska jag börja fixa nu i helgen. Men...jag är en tidsoptimist har jag fått höra. Men det riktigt kliar i fingrarna på mig och min fantasi är det absolut inget fel på! :)  

06 juni 2012

Nationaldagen!

Nationaldagen firas i maskrosens tecken här idag. De är fina maskrosorna, men man får se upp med de fluffiga fröna. De svävar fint i vinden och landar i mina perennrabatter och det är ju inte så roligt.
Maskros och förgätmigej, det blir nästan som svenska flaggan med färgerna.
Ha en fin dag idag allihopa!

03 juni 2012

Till Salu...!

Ibland händer det saker som får en att känna en plötslig längtan efter ett näst intill bohemiskt leverne. En lust att leva som förr i en gammal fäbod... 

En sådan känsla fick jag när jag upptäckte det här stället. Upptäckte det när jag tog en sväng runt sjön här där jag bor. Till salu stod det på skylten så jag... 

gick över ängen i det underbara kvällsljuset och närmade mig timmerstugan. Skorstenen har rasat ner. 

Solens kvällsstrålar förgyllde omgivningen och jag började fantisera: här kan man göra det, där kan man göra så, här skulle det kunna bli fint med och tänkt vad mysigt att... men det är ju bara fantasier från min sida. Det här stället väntar på en ny ägare som kan ta sig an det. 

01 juni 2012

Björnar...

Det finns tydligen några näst intill halvtama björnar som dykt upp här vid byn. Läser i tidningarna att folk vallfärdar, slänger sig i bilarna och åker och tittar på dem. Kanske sitter de där, i tryggheten inne i bilen, och slänger ut mat genom bilfönstren för att locka björnarna närmare...
Det här är ju rena vansinnet!!! Låt björnarna vara, vilda som naturen skapat dem. Jag tror inte att någon vill ha halvtama björnar strykande inne på gårdarna vid husen, bland barn och andra djur.
Folk åker dit med sina kameror och vill ha "en bild på en björn".
Jag skulle också vilja fota björn, göra en bra bild, men låter bli för att inte påverka negativt. 

Precis på det där stället som björnarna håller till nu, där var jag och mina labbar för några dagar sedan. Jag har koll på mina hundar, de är dresserade, springer inte efter några djur även om de skulle rusa upp framför nosen på dem...men någon halvtam björn vill vi inte möta så här ensamma i skogen.
Så, alla Ni som åker dit bara för att kolla. Låt bli. Att sitta i bilen i en folksamling och stirra på några björnar...då kan man lika gärna se på tv. 

Related Posts with Thumbnails