31 juli 2011

Växthuset och inredning ute...

Visar några bilder från växthuset. Det är helt underbart med ett växthus! Älskar den där värmen och luftfuktigheten. Det känns som att kliva in i ett annat land, en annan värld! Jag har inrett växthuset i tre olika avdelningar, rum, så att man kan sitta på olika platser. Det gör att växthuset känns större än vad det egentligen är. En annan fördel är att man har olika utsikter från sittplatserna. På den här platsen brukar vi sitta och äta lunch nu på sommaren. På bordet buktar sig en grönsak som är resultatet av min första odling i växthuset. Jag kan erkänna att jag inte är någon odlare... jag gillar mest blommor och vill gärna att de ska vara stora från starten, men jag får lära mig att allt tar sin tid.
Längst inne i växthuset står vedspisen som ska få ett rökrör nu till hösten. Kommer att bli underbart att kura inne i växthuset om kvällarna och elda i vedspisen. Tanken är att det ska bli ett badkar intill vedspisen så att man kan värma badvatten.

Som jag nyss berättade är jag ingen odlarmänniska, så jag undrar om de här grönsakerna ska bli så här stora??? Det är en zucchini eller om den kallas squash, goda är de i alla fall men just det här exemplaret var faktiskt lite träigt... och så fick vi skala den för skalet var så hårt. Men, som sagt, det här med grönsaksodlingen är, ännu så länge, inte det primära med växthuset. Blommor och inredning och mysighetsfaktorn är det som är roligast! 

27 juli 2011

Alpmartorn, luktärt och mera trädgård

I trädgården finns en tuva med Alpmartorn. Jag är så förtjust i den här växten! Den är tuff, lite annorlunda, vild och taggig och så har den så underbar färg. Den delar område med lavendel och nepeta och de olika lila nyanserna passar så bra tillsammans.
Här på bilden har solen nyss gått upp och ett regn har bildat pärlor på alpmartornet.

Vattendropparna ser ut som pärlor.

En båge med prismor av olika modell är nytvättade och fräscha av regnet. Det tidiga morgonljuset bryter in i trädgården och glimmar till här och var.


Luktärten vänder sina nytvättade huvuden mot morgonens första ljusstrålar.

Mjölkört, rallarros, rävsvans...det finns säkert fler namn. Jag tycker att den är vacker. Den dyker upp här och var och den får växa tills de ulliga fröna kommer fram. Då har den gjort sitt. Det ska finnas vita rallarrosor också och sådana skulle jag så gärna vilja ha i trädgården!
Jag kan berätta att jag har haft många besök i min trädgård nu efter de tidigare visningarna och efter att tidningarna varit här och gjort reportage. Byn där jag bor har plötsligt hamnat på Sverigekartan och att det är trädgården som åstadkommit det känns extra roligt!! Så kul att träffa Er alla och jag tror, vet, att trädgården känner på samma sätt!

19 juli 2011

En underbar sommardag!

Idag kommer det att bli en helt underbar sommardag. Det känner jag alldeles tydligt. Redan tidigt i morse smög jag omkring i trädgården och njöt av solljuset som glittrade överallt efter det välbehövliga regnet. Och så måste jag erkänna en sak, för mig själv i alla fall: jag har ramlat dit på plastdjur i trädgården!!! Jag är inte så förtjust i såna dekorationer och trädgårdstomtar i plast får jag rysningar av men när jag såg den här söta hyfsat verklighetstrogna pigga lilla ekorren så kunde jag helt enkelt inte låta bli att rädda honom från affären och låta honom få bo här i trädgården. Han fann sin plats nästan direkt och sitter nu på den gamla stubben i bäcken.

Det här är ett projekt i trädgården som börjar ta form nu och uppföra sig ungefär som jag hade tänkt, som jag såg det. Det är rundeln inne i rosensnåret framför växthuset. Leken mellan ljuset och mörkret. Det behöver inte vara så avancerat. Samspelet mellan ljusdagrar och svärtan i skuggan som vandrar under dagen kan ge stora effekter. Här ska jag fortsätta med den dolda stigen som ska komma fram bakom trappstenen. Det finns saker att göra idag också. Trädgården är en "never ending story".

18 juli 2011

Intensiva dagar - reflektion

Det här är dagen efter, dagen efter tre dagar av trädgårdsvisning. Tre mycket roliga dagar och jag har fått ont i halsen efter allt prat! hihi Det har varit jättemånga besökare och allt i trädgården är fortfarande på plats. Ingen som trampat runt mitt i blommorna, vattnet är kvar i dammarna och allt är som det ska. Annat var det första dagen när jag skulle ta emot den första bussen. En av vattenpumparna slutade att fungera precis när folket kom upp på gården!!! Mannen jäktade iväg och lagade provisoriskt och där stod jag framför en busslast besökare och försökte verka lugn och sansad... hmmm... samtidigt som jag hälsade välkommen och pratade inför en massa människor (jag tycker sånt är lite jobbigt) så hade jag bara tankarna på om pumpen skulle kunna lagas. Stressigt situation, minst sagt.
Det har varit jätteroligt att träffa alla och jag har fått höra så fina kommentarer! En del bekanta från bloggvärlden dök upp helt oväntat och det var så roligt!
Vädret var som på beställning, helt underbart! Solen glittrade och blänkte bland blomstren och det var behagligt varmt. En perfekt dag för att strosa runt i trädgårdar. Idag regnar det och det är helt perfekt det också, trädgården behöver lite regn.
Jag vill tacka alla som kom och kikade, det har varit så inspirerande för mig, det var alla Ni som gjorde dagen så underbar!!!

Idag käns det som en dag för återhämtning, tillbaka till verkligheten.


Maja går över bäcken och ser mycket fundersam ut. Kanske har hon, precis som jag, läst dagstidningen idag... tidningen som börjar på Ö och slutar på P. De var här och gjorde reportage igår. Bilden i tidningen är inte ens från trädgården... den är tagen från en arbetsplats här på gården! Jag sa till dem att trädgården börjar på den södra sidan och visade vägen dit och de sa att jovisst, det var ju trädgården de skulle fotografera... man kan lätt säga att bilderna de tog skulle kunna skrämma hästar i sken. Och jag funderar på vad en tidning vinner på att leta så fula bilder som möjligt att visa. Allt kan ju bli fult om man nu som fotograf går in för att göra på det viset. Skrämmande. Och så var det sakfel i texten också... och jag känner att jag inte orkar bry mig.
"mitt på gården finns en liten damm med ett litet vattenfall"  Och jag ställer mig frågande om de har blandat ihop olika ställen. Jag menar, vi har tre dammar och den största, den i trädgården, är 10 meter lång, 6 meter bred och 2 meter djup! Och har två vattenfall och en bäck! Men det kanske är litet, kan vara jag som är ute och cyklar.
Den andra lokala dagstidningen var också här och gjorde reportage, tidningen som börjar på L och slutar på T. Jag har inte hunnit läsa den ännu, får se om de har bättre fotograf, men jag tror det, för sämre kan det knappast bli.
Så jag tror att det är artikeln i tidningen som gör Maja så fundersam....

Uppdatering: Nu har jag läst reportaget i LT. Så fint, riktigt bra bilder!!

16 juli 2011

Roliga dagar - Trädgårdsvisning!

Oj vilka roliga dagar det här är!!! Igår var det en buss hit med trädgårdsintresserade människor från hela landet som strosade runt i min trädgård. Det är trädgårdsföreningen STA som har riksmöte i Östersund det här året och de åker runt och tittar på trädgårdar i den här delen av landet. Idag kommer ytterligare en buss. Jag tycker att det är så roligt och inspirerande med alla besökarna.
Det är mycket som inte har hunnit bli klart innan visningarna. Skräpgömmor undanstädade både här och där bara sekunder innan bussen kom!! Jag misstänker att många såg "gömmorna"... men jag har skygglapparna på så slipper jag se dem i alla fall. :)
Några av mina foton blev sålda och det är så kul tycker jag!
Jag måste berätta att det var många som tyckte att huset är en riktig pärla också och jag kan bara hålla med om det! De visste hur man byggde förr i tiden.
I morgon är det dagen för Lands Öppen Trädgård så då kommer det också besökare hit. Då är trädgården öppen klockan 12-18.
Spännande och roliga dagar!!!

Huset njuter i solen och spegelbilden fångas upp av dammen.

08 juli 2011

Öppen Trädgård!

Nästa söndag den 17 Juli mellan klockan 12-18 är min trädgård med i Lands Öppen Trädgård. Det är första gången som jag är med i det evenemanget och jag har börjat fundera på vad jag gett mig in på egentligen. Det är tusentals saker kvar att göra i trädgården och det kommer inte att hinna bli klart. Jag har tex inte rensat ett enda ogräs i trädgården i år och en av rabatterna har kvickroten tagit över helt. Jag har gett upp där i år. Rabatten under lärkträdet ser ut som "hej kom och hjälp mig"... och ingen har hjälpt den...
Men men folk som kommer hit (om det kommer några) får ta det som det är helt enkelt.
Vi är mitt uppe i byggandet av damm nummer 3 just nu (den är mindre än den stora dammen) och tid finns inte till så mycket annat. Igår fyllde vi vatten i den dammen. Vattnet tog vi från sjön och det tog 5 timmar att fylla dammen. Det är långt och så är det en ganska kraftig stigning så det tog tid. Tanken är att de japanska koikarparna ska få bo i den nya dammen. Bilder kommer senare på det projektet.
På den här bilden syns den stora dammen och utsikten.

Trädgården har en anstrykning av lila i olika nyanser just nu, en vacker färg. En sak som irriterar mig är att jag tidigare i sommar köpte ljusrosa hänglobelior på en handelsträdgård. Jag har jobbat med kombinationer av färger i mina urnor...MEN lobeliorna var inte ljusrosa.....de var mörkt brunlila!!! En riktigt ful färg som jag aldrig skulle valt! Så nu är alla blomurnorna drabbade av de där fula lobeliorna! Det känns inte kul, speciellt när man ska ha visning och så kostade de en slant också.


Alltså nästa helg blir intensiv här i trädgården, och rolig! Det börjar faktiskt redan på fredag den 15:de då kommer en busslast trädgårdskunnigt folk från hela Sverige hit. Och en till buss på lördag. Det är trädgårdsföreningen STA som har Riksmöte i Östersund det här året och de ska ha bussturer och åka runt i landskapet och in i Norge och titta på Utvalda trädgårdar (jag är inte med i den föreningen, har fått för mig att man måste kunna så mycket då...och det kan ju inte jag!). De hörde av sig och frågade om de fick besöka min The Secret Garden och jag sa ja. Det blir en buss på fredag den 15 och en buss på lördag den 16 och sedan Lands Öppen Trädgård på söndag den 17!!! Undra om jag kommer att känna mig lite mör efter det?! :) Men roligt ska det bli, trots allt som inte är klart.....

05 juli 2011

Allt det vackra...

Allt det vackra här ute i trädgården just nu gör att jag skulle vilja stanna tiden en stund. Blommorna är så tidiga i år och det gäller att hinna se dem alla, vilket inte är så lätt. Dygnet har alldeles för få timmar och jag gör så gott jag kan för att få dem att räcka till, men på något underligt vis rusar dagarna iväg och jag förstår inte riktigt hur det går till.
Lammöron är en av mina favoriter. Det lila i bakgrunden är nepeta och praktbetonika.
Det gäller att njuta av det vita löjtnantshjärtat.

Att sätta sig ner på marken ett litet tag och se sig omkring.

Orange jättevallmo och lila praktbetonika. Färgerna gör att livsandarna vaknar.

03 juli 2011

Vid dikeskanten...

Många gånger när jag är ute och kör med bilen längs någon väg så ser jag så mycket intressant i dikena! Det är många dikesblommor som har fått nytt boende här i trädgården. Men det är inte alla gånger som jag har med spaden i bilen och sedan glömmer jag vart jag såg den intressanta blomman. Många dikesblommor är både vackra och härdiga och så är de gratis. En bra kombination!
En prästkrage kikar mot solens nedgående strålar.

I ett fuktigt dike med härlig mossa växer det tuvull. I bakgrunden bildar en klunga tuvull formen av ett hjärta.


En vild stormhatt sträcker sig mot sommarnattens sista ljusglimt.

01 juli 2011

Några bilder från trädgården...

Jag har upptäckt att det faktiskt är ganska svårt att fotografera i sin egen trädgård. Jag menar, jag ser ju trädgården varje dag och det känns som om jag sett allt förut...och det har jag ju! :) Och därför kan jag ibland känna att fotona bara blir upprepningar av redan tagna bilder. Men så visar det sig att jag har sett motiven men inte fotograferat dem. Man ska ju gå in och hämta kameran också och det är lätt hänt att man struntar i det, i alla fall om man har mycket annat att göra.
Det är mycket som ska stämma; rätt ljus, rätt tid på dagen, rätt väder och för att inte tala om rätt humör.
En båge med prismor böjer sig över ena rabatten.

En smidesurna lurar på en sten vid bäcken.


En båge med ett vindspel med en fjäril på. När jag tog det här fotot så kom faktiskt en fjäril och flög förbi och jag hann få ett kort på det. Den riktiga fjärilen hade exakt samma position på vingarna som den på vindspelet...men jag hann inte få in skärpan på den!


Dammen ligger framför huset och ser ut som en svart skogstjärn!


En härligt varm sommardag med små ulliga molntussar på en blå himmel. De här bilderna tog jag igår, idag är det kallare och mulet. Det är skönt det också, det är just skiftningarna i vädret som gör att man njuter extra mycket de riktigt vackra dagarna.
Related Posts with Thumbnails